10-15 KMeilandwandelingLa Gomera

Een wandeling op La Gomera tussen de bergdorpen Arure en Las Hayas in het dal van de Grote Koning

Door 14 maart 2019 september 17th, 2019 Geen berichten
KIJK ROND OP LA GOMERA

IN HET OERBOS VAN LA GOMERA, WERELDERFGOED UNESCO

Het Dal van de Grote Koning, barranco's en spectaculaire vergezichten

VAN DE ZEVEN ‘GELUKZALIGE’ EILANDEN, ZOALS DE CANARISCHE EILANDEN IN DE OUDHEID OOK WEL WERDEN GENOEMD, IS LA GOMERA TOCH WEL DE MOOISTE MAAR OOK DE MINST TOEGANKELIJKE. IN DE VULKAANROTS DIE UIT DE ATLANTISCHE OCEAAN RIJST, ZIJN MEER DAN VIJFTIG KLOVEN, DE ZOGENAAMDE BARRANCOS, UITGESLETEN. ZE LOPEN VANUIT DE HOOGVLAKTE WAAR HET VOCHTIG EN NAT IS, VAN 1350 METER HOOGTE NAAR DE ZEE.  ÉÉN DAARVAN EN WEL DE MOOISTE IS VALLE GRAN REY EN ZOALS DE NAAM AL AANGEEFT BESTAAT VALLE GRAN REY, GROTE KONINGSVALLEI, UIT EEN ENORME VALLEI DIE VAN HET CENTRUM VAN HET EILAND STEIL AFLOOPT NAAR DE ZEE. DE VALLEI IS ONGEWOON OMDAT HIJ DOODLOOPT AAN DE KUST, DE KORTE KUSTLIJN IS NAMELIJK AAN BEIDE ZIJDEN OMZOOMD DOOR STEILE ROTSWANDEN WAARLANGS GEEN WEGEN KUNNEN WORDEN AANGELEGD. DE VALLEI KAN UITSLUITEND VANUIT HET CENTRUM VAN HET EILAND OVER DE BERGDORPEN BEREIKT WORDEN, VIA EEN WEG MET SPECTACULAIRE VERGEZICHTEN.

We stappen in La Calera in de taxi maar alleen als we hiervoor ons dagelijks ontbijtje nuttigen bij bar Dos Hermanos. Het eettentje wordt gerund door twee broers die elkaars tegenpolen zijn. Ze wisselen de werkdagen af en hierdoor wisselt ook de sfeer in het kleine zaakje. Ramon is de rustige en relaxte, el relaxto, hij heeft alles onder controle en neemt kundig de bestelling op en is op geen enkele manier gestresst. Hoe anders is het de dag erop wanneer zijn broer werkt, el nervoso, Hij is elke werkdag gespannen, rent van hot naar haar en wordt onrustig als er veel gasten komen. Elke morgen is dit het zelfde ritueel en wij zijn er na 25 jaar wandelen op de eiland aan gewend. Het is ons vaste ritueel met een broodje ei en salade, een cafe con lecche en een zumo de naranja. De taxirit volgt over de weg die kronkelend het dal in kruipt. Het Dal van de Grote Koning is zo machtig groot dat je het eerst met eigen ogen moet zien. De talloze terrassen waar vroeger groenten werden verbouwd zitten tegen de berghellingen geplakt. En na elke bocht wacht een nieuwe verrassing. We passeren buurtschappen zoals El Hornillo, El Retamal en El Guro. De taxichauffeur, Angel, groet overal, iedereen kent elkaar en nu na 25 jaar pas geeft hij de geheimen prijs van dit eiland. Wie met elkaar getrouwd is, wie veel geld heeft, hoe de politiek in elkaar zit, wat ze van de hippies vinden die in deze vallei steeds terugkeren en vooral hoe hij het leven ervaart. Het is elke dag de inleiding van onze wandeling, Angel, het is een vriendschap geworden. Hij zet ons in Arure af en zal ons straks weer ophalen: ‘Bon dia, haste luegas.’

Arure, het bergdorp van de beste honing

We stappen uit bij bar El Gape in Arure. De bar staat bekend om zijn uitstekende wijnen en het dorp Arure is een beste plek om honing te kopen, een van de beste van het eiland. We lopen naar de kapel Ermito del Santo. De bevolking is gelovig en dat blijkt uit de talrijke kapelletjes en kerken op het eiland. Maar ook wegkruisen en kleine herinneringsplekken duiden op de gelovige bevolking. Al meteen wordt weer duidelijk dat La Gomera een walhalla voor wandelaars is, vanwege de spectaculaire natuur maar ook door de vele oude camions, bergpaden, en fantastische uitzichten over de barranco’s. Het pad kruipt omhoog, in de verte boven Arure de boogbrug waarachter La Palma opdoemt. Het oude ezelspad is hersteld en zware stenen onder de wandelschoenen geven zonder problemen de richting aan. Rechts van je de steile afgronden naar Valle Gran Rey tot het pad het volgende bergdorp bereikt: Las Hayas.

Las Hayas: Bar La Montana en Dona Efigenia

Las Hayas staat vooral bekend om Casa Efigenia, Bar  La Montana. Het doodstille restaurantje werd jaren gerund door een oude vrouw met kort zwart haar die schuifelend door het restaurant haar klanten bediende. Het eten wat ze serveerde zou haar de hoge leeftijd hebben bezorgd en talloze toeristen proberen hier het aparte eten. Het is een soort mythe geworden. Het eten lijkt aangelengd met een soort klei-achtige substantie. De eerste jaren hebben we het geprobeerd maar wijs houden we het nu op een café con leche. Aan de wand hangen artikelen uit buitenlandse kranten en tijdschriften. En op elke pagina staat een lachende vrouw, nog jong, mevrouw Dona Efigenia. Zij leeft voort op La Gomera, ze heeft het respect verdiend en dat altijd zo blijven. Zo gaat dat hier, de oorkondes aan de muur zijn het bewijs.

Wandeling op Canarisch Eiland La Gomera van Arure naar Las Hayas bij Casa Efigenia Bar La Montana

Het oerbos van La Gomera

We wandelen verder via een grote boog door het oerbos van La Gomera weer terug naar Arure. Het landschap op La Gomera is anders dan op de andere Canarische Eilanden. Door de mist is er veel water op het eiland en bevindt zich een eeuwenoud bos zich op het midden van het eiland. Het is een van de oudste natuurlijke bossen ter wereld en in het park groeien zo’n 450 verschillende soorten planten en bomen zoals vetplanten, castussen en vele soorten varens. Het staat terecht op de werelderfgoedlijst van UNESCO, het is er vochtig als we over de bospaden lopen. Het water druppelt van de bomen en mossen geven de bomen een groene tint die mysterieus aandoet. Kleine stroompjes kabbelen naar beneden en soms moeten we ons een weg banen door de natte begroeiing. Het is wat dit eiland zo bijzonder maakt, anders dan de andere Canarische Eilanden. Al snel bereiken we via een landweg Arure, kleine stuwmeren houden het water vast voor de landbouw en boeren werken op de nog weinig overgebleven terrassen die bewerkt worden.

Wandeling op Canarisch Eiland La Gomera van Arure naar Las Hayas in oerbos

Magische plekken

Angel haalt ons op en zelfs na 25 jaar wandelen, en meerdere keren dezelfde wandeling te hebben gemaakt, betovert het landschap ons, elke weer. La Gomera blijft een van de magische plekken op aarde waar je kunt ontsnappen aan de drukte van de wereld, waar de tijd stil lijkt te staan, waar je ondergedompeld wordt in een warm bad van een vriendelijke bevolking in een overweldigend landschap.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: