Skip to main content
search

Westfriese Omringdijk – Aartswoud-Lambertschaag – Langs oude veenstroom (onderdeel Groot Frieslandpad – Lambertschaag-Oudkarspel)

Een oude veenstroom, weidevogels en stolpboerderijen

SLINGEREN IN HET LANDSCHAP LANGS DE NATUURLIJKE OEVER VAN DE EEUWENOUDE VEENSTROOM DE OOSTERMARE. HET IS EEN AANTREKKELIJK GEBIED VOOR VOGELS EN IN DE OEVERZWALUWWAND BROEDEN MEER DAN 80 PAARTJES. TOT IN OUDKARSPEL WAAR JE VIA HET KANAAL ALKMAAR-KOLHORN AANKOMT. WEIDEVOGELS BROEDEN HIER EN STOLPBOERDERIJEN SIEREN HET LANDSCHAP. TALRIJKE BOERDERIJEN, WAARVAN ÉÉN ZELFS UIT 1629, STAAN HIER EN MIDDEN IN NOORD-HOLLAND KAN HET BIJNA NIET HOLLANDSER.

Een etappe van het nieuwste lange-afstandspad het Groot Frieslandpad brengt veelal hetzelfde maar wel veel moois van hetzelfde. Met uitzicht op de altijd aanwezige Friese Omringdijk loop je langs kanalen en watertjes die deels gevolg zijn van natuurontwikkelingsprojecten. Koppeltjes zwanen, grazende koeien, fluitende kievitten, hazen die door de weilanden scheren en soms een dorpje in een verder weids en grasrijk landschap. Vanaf Oudkarsel neem je bus 210 naar Alkmaar die je naar Hoorn brengt en van hieruit kun je met bus 134 naar Lambertschaag. De markering is op het laatste gedeelte bij het Waardje bij Oudkarspel goed. Ik weet niet hoe vaak hier gemaaid wordt maar het gras en de begroeiing was bijna manshoog en nauwelijks doorheen te komen.

GA NAAR DE KAART

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE