Skip to main content
search
0-5 KMLimburgStadswandeling

Culttour Groen Venray – Wandelen langs groene plekken in Venray

By 30 september 2022No Comments

Wandelen langs groene plekken in Venray

Wandelen langs groene plekken in Venray - 4 KM

De Culttoer Venray is geïnspireerd op het verleden van Venray toen de plaats nog een belangrijke schakel was voor de internationale schapenhandel. Ook was het een centrum voor de bijenteelt. In het wapen van Venray is dit nog te zien. Een aantal culttoeren zijn uitgezet waarbij symbolisch vanuit een honingraat, gevuld met kennis over Venray, de stad wordt verkend. De drie culttouren, elk ongeveer 3,5 km lang, verbinden wat Venray laat groeien en bloeien: Psychiatrie, Religie en Onderwijs. In een kader van kunst en cultuur belichten ze het bijzondere dat Venray te bieden heeft.

Startpunt van elke route is het VVV-kantoor op het plein voor de Grote Kerk St. Petrus Banden. Bij het VVV-kantoor is een gratis pocketversie te verkrijgen dat je op pad helpt. De pocketversie bevat ook informatie hoe je de digitale app kunt downloaden. Deze app voorziet je, visueel en auditief, van relevante informatie over wat je onderweg tegenkomt. In het gebouw van het VVV-kantoor vind je ook het Venrays Museum. Dit cultuurhistorisch museum presenteert, naast een permanente tentoonstelling over het Venrays erfgoed, interessante wisselexposities. De routes van de drie culttouren voeren je door het gezellige winkelgebied en langs gastvrije horecapleinen, waar het na een leuke wandeling goed toeven is.

Groene Cultwandeling Venray met IZI-app in het Stadspark

De app is ontwikkeld op het Izi platform. Izi omvat ook een groot aantal andere wandelroutes door heel Nederland en kan zowel on- als offline gebruikt worden. Culttour Groen neemt je via de Engelse Tuin mee naar het Annapark en langs de Lourdesgrot en de gemeentetuin terug naar het centrum. En het kan bijna niet makkelijker. Met de smartphone in je broekzak wijst een stem je de weg, ‘linksaf’, ‘steek de weg over’. En bij elk markant punt krijg je een gesproken uitleg. Het werkt overal perfect en daarbij leidt de wandeling je over paadjes door tuinen en parken die je anders nooit zou zien.

Sint Petrus Bandenkerk

Met de bouw van deze imposante kerk, in Venray met recht “Grote Kerk” genoemd, werd begonnen in 1462 en al in 1475 kon de Petrus-luidklok in de 84 meter hoge toren gehangen worden. In de daarop volgende jaren werd kerk verfraaid en verder ingericht met het geld dat de bouwpastoor van der Gaet had nagelaten. Naast de beelden die ooit op de altaren stonden, is er een unieke serie Apostelbeelden (15e en 16e eeuw), een Marianum (15e eeuw) en een imposant beeld van Petrus Paus (1530). Ook de geelkoperen Arend, die als lezenaar gebruikt wordt is van een bijzondere schoonheid. Bij de verwoesting van de kerk op 16 oktober 1944 zijn de gebrandschilderde ramen, de muur- en gewelfschildering en het orgel geheel verloren gegaan. Alleen het orgel is vervangen.

Groene Cultwandeling Venray met IZI-app bij de Sint Petrus Bandenkerk
Groene Cultwandeling Venray met IZI-app bij de Sint Petrus Bandenkerk

Monnik

Dit bronzen beeld op een hardstenen sokkel met reliëf van Maastrichtenaar Jef Courtens herinnert Venray aan het eigen religieus verleden. Het 3,5 meter hoge monument representeert hier sinds 1999 de inspanningen op het gebied van onderwijs, zorg of religie van talloze religieuze orden die in Venray een plaats gevonden hadden.

Groene Cultwandeling Venray met IZI-app bij de Sint Petrus Bandenkerk

Kevin vd Reijdt plantsoen

De Venrayse korporaal Kevin van de Rijdt sneuvelde op 6 september 2009 in de omgeving van Dew Rawod in Uruzgan (Afghanistan). Hij werd 26 jaar. Ter nagedachtenis werd het plantsoen bij het Kerkpad naar hem vernoemd. Hier bevinden zich ook de gedenktekens voor gevallenen in de Tweede Wereldoorlog en in het voormalig Nederlands-Indië.

Groene Cultwandeling Venray met IZI-app bij het Vrijheidsmonument

Het Orakel

Venlonaar Hans Reijnders beeldhouwde in 1988 uit een enorm brok graniet dit orakel. Analoog aan de  mythologie wordt hier het communicatiemedium tussen de mens en het bovennatuurlijke, zijn goden, gesymboliseerd. Maak er gewone burger en gemeentebestuur van en de Griekse inscripties “ken u zelf” en “alles met mate” krijgen een heel alledaagse betekenis.

Groene Cultwandeling Venray met IZI-app bij het Orakel

Tronen

In 2008 maakte kunstsmid Juul Baltussen uit Westerbeek een tweetal tronen uit cortenstaal met rvs. Aangekocht door de Stichting Venray Vooruit staan de tronen sinds 2015 bij de ingang van de Engelse tuin die de zetels in bruikleen heeft. Neem gerust even plaats.

Groene Cultwandeling Venray met IZI-app bij de Tronen

De Engelse tuin van Jerusalem

De Engelse tuin was sinds 1902 onderdeel van het voormalige kloostercomplex Jerusalem. In de Hortus Conclusus, een geheel omsloten tuin, hebben vele prachtige hedendaagse beelden een mooie plek gevonden. Samen met de meer dan 100 jaar oude kastanjebomen vormen ze de coulissen voor een stille overdenking midden in de stad. De tuin, een ontwerp van Pastoor Pascal Schmeitz van de Grote Kerk was bedoeld voor de ontspanning van de kloosterzusters. Na de verkoop van het klooster raakt de tuin in verval, maar sinds 2013 heeft een daartoe opgerichte stichting de tuin een heel nieuw elan gegeven en is het de kunstzinnige oase die u op het punt staat te betreden.

Groene Cultwandeling Venray met IZI-app bij de Engelse Tuin van Jerusalem

Overdenking Johan Cruijff

‘Er is maar één moment dat je op tijd kunt komen.
Ben je er niet, dan ben je óf te vroeg, óf te laat.’

Sint Annapark

Het Sint Anna park is bijna 48 hectare groot en ontstond ruim honderd jaar geleden. Het herbergde een instituut voor geestelijke gezondheidszorg, dat werd gesticht door de Zusters van Liefde uit Gent.

Groene Cultwandeling Venray met IZI-app in het Sint Annapark

Berceau

De bomenboog waaronder je loopt is gemaakt naar het voorbeeld van een tuinprieel in de vroegere kloostertuin.

Groene Cultwandeling Venray met IZI-app bij de Berceau
Groene Cultwandeling Venray met IZI-app bij de Berceau

Lourdesgrot

Rond 1938 sloegen een aantal personeelsleden van het St. Jozefklooster de handen ineen en bouwden in een hoek van de kloostertuin een uit steen opgetrokken Lourdesgrot. Daar wordt nog altijd   gebeden aan Maria gericht en ter hare ere kaarsen opgestoken. Alweer een prachtige stilteplek.

Groene Cultwandeling Venray met IZI-app bij de Lourdesgrot
Groene Cultwandeling Venray met IZI-app bij de Lourdesgrot

Kloosterkerkhof

De ommuurde begraafplaats waar de zusters Ursulinen van 1838 tot 1974 een laatste rustplaats vonden, is een plek met een bijzondere sfeer. De omgeving met de eeuwenoude bomen draagt daar ook aan bij.

Groene Cultwandeling Venray met IZI-app bij het kerkhof

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu