Skip to main content
search

Einde lockdown coronacrisis – De wandelplannen liggen klaar.

By 15 mei 2020december 16th, 2020Blog

WANDELPLANNEN

LANGZAAM WORDEN DE RIVM-REGELS VERSOEPELD EN WERD EERST AANBEVOLEN OM ALLEEN ROND HUIS EEN RONDJE TE LOPEN, IS NU EEN LOGISCHE STAP DAT WE IETS VERDER VAN HUIS GAAN WANDELEN. NOG NIET MET HET OPENBAAR VERVOER, EN MET INACHTNEMING VAN DE REGELS ZOALS NIET MET GROEPEN LOPEN EN 1,5 METER AFSTAND HOUDEN. DE AFGELOPEN WEKEN HEB IK WEL GEWANDELD MAAR VOORNAMELIJK KLEINE OMMETJES ROND MIJN WOONPLAATS UDEN. VERRASSEND HOEVEEL KORTE WANDELINGEN OVER NOG ONBEKENDE PAADJES MOGELIJK IS. MAAR MET DE VERDERE VERSOEPELING STA IK EIGENLIJK TE DRINGEN OM VERDER WEG WANDELINGEN TE GAAN MAKEN. WELKE DAT ZIJN? DAT LEES JE HIERONDER, IK KAN NIET WACHTEN.

Groot Frieslandpad

Het Nederlandse gedeelte heb ik helemaal gelopen van deze mooie lange-afstandswandeling. Wat nog ontbreekt is het gedeelte Duitsland in vanaf de Groningse plaats Bellingwolde.

Het Groot Frieslandpad gaat hier naar Duitsland richting Papenburg aan de rivier de Ems. Hier herinnert veel aan de tijd van de turfwinning en de scheepvaart. De Oude Toren in het centrum is een replica van de vuurtoren van Riga in Letland, een monument van de doden en vermisten uit de 1e en 2e WO. Hierna ga je kilometers langs de rivier de Ems over brede hoge grasdijken. De getijdenrivier maakt flink wat bochten, het landschap is afwisselend. Nadat je de rivier de Leda bent overgestoken eindigt het Groot Frieslandpad in Leer. De Hanzestad biedt een mooi historisch centrum met oude pandjes.

Gelopen etappes van het Groot Frieslandpad
Wandelen over het Groot Frieslandpad bij een markering rood-wit

Grenslandpad

Jaren geleden heb ik het Grenslandpad helemaal gelopen. Onlangs is de variant Zeeuw-Vlaanderen erbij gekomen met etappes richting Kloosterzande en het Land van Saaftinghe.

Het dorpje Boekhoute is een vissersdorp zonder haven. Het had tot 1952 een vissershaven en de vissersboot bij de kerk, de Bou-8 of Isabella, herinnert aan het vissersverleden van het dorp dicht bij de Nederlandse grens. Richting Sas van Gent voert de etappe al snel door Meetjesland met vele kreken. In een landschap van stille weggetjes en verhoogde dijkjes wandel je over smokkelpaden van weleer naar Overslag. Niet voor niets werd hier de film ‘De Smokkelaar’ opgenomen in een landschap met steeds veranderende grenzen, een zeer levendige smokkelhistorie en grenspalen die de grens markeren. In Rode Sluis, vernoemd naar de sluis die hier vroeger bij het buurtschap lag, ben je nog in Nederland. Een kort uitstapje in België leidt langs de Grote Kreek. Ten zuiden van Axel loopt de route langs het front van de Staats-Spaanse strijd met dijken voor droge voeten en forten ter verdediging. In Hulst, in 2014 uitgeroepen tot mooiste vestingstad van Nederland, heb je zicht over de stadswallen. Onder de stadspoorten betreed je het oude centrum met 68 monumenten. De imposante toren van de Willibrordus basiliek torent hoog boven de meest Vlaamse stad van Nederland uit. Dan richting het Verdronken Land van Saeftinge waar de grootste brakwaterwildernis van Europa met zijn slikken en schorren een vogelrijk natuurreservaat vormt. Hier kun je wel een zeehond spotten en in de Kruispolder zie je op de dijk het gebied wat bij de Watersnoodramp van 1953 onder water liep. Tenslotte na buurtschap Kampen aan de Oude Haven met niet meer dan twee wegen en dertien huizen, wandel je kilometers op de Scheldedijk langs vogelrijke gebieden en uitgestrekte polderlandschappen. De etappe eindigt in Terneuzen met weidse vergezichten over de Westerschelde en enorme schepen vlakbij.

Gelopen etappes van het Grenslandpad
Grenspaal bij Smeermaas tijdens een wandeling op het Maaspad van Maastricht naar Berg aan de Maas

Westfriese Omringdijk

Op de Fiets- en Wandelbeurs is tijdens de Fiets en Wandelbeurs het nieuwe Streekpad Westfriese Omringdijk gepresenteerd. Ankie van Dijk, directeur van Wandelnet overhandigde de nieuwe wandelgids van dit pad aan Nico Slagter, voorzitter van Recreatieschap Westfriesland. De nieuwe wandelroute van 150 km volgt de iconische, eeuwenoude Westfriese Omringdijk in Noord-Holland. Ongeveer 1200 markeringen heeft de padwerkgroep aangebracht om wandelaars in de goede richting te wijzen. De route gaat via Hoorn, Alkmaar, Schagen, Medemblik en Enkhuizen. Ik liep kleine stukjes van het pad omdat ik het Zuiderzeepad, Noord-Hollandpad en Groot Frieslandpad al liep, gedeeeltes die gelijk lopen met de Westfriese Omringdijk. Het totale streekpad staat nu op de planning.

Bijna onvoorstelbaar: de Westfriese Omringdijk dateert van ongeveer 1250. Eeuwenlang hebben inwoners van het waterland gewerkt aan de dijk die hen moest beschermen tegen het water. Tegen de stormen uit het noordwesten en de dreiging van wat toen de Zuiderzee was. Klei om de dijk op te bouwen, zeewier om haar te versterken. Sluizen en molens om het land droog te krijgen: alles met handkracht.

Gelopen etappes van de Westfriese Omringdijk

Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag

Ik was al heel erg gecharmeerd van de wandelgidsen van Gegarandeerd Onregelmatig. Eerder liep ik de gidsen van Arnhem, Nijmegen en Eindhoven helemaal uit. De stad Den Haag is de volgende en ik kijk er naar uit. Ondanks dat Den Haag de dichtstbevolkte stad van ons land is loop je met deze gids veel door parken en langs water.

Auteur Loek Heskes en zijn vrouw Irene laten je wandelen in de Haagse ‘buitenstad’, die tussen het centrum en het buitengebied gelegen is: de wijken rond het centrum, van Bezuidenhout tot Kijkduin en van Scheveningen tot de Schilderswijk. Al lopend ontdek je het karakter van de wijken door bewust te kijken naar de inrichting van de openbare ruimte, architectuur en cultuurhistorie. De wijken in de buitenstad stammen veelal uit de 19e en 20e eeuw en liggen vaak onder druk binnen stadsvernieuwingsprojecten.

Gelopen wandelingen van de gidsen van Gegarandeerd Onregelmatig
Busstation Arnhem

La Gomera

Toen de lockdown in Spanje inging, was ik met vrienden op het wondeschone eiland La Gomera, een van de Canarische Eilanden welke ik voor de 25e keer bezocht. Het was nog een heel karwei om daar weg te komen door de hectiek van het vliegveld op Tenerife, vluchten die gecancelled of overboekt waren. Van de week verblijf op het eiland moesten we de helft op onze kamer blijven, niet echt een leuke wandelvakantie. En zodra het kan, zal ik er weer naartoe gaan. Een eiland waaraan ik zo verknocht ben dat ik er terug zal blijven komen, door de landschappen, de sfeer en de mensen.

Gelopen wandelingen op La Gomera
Wandeling door buurtschappen Borbolan, Vueltas en La Calera op canarisch eiland La Gomera

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE