Skip to main content
search

Wandelen buiten de binnenstad van Nijmegen – Ooijpad – Over de dijken van dorp naar dorp

KIJK ROND IN

OOYPOLDER

De Ooijpolder, Oortjeshekken en Persingen

DE WANDELING BEGINT IN HET HUNNERPARK, AAN DE RAND VAN DE STUWWAL, WAAR JE AFDAALT NAAR HET HOLLANDSCH-DUITSCH GEMAAL EN HET INTERESSANTE BUURTSCHAP AAN HET BEGIN VAN DE OOIJSEBANDIJK. BUITENDIJKS LOOP JE PAL LANGS DE RIVIER VIA DE WAALSTRANDJES EN DE UITERWAARDEN WEER TERUG NAAR DE BANDIJK. BIJ BUURTSCHAP TIENGEBODEN DUIK JE WEER DE POLDER IN. BIJ OORTJESHEKKEN RAAK JE WEER EVEN DE BANDIJK EN ONDERWEG KOM JE VEEL SPOREN TEGEN VAN DE STEENINDUSTRIE. DAARNA LOOP JE VIA DE KERNEN OUD OOIJ EN PERSINGEN NAAR HET PERSINGSE VEER EN BEREIK JE WEER DE VOET VAN DE STUWWAL.

Het gebied heb ik vele malen bewandeld. Het is wonderschoon, door zijn ligging aan de voet van de stuwwal en grenzend aan de Waal, maar ook door de natuur. Overal kleine watertjes die zijn ontstaan door dijkdoorbraken, schattige kleine dorpjes, de dijken die kronkelen door het landschap en met altijd in de verte Nijmegen met de imposante Waalbrug. Ditmaal een pad gelopen wat ik nog niet kende en wat dwars door de weilanden en de polder naar Persingen loopt. Dit kleinste dorpje van Nederland begroette vanmorgen een grote wandelaar en Nijmegen, nogmaals, is echt de mooiste wandelstad van Nederland.

Oude station

Wandeling buiten de binnenstad van Nijmegen in de Ooypolder

Dit eenvoudige, langwerpige vakwerkgebouw dateert van 1879 en was het eerste station van de Staatsspoorwegen op het huidige stationsplein. Na de bouw van het nieuwe station stond het in de weg en kocht een ondernemer de loods op en bouwde die weer op in de Ooijpolder.

Stadswaard

Wandeling buiten de binnenstad van Nijmegen in de Ooypolder langs de Waal

De Stadswaard is een buitendijks gebied dat bij hoog water ruimte moet bieden aan de rivier de Waal. Het grootste deel van het jaar is het echter toegankelijk en in de zomer wordt het druk bezocht.

Ooijsebandijk

Wandeling buiten de binnenstad van Nijmegen in de Ooypolder

De hoge en smalle Ooijsebandijk beschermt de Ooijpolder tegen het soms woeste rivierwater. Hier ligt een oude Waalstrang die aan de natuur wordt teruggegeven als overloopgebied voor de rivier.

Tiengeboden

Wandeling buiten de binnenstad van Nijmegen in de Ooypolder bij een oud transformatorhuisje

De langs de dijk gelegen buurtschap is genoemd naar een tiental eenvoudige rug-aan-rugwoningen voor steenarbeiders. Nu vormen ze een schilderachtig geheel.

Transformatorgebouw

Het oude transformatorgebouw is in 1926 opgetrokken voor de steenindustrie. Zo werden onder andere kleibaggermolens elektrisch aangedreven. Het eigenlijke huis is gebouwd op pijlers om bij een dijkdoorbraak droog te blijven.

Oortjeshekken

Wandeling buiten de binnenstad van Nijmegen in de Ooypolder bij Oortjeshekken

Oorspronkelijk is het een 17de-eeuws boerderijcomplex, en in de 19e eeuw herbouwd en nu een populair huiskamercafé, restaurant en uitspanning.

Excavateur

Wandeling buiten de binnenstad van Nijmegen in de Ooypolder bij oude baggermachine om klei te delven

Binnen de dijken vertoont het onregelmatige landschap met hoogteverschillen nog de sporen van de kleiwinning. De excavateur, kleibaggermolen, staat nog in het landschap.

Kerk en kasteel Oud Ooij

Wandeling buiten de binnenstad van Nijmegen in de Ooypolder bij de kerk van Ooij

Opvallend aan de voormalige Nederlands Hervormde Kerk is dat het schip gevormd wordt door een woonhuis annex pastorie. Rond de kerk staan twee 19e-eeuwse boerderijen op een ‘pol’, alsmede de restanten van het kasteel van Ooij.

Persingen

Wandeling buiten de binnenstad van Nijmegen in de Ooypolder bij de kerk van Persingen

Bekend als het kleinste dorp van Nederland, gelegen op een hoge terp, en bestaande de 15e-eeuse Sint Joriskerk en drie boerderijen, waaronder De Bonte Os, die tevens herberg was.

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE