Skip to main content
search

Wijnwandeling Buren – Rond het Betuws Wijndomein, langs de Linge en Oranjestadje Buren

KIJK ROND IN

BUREN

Buren, het Betuws Wijndomein en de Linge

DEZE WIJNWANDELING START IN DE STAD MET EEN RIJKE GESCHIEDENIS: ORANJESTAD BUREN. LANGS DE LINGE, FRUITBOOMGAARDEN EN GELDERSE BOERDERIJEN WANDEL JE NAAR HET BETUWS WIJNDOMEIN IN ERICHEM, ÉÉN VAN DE GROTERE WIJNGAARDEN VAN NEDERLAND. MAAR NIET ALLEEN GROOT, HET WON TAL VAN PRIJZEN WAARONDER IN 2018 ZEVEN ZILVEREN MEDAILLES TIJDENS DE WIJNKEURING VAN DE LAGE LANDEN.

Een wijnwandeling, ja zelfs die zijn er. Onlangs is de gids De Mooiste Wijnwandelingen van Nederland gepubliceerd en ik liep vandaag een van deze wandelingen rond Buren. Ik ken het gebied in de Betuwe, wandelde er meerdere keren maar het Betuws Wijndomein was mij nog nooit opgevallen. Het pad volgt grote delen van het Errekomse Klompenpad en gaat helaas maar een paar honderd meter door de wijngaard. Verder wel mooie open landstructuren met schouwpaden van het Waterschap, mooie Gelderse boerderijen langs de Linge en het altijd mooie stadje Buren.

Wijnwandeling Buren bij Betuws Wijndomein

Buren

Buren verkreeg stadsrechten in 1395 van ridder Allard, heer van Buren en Beusichem. De vestingwerken van Buren zijn nog grotendeels intact. Er zijn nog wallen, muren en één stadspoort; de Culemborgse- of Huizenpoort. Buren mag zich Oranjestad noemen, vanwege de band met de koninklijke familie. Willem van Oranje trouwde er in 1551 met Anna van Buren. Prinses Beatrix en koning Willem-Alexander zijn hierdoor gravin en graaf van Buren. De korenmolen op de wallen draagt dan ook de toepasselijke naam De Prins van Oranje. In Buren stond een van de grootste kastelen van Nederland het huis Buren, waarvan de laatste bewoner Frederik Hendrik, prins van Oranje was. De Oranjes gebruiken soms de schuilnaam Van Buren als ze incognito willen zijn. Laatstelijk gebeurde dat bij de Elfstedentocht van 1986, waaraan Willem-Alexander meedeed onder de naam W.A. van Buren. Een deel van Buren is een beschermd dorpsgezicht. De stad Buren telt ruim 100 rijksmonumenten en 55 gemeentelijke monumenten.

Buren heeft prachtige gebouwen zoals het voormalige Koninklijke weeshuis van Buren, tegenwoordig het museum der Koninklijke Marechaussee. Maar ook de Sint Lambertuskerk, gesticht halverwege de veertiende eeuw, met ervoor een standbeeld van Willem de Zwijger samen met zijn vrouw Anna van Egmond en hun twee kinderen. En natuurlijk de molen de Prins van Oranje, een uit het begin van de achttiende eeuw stammende molen, die is gebouwd ter vervanging van een nog oudere molen die op exact dezelfde plek stond.

Wijnwandeling Buren met zicht op stadje Buren
Wijnwandeling Buren bij de stadspoort
Wijnwandeling Buren bij beeld van Willem de Zwijger

Erichem

Erichem (Errekom in lokaal dialect) is een dorp in het oude Graafschap Buren. Het dorp hoorde vanouds met het dorp Asch bij de stad Buren en valt sinds 1811 onder de gelijknamige gemeente. Taalkundig is de naam Erichem afgeleid van ‘Eri’ en ‘chem’. Het woorddeel ‘Eri’ is een verbastering van ‘Aro’ of ‘Are’, wat een persoonsnaam is. Deze naam kan afgeleid zijn van die van de heilige Aregius. De betekenis van diens naam is onbekend. Het tweede deel ‘chem’ is afgeleid van ‘hem’, dat in het oud-Nederlands woonplaats betekent. Vrij vertaald zou Erichem dan betekenen: ‘woonplaats van (heer, of de familie van-) Aro’.

Wijnwandeling Buren bij de kerk van Erichem

Betuws Wijndomein

Het Betuws wijndomein is een wijngaard in Erichem. Met 21.500 stokken is het een van de grotere wijngaarden van Nederland. Sinds 2008 wordt de wijn duurzaam geproduceerd. De eigenaren hadden aanvankelijk een kleinschalig akkerbouwbedrijf met graan en suikerbieten en zochten rendabeler alternatieven. In 2004 is de eerste hectare beplant met druivenstokken die geschikt zijn voor het Nederlandse klimaat en de Betuwse rivierklei. Zij zijn geselecteerd op meeldauwtolerantie en vroegrijpheid, om zo duurzaam mogelijk te kunnen werken. Sindsdien is de wijngaard gefaseerd uitgebreid. In 2018 beslaat hij zeven hectare met 21.500 stokken. Dit zijn 70% witte druivenrassen en 30% voor rosé en rode wijnen, onder  andere Regent, Johanniter, Solaris, Cabernet Cortis, Muscat Bleu, Palatina, Pinotin en Souvignier Gris. Het streven is jaarlijks 25.000 flessen wijn te produceren. Het wijndomein behaalde medailles en keurzegels op diverse concoursen, waaronder twee gouden medailles op PIWI International 2016 en een gouden medaille op de Berliner Wine Trophy 2016. Eigenaar Diederik Beker werd in 2017 tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen uitgeroepen tot Wijnmaker van het jaar. Tijdens de Wijnkeuring van de Lage Landen van 2018 werd het wijndomein uit 67 deelnemende wijngaarden gekozen tot een van de twee beste wijngaarden. Behalve wijn maakt het wijndomein onder de naam Firma Bruis jaarlijks 11.000 liter van appels en peren en mousserend sap voor derden.

Wijnwandeling Buren bij Betuws Wijndomein
Wijnwandeling Buren bij Betuws Wijndomein

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE