Skip to main content
search

De Heilige Landstichting wandeling – Wandelen in het oudste openluchtmuseum van Nederland

By 3 maart 2023maart 13th, 20230-5 KM, Gelderland
Trage Tocht Mariëndaal bij station Arnhem
Wandeling over Heilig Landstichting
Wandeling over Heilig Landstichting
Wandeling over Heilig Landstichting
Wandeling over Heilig Landstichting
Wandeling over Heilig Landstichting
Wandeling over Heilig Landstichting
Wandeling over Heilig Landstichting

Wandeling Heilig Landstichting - 4,5 KM.

De Heilig Landstichting is erg bijzonder en het staat vol met gebouwen die totaal niet aan Nederland doen denken. Heilig Landstichting is niet zomaar een dorp en deze wandeling brengt je vanaf de Hortus Nijmegen via de sportvelden en de Profetenlaan Naar de Heilige Landstichting. Als je de tijd neemt kun je ook de bijzondere Cenakelkerk of het Arabische dorp gaan bezoeken. Tussen de bomen door kun je meerdere vreemde bouwwerken zien die de moeite van het bekijken waard zijn. Via het Radboudplein, de Koning Davidlaan en de oversteek van de Sophiaweg en over de Groesbeekseweg ga je terug naar de Hortus Nijmegen. Aan het einde van de route kun je daarna de wandeling goed afsluiten met een kopje koffie of thee op het terras van Het Theehuis.

Wandeling over Heilig Landstichting

De wandeling laat een mix zien van architectuur, rust, geschiedenis, cultuur en natuur. Een prachtige omgeving met een hele mooie aanloop vanaf de Hortus Botanicus. De relatief korte wandeling is meer dan de moeite waard, zo dicht bij de bebouwing van Nijmegen en met prachtige kijkpunten.

Heilig Landstichting

Heilig Landstichting is een dorp dat ligt tegen de bebouwde kom van Nijmegen. Het dorp is genoemd naar het hier gelegen Museumpark Orientalis, dat voorheen de Heilig Land Stichting heette. In de Romeinse tijd werd de locatie ten oosten van Heilig Landstichting gebruikt voor de aanleg van het Romeinse aquaduct om de legioenplaats op de Hunnerberg van water te voorzien. De Heilig Landstichting werd opgericht in 1911, met goedkeuring van bisschop Wilhelmus van de Ven van het bisdom ‘s-Hertogenbosch. De initiatiefnemer voor het project was de Waalwijkse priester Arnold Suys. Op de plek van de buurtschap De Ploeg zou een katholiek centrum voor Nederland moeten komen, met een devotiepark waar de plaatsen uit het Heilige Land (het toenmalige Palestina) nagebouwd zouden worden. Dit werd later het Bijbels Openluchtmuseum, nu Museumpark Orientalis.

Wandeling over Heilig Landstichting

Museumpark Orientalis Heilig Land Stichting

Museumpark Orientalis Heilig Land Stichting is een openluchtmuseum in het dorp Heilig Landstichting. Naam en opzet van de instelling zijn enkele malen veranderd. Ze werd in 1911 gesticht als rooms-katholiek devotiepark onder de naam Heilig Land Stichting. Van 1968 tot 2007 heette het Bijbels Openluchtmuseum en tot 2015 Museumpark Orientalis. De term Museumpark geeft aan dat de tentoongestelde zaken verspreid in een parkachtig terrein liggen. De naam Orientalis verwijst naar de Oriënt en naar oriëntatie op actuele vraagstukken van de samenleving. Orientalis wil een museum zijn op het gebied van cultuur en religie.

Wandeling over Heilig Landstichting
Wandeling over Heilig Landstichting

Cenakelkerk

De Cenakelkerk werd gebouwd tussen 1913 en 1915 als parochie- en bedevaartskerk. De kerk is uniek in de Nederlandse kerkarchitectuur. Door de vormgeving en de detaillering die geënt zijn op de vroegchristelijke bouwkunst en Arabische stijlen wordt de kerk en de andere gebouwen van het Rijksmonument Heilig Land Stichting gezien als een uniek voorbeeld van oriëntalisme in Nederland. De bouw van de kerk was een aanzet tot een groots bedevaartsoord waar het leven van Jezus uitgebeeld zou worden, tegenwoordig het gebied van de Cenakelkerk, de begraafplaats en Museumpark Orientalis. De kerk is opvallend wit gepleisterd en heeft twee Byzantijnse torens.

Wandeling over Heilig Landstichting

Begraaf- en Gedenkpark Heilig Land Stichting

Begraaf- en gedenkpark Heilig Land Stichting is de naam van een begraafplaats in het Gelderse dorp Heilig Landstichting. De gehele begraafplaats met haar landschappelijke aanleg en bijzondere beplantingen is in 2004 aangewezen als Rijksmonument. Afzonderlijk zijn verschillende objecten zoals de Hemelvaartskoepel, de Hof van Olijven en een groot aantal grafmonumenten, alle van de hand van Piet Gerrits, afzonderlijk als Rijksmonument benoemd. De begraafplaats is historisch gezien onlosmakelijk verbonden aan de parochiële Cenakelkerk en het Bijbels openluchtmuseum. Op de begraafplaats zijn tientallen manshoge reliëfs en beelden van de kunstenaar Piet Gerrits, als zijnde onderdelen van het Bergredecomplex, de Hemelvaartkoepel en de Hof van Olijven, maar ook de Goede en de Slechte Zaaier. Daarnaast zijn er de in mozaïek uitgevoerde kruiswegstaties, de Golgotha, de Oosterse Stadspoort en verschillende grafmonumenten.

Wandeling over Heilig Landstichting
Wandeling over Heilig Landstichting

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Foto's van deze wandeling op 12 maart met Marianne

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE