10-15 KMeilandwandelingLa Gomera

Een wandeling van El Cercado naar Laguna Grande en Chipude op de parel van de Canaren La Gomera

Door 19 maart 2019 september 17th, 2019 Geen berichten
KIJK ROND IN

HET OERBOS VAN LA GOMERA BIJ LAGUNA GRANDE

Laguna Grande, dagjesmensen uit Tenerife en respect

VELE DAGJESMENSEN DIE OP TENERIFE VAKANTIE VIEREN, KOMEN MET DE TOURINGCAR EEN DAGJE LA GOMERA BEZOEKEN. EN EEN VAN DE PLEKKEN DIE WORDT AANGEDAAN IS LAGUNA GRANDE. HET IS EEN MOOIE PICKNIKCPLEK WAAR JE IN HET AUTHENTIEKE RESTAURANT WAT KUNT ETEN EN DRINKEN. MAAR DAT IS HET DAN OOK, DE AANWEZIGHEID VAN DE TOERISTEN VAN TENERIFE HOORT EIGENLIJK NIET BIJ LA GOMERA. SNEL TEGENOVER LANGZAAM, BADTOURIST TEGENOVER WANDELAAR, RESPECTLOOS EN DRUK TEGENOVER RESPECTVOL EN RUSTIG. WIJ HOREN DAAR GELUKKIG NIET BIJ, EN NA DE SNELLE KOP KOFFIE WANDELEN WE WEER HET OERBOS IN. DE TOURINGCARTOERISTEN VOLGEN ONS 100 METER MAAR KEREN DAN SNEL TERUG, NAAR DE BUS EN NAAR TENERIFE.

Laguna Grande

Vandaag maken we een wandeling tussen de bergdorpen El Cercado en Chipude. Een omweg voert ons door het oerbos waar La Gomera zo bekend door is geworden. Het bos is vaak vochtig en het heeft een mysterieus karakter. Laguna Grande is één van de populairste plekken op het eiland. Het trekt als belangrijkste recreatiegebied binnen het Garajonay Nationaal Park ieder jaar een groot aantal bezoekers aan en verdient het speciale bescherming. Het is een natuurlijk gebied waar na heftige regenval een tijdelijke vijver verschijnt die uiteindelijk weer verdwijnt door infiltratie in de stroombedding; de plek is vernoemd naar deze geografische bijzonderheid. Helaas dragen de vele bezoekers en het geluidsoverlast bij aan de verwoesting van dit gebied. Het is dan ook niet de soort bezoeker die typisch is voor La Gomera en de dagjesmensen zijn meer van snel in één dag heel La Gomera bekijken. Wij wandelen er echter al 25 jaar en zijn er nog steeds niet uitgekeken.

Wandeling van El Cercado naar Chipude via Laguna Grande op Canarisch Eiland La Gomera

Ontelbare camino's

Ik wandel al 25 jaar op La Gomera en de mensen, het klimaat en de ontelbare wandelpaden maken dat ik hier elk jaar weer terugkom. Na het vochtige oerbos wandelen we verder over een berghelling en het pad en de onverharde weg is voor mij bekend. Einddoel is Chipude en bijna blindelings loop ik verder, ik ken de weg, de zon schijnt en in de verte is het bergdorp en daarachter de tafelberg La Fortaleza al te zien. Ik kijk het dal in en zie een kronkelend pad tussen de palmbomen. Nog nooit opgevallen, een nieuwe variant om in het bergdorp te komen. Ik twijfel maar waag de gok en op het pad komen we langs geiten, een beekje en vele bloemen. Het is voorjaar en na een week wat vochtiger weer staat de natuur op springen. Zelfs na 25 jaar hebben we nog niet alle paden ontdekt, volgend jaar maar weer eens terugkomen.

Wandeling van El Cercado naar Chipude via Laguna Grande op Canarisch Eiland La Gomera

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: