0-5 KMNoord-BrabantWandelen rond UdenWandelingen december 2020Wandelspecials Nederland

Boscomplex Odiliapeel – Wandelen door ontginningsbos

Door 12 december 2020 december 21st, 2020 Geen berichten
KIJK ROND BIJ

ODILIAPEEL

Odiliapeel, een ontginningsbos en de Tweede Wereldoorlog

Ten zuiden van Odiliapeel ligt een zeer mooi bosgebied dat bekend staat als Boscomplex Odiliapeel. Het is een gemengd ontginningsbos met boomsoorten als beuken en eiken. Je kunt er prachtige wandelingen maken. Het is een relatief kleine bos maar biedt een enorme afwisseling door de natuurontwikkeling die is uitgevoerd. In het bos zijn ook nog overblijfselen te vinden van activiteiten van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zoals een bunker en een loopgraf.

Wandeling in Boscomplex Odiliapeel

Odiliapeel

Odiliapeel (Brabants: De Piejel) is een kerkdorp in de gemeente Uden. Het dorp werd gesticht in 1922 en was oorspronkelijk ontstaan als een ontginningsdorp waar, zoals veel in de Peelstreek, turf werd gestoken. In de begintijd had het nog de naam Terraveen. De herdoping van Terraveen in Odiliapeel is een gevolg van de kerkelijke organisatie van de zielzorg voor het nieuwe dorp. Terravener Bertus Coppens was een goede bekende van Hannes Donkers van de Hulstheuvel in Uden, en deze laatste had een broer bij de Kruisheren in Uden, Tinusbruur. En zo ging de zielzorg in Terraveen naar de Kruisheren. De Kruisheren hebben in Odiliapeel een rectoraat gesticht en een kerk gebouwd. De beschermheilige van de Kruisheren is de heilige Odilia van Keulen, en dus werd zij patrones van de nieuwe dorpsgemeenschap. Op 5 mei 1930 besloot de gemeenteraad dat het nieuw ontgonnen gebied de naam Odiliapeel kreeg.

Wandeling in Boscomplex Odiliapeel

Boscomplex Odiliapeel

Odiliapeel ligt te midden van Peelontginningen, waaraan het dorp ook zijn ontstaan heeft te danken. Hier wordt veelal de intensieve veehouderij beoefend. Ten zuiden van het dorp strekt zich echter een fraai bos uit van 130 ha, dat bekendstaat als Boscomplex Odiliapeel en dat eigendom is van de gemeente Uden. Het is een gemengd ontginningsbos waarin men een enkele beuken- en eikenlanen kan aantreffen en waarin een aantal wandelingen zijn uitgezet.

Sint Odiliakapel

De Sint Odiliakapel is in 1995 gesticht door enkele inwoners van Odiliapeel en bevindt zich in het bos ten zuiden van de dorpskom. Het is een eenvoudige kapel, een nis met een beeld van St. Odilia van Keulen. Aanbevolen voor een meditatief moment in de natuur    Odilia was maagd en martelares, en één van de gezellinnen van St. Ursula van Keulen. Ze stierf rond het jaar 453. De kruisheren brachten haar in Keulen vereerde relieken in 1287 naar hun klooster in Clair-Lieu in Huy. St. Odilia is patrones van de kruisheren. St. Odilia van Keulen wordt vaak verward met St. Odilia van de Elzas of ook wel van St. Odiliënberg (St. Odilia van de Elzas wordt aangeroepen tegen oogziekten).

Wandeling in Boscomplex Odiliapeel
Wandeling in Boscomplex Odiliapeel

Jeanny van Kuppelveltpad

Het Jeanny van Kuppelveltpad is een bijzonder mooi aangelegd rolstoelwandelpad in de bossen bij Odiliapeel. Dit pad is er gekomen door een burgerinitiatief van Zorg en Welzijn wat door de gemeente is gehonoreerd. Iedereen kan hiervan gebruik maken, met rolstoel, rollator, wandelwagen of kinderwagen.

Wandeling in Boscomplex Odiliapeel
Wandeling in Boscomplex Odiliapeelv

Beeldhouwen met een kettingzaag

In het bos heeft beeldhouwer Andre van Boxtel een aantal kunstwerken gemaakt van bomen. Met een kettingzaag maakt hij kunst, fantastisch mooi.

Wandeling in Boscomplex Odiliapeel
Wandeling in Boscomplex Odiliapeel

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: