Skip to main content
search

Biesboschpad – Hank-Doeveren – Wandelen langs het Oude Maasje

By 5 november 2021december 31st, 202315-20 KM, Biesboschpad, Noord-Brabant

Biesboschpad - Dussen-Doeveren

Kasteel Dussen

Biesboschpad - Dussen-Doeveren

Bergsche Maas

Biesboschpad - Dussen-Doeveren

Drongelense Veer

Biesboschpad - Dussen-Doeveren

Afwateringskanaal Den Bosch-Drongelen

Biesboschpad - Dussen-Doeveren

Drongelen

Biesboschpad - Dussen-Doeveren

Doeveren

Doeveren, het Oude Maasje en de Bergsche Maas

De wandeling gaat door het land van Heusden en Altena, een uitgestrekt gebied vol akkers en weilanden tussen de rivieren Maas en Waal. In het plaatsje Dussen vergaap je je aan het kasteel met de twee ronde torens. In het verder lege land ten noorden van Dussen is het een prachtige verschijning, nog mooier opgesierd door de herfsttinten. De wandeling volgt verder de Bergsche Maas, in de verte het industriecomplex bij Waalwijk waar Bol.com gloreert. Het pad langs het water is prachtig, voorbij komende schepen en ganzen die zich voorbereiden op de grote trek. Met het Drongelense Veer ga je over de Bergsche Maas richting Doeveren. Het kleine schattige plaatsje bereik je langs het Oude Maasje en het afwateringskanaal Den Bosch-Drongelen. Een en al water in dit gebied dat door zijn geïsoleerde ligging weinig wordt aangedaan. Het Biesboschpad laat zien dat de Elizabethvloed 600 jaar geleden tot hier reikte en haar sporen achterliet.

Wandeling over het Biesboschpad van Hank naar Doeveren

Dussen

Het dorp Dussen is vernoemd naar het gelijknamige riviertje. De naam zou afgeleid zijn van het Oudgermaanse dosôn, dat ruisen of stromen betekent. Dussen behoort tot het Land van Altena en behoorde al sinds 1200 tot het Graafschap Holland. Het dorp Dussen bestaat eigenlijk uit drie voormalige heerlijkheden: Munsterkerk, Muilkerk en Heeraartswaarde. Heeraartswaarde is tijdens de Sint-Elisabethsvloed door de golven verzwolgen. Eeuwen later is op deze plaats het dorp Hank verrezen. Munsterkerk lag ten zuiden van het riviertje de Dussen, en Muilkerk ten noorden ervan. Katholiek tegenover protestant, dat heeft heel lang gespeeld in het dorp. Ieder geloof had zijn eigen kerk, zijn eigen school, zelfs een eigen Kruisgebouw. En er was zelfs een zaterdagteam en een zondagteam bij de plaatselijk voetbalclub.

Wandeling over het Biesboschpad van Hank naar Doeveren bij de kerk van Dussen

Kasteel Dussen

In 1330 werd in Dussen door Jan VI van Heusden een donjon gebouwd, die tegen de Graaf van Holland was gericht. In 1387 kreeg Arent II van Dussen, baljuw van Zuid-Holland en kleinzoon van Jan, toestemming van Albrecht van Beieren, Graaf van Holland, het ‘Huys ter Dussen op te doen maeken ende te doen tymmeren op onse hofstat ter Dussen also groot ende also starc als hem ghenoeghen sal’. De donjon werd uitgebreid tot een echt kasteel. Het huidige kasteel is een door een brede slotgracht omringd bakstenen gebouw uit 1474, met oudere delen. Het bestaat uit drie woonvleugels om een binnenplaats, aan de noordzijde afgesloten door een toegangspoort tussen twee zware halfronde torens. De gewelfde kelder dateert van 1387 of ouder. De overwelfde renaissancegalerij dateert van 1609. Toen werden ook de zuid- en oostvleugel met één verdieping verhoogd. De westvleugel dateert van 1628. Ook beide torens werden toen verhoogd en een middentoren toegevoegd. Deze is verwoest in 1944 en niet meer herbouwd.

Wandeling over het Biesboschpad van Hank naar Doeveren bij het kasteel van Dussen
Wandeling over het Biesboschpad van Hank naar Doeveren bij het kasteel van Dussen

Bergsche Maas

De Bergsche Maas is een rivier in Noord-Brabant, in het verlengde van de Maas. Tussen 1888 en 1904 werd de Maas op initiatief van ingenieur Cornelis Lely bij Andel afgesloten. De rivier werd vervolgens via de nieuw gegraven Bergsche Maas verbonden met de Amer en het Hollandsch Diep. De rivier speelt een belangrijke rol bij de berging en afvoer bij hoogwater. De brede uiterwaarden kunnen grote hoeveelheden water tussen de dijken opvangen. Daarnaast werd ook de verbinding tussen de Waal en de Maas bij Sint-Andries afgesloten. De rivieren Waal en Maas zijn vanaf dat moment van elkaar gescheiden. Op 18 augustus 1904 onthulde Koningin Wilhelmina het Monument scheiding van Maas en Waal dat ter herinnering was opgericht.

Wandeling over het Biesboschpad van Hank naar Doeveren bij de Bergsche Maas

Drongelen

Drongelen is een van de benedendorpen van het Land van Heusden. Drongelen ligt aan het Oude Maasje en op de noordoever van de Bergsche Maas. Ter hoogte van Drongelen is ook een veerpont over de Bergsche Maas, die de plaats met Waalwijk verbindt. Drongelen wordt verder geheel omgeven door grootschalig landbouwgebied op rivierklei.

Wandeling over het Biesboschpad van Hank naar Doeveren bij de kerk van Drongelen

Doeveren

Tot 1923 behoorde Doeveren bij de gemeente Drongelen, Haagoort, Gansoijen en Doeveren, vanaf 1923 bij de toen vergrote gemeente Eethen. Probleem was dat het van de rest van de gemeente gescheiden was door de Bergsche Maas. Vanaf 1973 behoorde Doeveren bij de gemeente Heusden. Sindsdien vormde de Bergsche Maas ook de gemeentegrens.

Wandeling over het Biesboschpad van Hank naar Doeveren bij de Hervormde Kerk van Doeveren

Oude Maasje

Het Oude Maasje is de naam voor verschillende gedeeltes van een oude Maasbedding die is overgebleven nadat omstreeks 1273 de Maas bij Hedikhuizen werd afgedamd. De Maas werd toen omgeleid in noordwestelijke richting naar Gorinchem over een traject dat nu de Afgedamde Maas heet. Overblijvende -meest smalle- waterlopen die daarvóór de hoofdbedding van de Maas vormden, staan nu bekend als Oude Maasje. Er zijn drie van deze Oude Maasjes, die respectievelijk nabij Waspik, Drongelen en Heusden gelegen zijn. Parallel hieraan stroomt sinds 1904 de gegraven Bergsche Maas die de functie van de Afgedamde Maas heeft overgenomen.

Wandeling over het Biesboschpad van Hank naar Doeveren bij het Oude Maasje

Veer Drongelen-Waalwijk

De Bergse Maas werd gegraven om het Maaswater beter af te voeren. Hierdoor werd echter een aantal dorpen, zoals Nederhemert en Wijk en Aalburg, afgesneden van Heusden en Waalwijk. Uiteindelijk werd gehoor gegeven aan de roep van boeren en andere omwonenden en kwamen er drie rijksveren. Ze waren gratis omdat was beloofd dat de bewoners te allen tijde kosteloos per pont zouden worden overgezet. In de jaren negentig van de vorige eeuw vond het ministerie van Verkeer en Waterstaat dat de veren geen onderdeel meer uitmaakten van de Nederlandse hoofdinfrastructuur en wilde er daarom vanaf. Na vele jaren van onderhandelen zijn begin 2009 de drie veren overgedragen aan de betreffende gemeenten. De daadwerkelijke uitvoering, eigendom en beheer van de veren zijn vervolgens door de gemeenten opgedragen aan de Stichting Bergsche Maasveren.

Wandeling over het Biesboschpad van Hank naar Doeveren bij Drongelense Veer

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Een wandeling met veel water: Oude Maasje, Bergsche Maas en Afwateringskanaal 's-Hertogenbosch-Drongelen.

Henrie van ZoggelWandelblog Ambulare

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE