De singels, de Maasboulevard en De Boeg (940/1000)
DE WANDELING VAN VANDAAG GAAT LANGS DE HISTORISCH BELANGRIJKE SINGELS IN ROTTERDAM. HET IS EEN LINT VAN WATERLOPEN DAT IN DE 19E EEUW ROND DE OUDE BINNENSTAD WERD AANGELEGD ALS OPLOSSING VOOR DE PROBLEMEN DIE IN DE 19E EEUW ONTSTONDEN DOOR DE GROTE GROEI VAN DE BUITENSTAD. DE BELABBERDE HYGIËNISCHE OMDSTANDIGHEDEN EN DE SLECHTE WATERKWALITIET WAREN AANLEIDING HIERVOOR EN WAS EEN BODEM VOOR DE CHOLERA-BACTERIE. MOOIE BIJKOMSTIGHEID WAS DAT HET WATERPROJECT OOK VOOR ORDENING VOOR DE STEDELIJKE EN VERFRAAIING VAN DE OMGEVING HEEFT GEZORGD. JE WANDELT DOOR DE OUDSTE BUITENWIJKEN VAN ROTTERDAM LANGS EEN LINT VAN SINGELS MAAR OOK LANGS DE WANDELBOULEVARD VAN DE NIEUWE MAAS.
Na mijn vriendin, die een weekje naar Wenen gaat, naar het vliegveld Rotterdam te hebben gebracht, de kans genomen om een wandeling te maken in het noorden van Rotterdam. Langs de bronnen van de Schie, het Overschiepad, combineerde ik met het Waterproject. De singels vormen een prachtig groen lint door de stad Rotterdam. De route herbergt alleen al talrijke historische gebouwen en zijn alleen al de moeite waard. Maar ook de Maasboulevard met de Willemsbrug en Erasmusbrug geven aan hoe water hét hoofdthema is van deze fantastische stad. Als toetje waren dit weekend de Wereldhavendagen dus overal levendigheid en allerlei stunts en activiteiten op het water. Ik vind deze stad zo mooi, niet zozeer als wandelstad, want daar zijn betere voorbeelden van zoals Arnhem en Nijmegen maar het is een stad naar mijn hart. Van niet zeuren maar aanpakken met een geweldig mooie architectuur en overal levendigheid.
De Noordsingel
De Noordsingel is een bekende oude singel in Rotterdam op de grens van het Oude Noorden en de Agniesebuurt. De Noordsingel werd aangelegd als onderdeel van het Waterproject van W.N. Rose. De landschapsarchitecten Jan David Zocher en zijn zoon Louis Paul Zocher maakten in 1854 een ontwerp voor de aankleding van de singel. In 1862 was de aanleg gereed, maar tot 1870 mocht de Noordsingel niet bebouwd worden vanwege het windrecht van de watermolen van de Blommersdijkse polder. De Noordsingel vormt samen met de Bergsingel ‘een groene long’ in het dichtbebouwde Oude Noorden en de oude bebouwing is grotendeels bewaard gebleven.
Crooswijksesingel
In 1863 kocht G.A. Heineken de grootste brouwerij van Amsterdam genaamd ‘De Hooiberg’ uit 1592. De zaken gingen voorspoedig en in 1873 werd besloten een tweede vestiging te bouwen in Rotterdam. In Rotterdam werd gekozen voor de hoek Crooswijksesingel /Linker Rottekade vanwege de goede aan- en afvoermogelijkheden via de Rotte, maar ook vanwege het flinke aantal waterbronnen dat zich hier bevond. In eerste instantie werd de brouwerij met fabriek gebouwd.
Boerengat
Het Boerengat in het oosten van Rotterdam is een uit de 1591 stammende binnenhaven. Het Boerengat ligt ten oosten van het Haringvliet (gegraven in 1590) en vormde de oostelijke toegang tot het Haringvliet. Aan het Boerengat werd een scheepstimmerwerf gevestigd, waar in 1665 het admiraalsschip van Michiel de Ruyter, de Zeven Provinciën gebouwd werd.
Maasboulevard
De Maasboulevard ligt langs de rivier de Nieuwe Maas, op de rechteroever, en strekt zich uit van de Oude Haven tot de Honingerdijk, waar de weg overgaat in de Abram van Rijckevorselweg. De Maasboulevard biedt over de grote bocht in de Maas een goed uitzicht op de skyline van Rotterdam. De wandelboulevard strekt zich uit tussen de Willemsbrug en de Erasmusbrug, de Zwaan. Aan de overzijde van de Maas zie je het Noordereiland.
De Boeg
De Boeg is een oorlogsmonument in Rotterdam. Het herdenkt de 3500 opvarenden van Nederlandse koopvaardijschepen die in de Tweede Wereldoorlog het leven verloren. Het monument van Fred Carasso werd op 10 april 1957 door prinses Margriet onthuld op de hoek van de Boompjes en de Leuvehaven. De 46 meter hoge aluminiumconstructie symboliseert een boeg in de betonnen golven. Later, op 15 juli 1965 werd een 8 meter hoge bronzen beeldengroep aan het monument toegevoegd: een roerganger, drie zeelui en een verdronkene. Aan de zijkant is de tekst: “Zij hielden koers” aangebracht.
Westersingel
De Westersingel is een bekende singel in Rotterdam op de grens van het stadscentrum en de wijken Oude Westen en Dijkzigt. De Westersingel loopt van het Kruisplein tot de Westzeedijk. De straat aan de westkant van de singel heet ook Westersingel. De straat aan oostkant van de singel heet ten noorden van het Eendrachtsplein de Mauritsweg, ten zuiden van het Eendrachtsplein de Eendrachtsweg.
De Westersingel werd gegraven als onderdeel van het Waterproject van W.N. Rose. De bebouwing van de Westersingel met herenhuizen gebeurde tussen 1870 en 1900. Tussen de West-Kruiskade en de Nieuwe Binnenweg werd een gesloten huizenrij gerealiseerd. Ten zuiden van de Nieuwe Binnenweg werden villa’s gebouwd.
De Westersingel werd niet door het bombardement op Rotterdam getroffen. Het noorden van de Mauritsweg brandde als gevolg van het bombardement wel af. Hier stond de Pauluskerk die, tezamen met het zalencentrum Calypso en het Holiday Inn hotel, in mei 2006 werd gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Een gedeelte van de Eendrachtsweg werd in de jaren 60 gesloopt voor de aanleg van de Westblaak, de zogeheten doorbraak Westblaak.