Skip to main content
search
15-20 KMNoord-BrabantZuiderwaterlinie

Zuiderwaterlinie – Dinteloord-Willemstad – Wandelen in het gebied van de suikerindustrie

By 31 januari 2019april 29th, 2021No Comments

Fort de Hel, Fort Sabina en vestingstad Willemstad

IN DE GEMEENTE MOERDIJK WANDEL JE NAAR VESTINGSTAD WILLEMSTAD. WILLEMSTAD, GENOEMD NAAR WILLEM VAN ORANJE, WORDT SAMEN MET KLUNDERT BESCHERMD DOOR VIJF FORTEN AAN HET WATER LANGS HET HOLLANDS DIEP. WAAR HET HOLLANDS DIEP HET VOLKERAK KRUIST, STOND VROEGER EEN VESTING GENAAMD ‘RUIGENHIL’, VERNOEMD NAAR HET RUIGE, MOERASACHTIGE LANDSCHAP. VERDER LOOPT DE ZUIDERWATERLINIE LANGS EEN AANTAL INDRUKWEKKENDE VESTINGWERKEN ZOALS FORT DE HEL EN FORT SABINA. HIERNA ONTVOUWT ZICH DE VESTINGSTAD WILLEMSTAD.

Dinteloord

De bus stopt in Dinteloord, er is een markt, sober, het is mistig. Het decor van een wandeling zoals het landschap is. Het wordt ook wel het meest lelijke en sombere hoekje van Nederland genoemd, vele akkers, uitgestrekt, de suikerindustrie en heel veel leegte. Toch zijn er pareltjes verderop in de route nadat je over langgerekte eindeloos in de mist verdwijnende wegen loopt.

Dinteloord wordt omringd door zeekleipolders, waarvan de Oude Prinslandse Polder de grootste is. In het zuiden vindt men de Roosendaalse Vliet en de Steenbergse Vliet en in het noorden de Dintel, terwijl in oostelijke richting het Mark-Vlietkanaal is te vinden. In het noorden en westen ligt het Volkerak, zodat geheel het gebied van Dinteloord door wateren is omgeven. Langs het Volkerak vindt men het natuurgebied de Dintelse Gorzen.

Polders bij Dintel tijdens een wandeling over het Zuiderwaterliniepad van Dinteloord naar Willemstad
Polders bij Dintel

Fort de Hel en Fort Sabina

De Fransen bouwden Fort de Hel in 1811 onder de naam Fort l’Enfer, ter verdediging van Willemstad tegen de Engelsern. Het vierkante fort gaf rugdekking aan Fort Sabina Henrica, dat verder op de route ligt. ‘Tussen hemel en aarde ligt Fort de Hel’, zegt de website. Het plaatsje vlakbij heet Helwijk, allemaal toepasselijke namen voor een sober plaatsje, sfeerloos, net zoals het gebied. Het fort is klein, knus en wel mooi gelegen met knotwilgen, riet en een mooie gracht eromheen.

Hoe anders is het verderop gelegen Fort Sabina, machtig, groot en imposant gelegen tegen het Volkerak. Het is de ‘grande dame’ van de Zuiderwaterinie en is een van de grootste en meest intacte Brabantse forten. Het fort was omringd door een aarden wal in de vorm van een onregelmatige vijfhoek, waarbinnen zich een Franse militaire toren bevond (tour modèle no. 2). Daarin kon 21 ton buskruit worden opgeslagen, terwijl het fort bezet werd door 69 manschappen. Het fort was omringd door een natte gracht. Het ligt prachtig aan het water en in de Sabina Henricapolder zijn de ganzen ontelbaar maar ook zilverreigers en eenden.

De route gaat verder langs de Volkeraksluizen waar machtige schepen passeren tot je in Willemstad over de vestingwerken de wandeling eindigt. Een weids, somber landschap, met enkele prachtige pareltjes van de Zuiderwaterlinie.

Ingang Fort Sabina tijdens een wandeling over het Zuiderwaterliniepad van Dinteloord naar Willemstad
Fort Sabina
GA NAAR DE KAART

Leave a Reply

Close Menu