Skip to main content
search

Ons Kloosterpad – Vught-Biezenmortel- Wandelen langs de flanken van de Loonse en Drunense Duinen

By 17 februari 2023december 25th, 202310-15 KM, Noord-Brabant, Ons Kloosterpad

Wandelen langs de flanken van de Loonse en Drunense Duinen

Ons Kloosterpad - Vught-Biezenmortel

'Liefde overwint alles'

Ons Kloosterpad - Vught-Biezenmortel

Café Het Gommelen

Ons Kloosterpad - Vught-Biezenmortel

IJzeren Man

Ons Kloosterpad - Vught-Biezenmortel

De Brand

Ons Kloosterpad - Vught-Biezenmortel

Nestkast Vogelvereniging Edelzanger

Ons Kloosterpad - Vught-Biezenmortel

Biezenmortel

Ons Kloosterpad - Vught-Biezenmortel - 13 KM

De wandeling maakt onderdeel van Ons Kloosterpad, een wandelroute van 330 kilometer, die je in vijftien etappes langs vijftig (voormalige) kloosters en abdijen in Brabant leidt. Deze wandeling begint in Vught bij huize Sparrendaal en is de eerste kilometers redelijk druk en verhard. Sluipwegen en de drukke weg van Den Bosch naar Tilburg maken het niet bijster leuk om hier te wandelen. Hierna echter wordt dit ruimschoots gecompenseerd als je bij de IJzeren door het bos loopt. En met verderop de mooie gebieden die langs de flanken van de Loonse en Drunense Duinen liggen. Het Boompjesven met het prachtige vlonderpad, mooie onverharde wegen en mooie natuur. Hier doorheen stroomt de Zandleij waarlangs richting Biezenmortel vele beversporen te zien zijn. De route laat een voor mij onbekend stukje Brabant zien en het moet gezegd, er zijn nog vele prachtige zandwegen in deze provincie.

Wandeling over Ons Kloosterpad van Vught naar Biezenmortel bij de Guldenberg

Je ontdekt met deze wandelroute het gebied tussen Biezenmortel en Vught. In deze route wandel je vanaf Landpark Assisië in Biezenmortel Vught. Onderweg kom je langs diverse locaties zoals voormalig kapucijnenklooster Bonaventura/Beukenhorst en Huize Sparrendaal.

IJzeren Man

De IJzeren Man, genoemd naar de stoombaggermolen die hem groef, is een recreatieplas in de bossen bij Vught. Voor de stadsophoging van de wijk Het Zand tussen het station en de binnenstad van ‘s-Hertogenbosch, plusminus 1890, werd op deze plek zand gewonnen. Na voltooiing vulde de grote zandput zich langzaam met grond-, wel- en regenwater. Rond 1930 werd de plas en de grond verkocht en kwam er een natuurzwembad en een hotel aan de oever. De IJzeren Man is tot in de verre omgeving bekend als toeristische trekpleister.

Wandeling over Ons Kloosterpad van Vught naar Biezenmortel bij de IJzeren

Voormalig retraitehuis De Guldenberg

De Guldenberg is in 1966 gebouwd als retraitehuis voor de Jezuïeten. Het was een voortzetting van retraitehuis Loyola in Vught. Nadat de paters in 1973 hun activiteiten stopten nam stichting Guldenberg het gebouw over en gebruikte het als conferentie-, trainings- en opleidingscentrum. Vanaf 1985 is Hotel De Guldenberg hier gevestigd.

Wandeling over Ons Kloosterpad van Vught naar Biezenmortel bij de Guldenberg

Biezenmortel en voormalig kapucijnenklooster Bonaventura-Bekenhof

De naam Biezenmortel duidt op biezen in laaggelegen, modderig land. Al in 1314 werd deze naam schriftelijk vermeld. Biezenmortel was lang een buurtschap, het had in 1840 20 inwoners. In 1901 kochten de Broeders Penitenten hier een stuk grond van 45 ha. Ze openden er in 1904 Huize Assisië, een complex voor mannelijke verstandelijk gehandicapten. De bijbehorende kapel was gewijd aan Sint-Franciscus. De instelling breidde voortdurend uit en bood uiteindelijk plaats aan honderden bewoners. In 1919 werd, ongeveer een kilometer noordelijk van Huize Assisië, een kapucijnenklooster gesticht. De kapucijnen namen in 1921 de Sint-Jozefkerk in gebruik die ook als kerk voor het dorp dienstdeed. Biezenmortel was nu in feite een kerkdorp. In de nabijheid werd ook de Sint-Franciscusschool gebouwd en zo ontstond geleidelijk een dorpskern.

In 1920 bouwden broeders kapucijnen met hulp van de inwoners van Biezenmortel het klooster Bonaventura, genoemd naar een heilige volgeling van St. Franciscus. Al spoedig woonden er meer dan zestig religieuzen. De kapel van het klooster was tevens dorpskerk. Het had zijn eigen 23 meter hoge watertoren die in 1965 werd afgebroken. Nadat het klooster in 1965 leeg kwam te staan, werd het in 1967 verkocht aan de Zusters van Etten die er een kweekschool vestigden. Later werd het een retraitehuis en bejaardenhuis en kreeg het de naam Beukenhof. De laatste zusters vertrokken in 1994.

Wandeling over Ons Kloosterpad van Vught naar Biezenmortel bij de kerk in Biezenmortel

Boompjesven

Het Boompjesven ligt in een vochtige gedeelte ten zuiden van de Loonse en Drunense Duinen, dat het droge zandgebied verbindt met het natte moerasgebied De Brand. Nu is Natuurmonumenten is het drassige vennengebied in ere aan het herstellen. Zo komt ook de heide hier weer terug.

Wandeling over Ons Kloosterpad van Vught naar Biezenmortel bij het Boompjesven

Zandley

De Zandleij is een waterloop die begint ten noorden van Tilburg, waar zich een complex van vloeivelden bevindt. Deze zijn tussen 1919 en 1929 aangelegd en dienden om het afvalwater van de stad Tilburg en zijn textielindustrie te zuiveren. Van hier uit stroomde het riviertje in noordoostelijke richting, door het natte en laaggelegen natuurgebied De Brand ten noorden van Udenhout, en vervolgens langs kasteel Zwijnsbergen bij Helvoirt. Het stroompje is nimmer geheel natuurlijk geweest, waarvan de naam ‘leij’, wat ‘geleiden’ betekent, getuigt. Men neemt aan dat de Zandleij tussen de 14e en de 18e eeuw gegraven is. In de jaren 60 van de 20e eeuw waren er capaciteitsproblemen en is er een nieuwe bedding gegraven. Het kanaaltje vangt kwel af en draagt daarmee bij aan de verdroging van het natuurgebied De Brand, terwijl bij overvloedige regenval dit gebied juist weer overstroomd wordt met vervuild water van elders.

Wandeling over Ons Kloosterpad van Vught naar Biezenmortel bij de Zandleij
Wandeling over Ons Kloosterpad van Vught naar Biezenmortel bij beversporen bij de Zandleij

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE