Skip to main content
search

Wandelen buiten de binnenstad van Eindhoven – Philipspad – Een ontmoeting met Peter Kuijpers

Philips, Evoluon en het Philipsdorp

WANDELEN BUITEN DE BINNENSTAD VAN EINDHOVEN IS EEN GIDS VAN ‘GEGARANDEERD ONREGELMATIG’ DIE TERECHT ALS EERSTE WANDELING IN HUN GIDS HET PHILIPSPAD HEBBEN OPGENOMEN. ZEG EINDHOVEN EN JE ZEGT PHILIPS, DIE DE STAD HEEFT GEMAAKT TOT WAT HET NU IS. VAN EVOLUON TOT PSV EN VAN PHILIPSDORP TOT NATLAB. DE ROUTE GAAT LANGS HET HISTORISCHE HART VAN HET PHILIPS-CONCERN, DAT ZICH IN HET STADSDEEL STRIJP ONTWIKKELDE. LANGS ICONEN VAN HET PHILIPS-ERFGOED, HET GROENE STRIJP-S WAAR ZICH EEN NIEUWE BRUISEND STADSDEEL ONTWIKKELT.

Peter Kuijpers, Krachtvandrie

‘Er is niets leukers dan opdrachtgevers te verrassen met de kracht van creatieve concepten en pakkende vormgeving. Een boodschap onder de aandacht brengen? Mensen in beweging krijgen? Of een mooi vormgegeven product? Samen werken aan de oplossingen waarmee doelen worden gerealiseerd en projecten georganiseerd. Daar ga ik voor!’

Peter Kuijpers, ik citeer hierboven zijn woorden op zijn website KrachtvanDrie. Het is een kreatieve en sportieve man en een man met een boodschap. Onze kinderen hebben bij elkaar gevoetbald en ik zie hem regelmatig in het dorp en op social media als het gaat om vernieuwen, de jeugd, techniek en verbinden. Het is ook een fanatiek hardloper, ‘volle kracht vooruit’, zoals hij zegt. Maar ook met volle kracht vooruit op het gebied van innovaties en kreativiteit in een steeds veranderende wereld. Dat spreekt me aan en was voor mij, Ajax-fan, aanleiding om Peter, PSV-fan, uit te nodigen voor een wandeling. Een wandeling door Eindhoven, daar waar alles Philips ademt en waar een bodem is van kreatieve en technologische oplossingen. En waar Peter zich thuisvoelt en waar hij energie van krijgt.

‘De wereld verandert continu. Ik vind het geweldig hoe innovaties en creativiteit ons leer- en leefgedrag veranderen. Hoe technologische ontwikkelingen ervoor zorgen dat we ook onszelf blijven ontwikkelen. Als nieuwsgierig en gedreven professional wil ik onderzoeken en verbindingen leggen. Ik wil graag bijdragen aan een circulaire economie waarin iedereen mee kan doen. Kinderen en jongeren op speelse wijze kennis laten maken met duurzaamheid en het belang van The Global Goals. Vol energie en enthousiasme ga ik mee, volle vaart vooruit!’ Dat belooft wat.

PETER KUIJPERS EN DE KRACHT VAN DRIE

PSV-stadion en Philipswijk

We wandelen langs het PSV-stadion naar de Steentjeskerk. De kerk is in Romaanse stijl gebouwd maar is echter gebouwd in 1919, voor de werknemers van Philips die werden gehuisvest in Philipsdorp. Deze wijk voor arbeiders van Philips is in fasen gebouwd tussen 1910 en 1923 in een tuindorpachtige stijl. De huizen zijn onlangs gerenoveerd en zien er prachtig uit. Een stel op leeftijd komt net thuis na het boodschappen doen en opent de voordeur: ‘Wij wonen hier al 46 jaar, zijn begonnen met een huur van 65 gulden per maand. We horen als PSV een doelpunt maakt maar ik ga ook regelmatig kijken. Ik ben eigenlijk van FC Eindhoven maar was een keeper die zelfs reserve-keeper bij een wedstrijd van PSV geweest. Ik heb niet meegedaan maar kreeg er wel 5 gulden voor. ik heb er 40 jaar gewerkt, hier vlakbij in de drukkerij van Philips, samen met mijn vrouw.’ De Philips-trots spreekt in heel zijn lichaam.

Philipswijk tijdens een wandeling over het Philipspad van Gegarandeerd Onregelmatig in Eindhoven
Philipswijk

Overeenkomsten, Piet Hein Eek en het Evoluon

Tijdens het wandelen blijkt dat we niet voor niets samen aan het wandelen zijn. Gezamenlijke interesses, de jeugd, nieuwe dingen willen leren, ervaringen uit het leven die zijn meegenomen en de interesse voor techniek. Er is alleen één verschil: hij is voor PSV, ik voor Ajax. Hij wrijft het bij de Herdgang, het trainingscomplex van PSV, nog even in. Via het schotelgebouw het Evoluon en het gebouw van Piet Hein Eek in het Drents Dorp waar bedrijvigheid op houtgebied heerst, zijn we langs het landgoed Wielewaal waar eens Frits Philips woonde bij dit trainingscomplex aangeland. Hier heeft de stad plaats gemaakt voor groen. Langs de Philips Fruittuin duiken we de bossen in over een aangelegd vlonderpad, zo dichtbij de bedrijvigheid van de stad is het een en al rust.

Piet Hein Eek tijdens een wandeling over het Philipspad van Gegarandeerd Onregelmatig in Eindhoven
Piet Hein Eek-gebouw

Strijp-S

We wandelen naar het eindpunt: Strijp-S. In het Klokgebouw uit 1929 was de Philite-fabriek gevestigd, waar bakeliet werd vervaardigd voor radio’s, telefoons en lichtschakelaars. De klokkentoren is eigenlijk een watertoren, met een waterreservoir voor de brandbestrijding. De indrukwekkende fabriekslaan verderop is de plek waar drie witte fabrieksgebouwen waar radio’s en televisies werden gefabriceerd. Ze staan bekend als de Hoge Rug.

Een prachtige wandeling, met mooie weer, een mooie omgeving, een mooi thema en mooi gezelschap. En na het lopen van deze wandeling weet ik het zeker: Eindhoven, en ook Peter, is Philips (Sportvereniging).

Strijp-S tijdens een wandeling over het Philipspad van Gegarandeerd Onregelmatig in Eindhoven
Strijp-S
GA NAAR DE KAART

2 Comments

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE