Odiliapeel, kerststallen en een hechte gemeenschap
Van 22 december tot 3 januari kun je door Odiliapeel wandelen waarbij je kerststallen en kerstversiering kunt bewonderen. De route is bijna 3,5 kilometer lang en je kunt starten waar je wil. Een mooi initiatief in dit plaatsje om de donkere dagen zeker in coronatijd en zeker in een avodlockdown wat op te vrolijken. En dat alles middels een wandeling, bij voorkeur in de avond wanneer een en ander is verlicht.
Odiliapeel
Het dorp werd gesticht in 1922 en was oorspronkelijk ontstaan als een ontginningsdorp waar, zoals veel in de Peelstreek, turf werd gestoken. Het had destijds de naam ‘Peelsche Heide’, en toen het ontgonnen was in 1921, kreeg het de naam ‘Terraveen’. De herdoping van Terraveen in Odiliapeel is een gevolg van de kerkelijke organisatie van de zielzorg voor het nieuwe dorp. Terravener Bertus Coppens was een goede bekende van Hannes Donkers van de Hulstheuvel in Uden, en deze laatste had een broer bij de Kruisheren in Uden, Tinusbruur. En zo ging de zielzorg in Terraveen naar de Kruisheren. De Kruisheren hebben in Odiliapeel een rectoraat gesticht en een kerk gebouwd. De beschermheilige van de Kruisheren is de heilige Odilia van Keulen, en dus werd zij patrones van de nieuwe dorpsgemeenschap. Op 5 mei 1930 besloot de gemeenteraad dat het nieuw ontgonnen gebied de naam Odiliapeel kreeg.
Geschiedenis van de kerststal
Een kerststal is een voorstelling van de geboorte van Jezus. Volgens de traditie werd Jezus in een stal geboren, wat berust op de voerbak die genoemd wordt in Lukas 2:7. Naast Jezus, Maria en Jozef zijn nog andere figuren aanwezig. Dieren, vaak een os en een ezel, herders die vaak een paar schapen bij zich hebben en de wijzen uit het oosten, volgens de traditie drie in getal, die soms met kamelen zijn gekomen. De kerststal is vooral in katholieke gezinnen rond Kerstmis in huis te vinden, vaak onder de kerstboom. De invoering van de kerststal wordt toegeschreven aan Franciscus van Assisi, die in het jaar 1223 in Greccio (Italië) een ‘levende’ kerststal liet maken. Hij heeft de kerststal zoals wij die nu kennen beïnvloed. Daarvóór werd namelijk op kerstdag een kribbe geplaatst op of naast het altaar tijdens de Heilige Mis. Spoedig kwamen daar meerdere figuren bij. De franciscanen bevorderden dit gebruik in kerken en gezinnen.
Hechte gemeenschap
Odiliapeel is een klein kerkdorp met ongeveer 2000 inwoners en de bewoners zijn erg betrokken bij hun dorp. Ze vormen een hechte gemeenschap en er is een actief verenigingsleven. Uniek in het dorp is de Odiliahof, een steunpunt voor senioren met een twintigtal woningen.