Skip to main content
search
10-15 KMGegarandeerd OnregelmatigWandelen buiten de binnenstad van Den HaagZuid-Holland

Wandelen buiten de binnenstad van Den Haag – Schilderswijk – Van continent naar continent

By 19 september 2021september 23rd, 2021No Comments

Den Haag - Schilderswijk

Paleis van de Daklozen

Den Haag - Schilderswijk

Beeld in het Zuiderpark

Den Haag - Schilderswijk

Ingang van het Zuiderpark

Den Haag - Schilderswijk

Sportcentrum in Zuiderpark

Den Haag - Schilderswijk

Theater Vaillant

Den Haag - Schilderswijk

Spoormuseum

Het Zuiderpark, Gandhi en de Strijkijzer

De wandeling door de Schilderswijk laat op een hele goede manier zien hoe multicultureel deze wijk is en hoe verschillende culturen hebben geleerd met elkaar te leven. Je voelt de warmte en vriendelijkheid met overal winkeltjes met internationale producten, levendigheid en aparte eettentjes. De gids is een voorbeeld hoe je door een stad moet wandelen met aandacht voor kleine kenmerken in de stad, informatie over historie en cultuur en daartussen plekjes in het groen. Het groen bestaat in deze wandeling uit het Zuiderpark. In het grote park gebeurt van alles. Er wordt gesport, Antilliaanse families maken er hun eten klaar en kinderen spelen er op de speeltoestellen. Tussen de trimmende sporters wandel je door prachtig groen en bijzondere kunstwerken. Ik vond deze wandeling een verademing.

Wandelen in Den Haag bij de Dunne Bierkade

Station Holland Spoor

Station Den Haag HS (station Hollands Spoor) is het oudste station van Den Haag, waarvan de naam is ontleend aan de vroegere Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij (HIJSM). Het station werd geopend in 1843 toen de Oude Lijn van de HIJSM vanuit Amsterdam van Leiden naar Den Haag werd doorgetrokken. In 1847 werd de lijn verlengd naar Rotterdam. Het oorspronkelijke stationsgebouw uit 1843 werd in 1891 vervangen door een nieuw gebouw naar een ontwerp van architect Dirk Margadant in de neorenaissance stijl, dat nog steeds in gebruik is. Aan de andere kant van het station zijn er ruimtelijk ontwikkelingen: De Haagse Hogeschool, MegaStores, kantoorgebouwen, diverse horecagelegenheden met terras en een aantrekkelijk ingericht plein met waterpartijen.

Wandelen in Den Haag bij station Holland Spoor

Strijkijzer

Het Strijkijzer is een torenflat in Den Haag aan het Rijswijkseplein met 42 verdiepingen en een hoogte van 132 meter, gebouwd door woningcorporatie Vestia. Het is het op vier na hoogste gebouw van Den Haag. Door de hoogte, de kleur en de vorm van de bovenkant is het gebouw gemakkelijk te herkennen in het stadsgezicht van Den Haag. Architect Bontenbal heeft zich bij het ontwerp laten inspireren door het Flatiron Building (1902) in New York. In 2007 won het de Nieuwe Stad Prijs van Den Haag en de internationale gouden Emporis Skyscraper Award. De kroon van het gebouw produceerde aanvankelijk een hoge fluittoon bij harde wind. Dit probleem leek verholpen door het plaatsen van 380 multiplexplaten op de kroon. Begin 2010 werden ze vervangen door 454 doorzichtige platen. In oktober 2018 werd er opnieuw een fluittoon geconstateerd. De oorzaak bleek de dakrail, waarlangs een gondel voor glazenwassers wordt voortbewogen. Deze was aan de bovenkant open, het afdekken moet het probleem oplossen. Vanaf september 2011 was een led-scherm van 19 x 14 meter genaamd Beeld van Den Haag aan Het Strijkijzer bevestigd, et was bij montage het grootste ledscherm van Nederland. Het scherm bestond uit ledlamellen, die verwerkt zijn in de raampartij van het gebouw. Terwijl de lamellen van buiten gezien overkwamen als één groot oppervlak, kon er door de bewoners zonder problemen doorheen worden gekeken.

Huijgenspark

Het park ligt in de buurt Huygenspark in de Stationsbuurt en werd vroeger ook gespeld als Huygenspark en tot 1873 officieel de Bogt van Guinea. De straat langs het park heeft een gekromde loop, waarschijnlijk vanwege de aanwezigheid van landerijen. De naam Bogt van Guinea komt in 1741 voor het eerst voor. Mogelijk bevond zich hier een logement met deze naam. De Bogt van Guinea liep achter het Leprooshuis langs en vormde in die tijd de grens van de bebouwing van Den Haag. Het park in zijn huidige vorm dateert uit 1860. In het begin van de 21ste eeuw is het park gerenoveerd. Niet alleen het groen is bijgewerkt, de bestrating werd vernieuwd en er werden klassieke lantaarns geplaatst. Er staan drie oude platanen met een omtrekmaat van ruim 350 cm. Ook staan er vijf monumentale pluimiepen.

Wandelen in Den Haag in het Huijgenspark
Wandelen in Den Haag in het Huijgenspark

Wijnand Esserhof

Het Wijnand Esserhof is vooral bekend als de Van Ostadewoningen en is een hofje met ruim 200 woningen gebouwe in neorenaissancestijl naar een ontwerp van architect Liefland. Het is vernoemd naar de Amsterdamse kunsthandelaar, schilder, ester en tekenaar Wijnand Esser. De woningen worden ook wel het best bewaarde geheim van Den Haag genoemd. De woningen met karakteristieke trapgeveltjes en gemetselde dakkapellen met puntgevels waren oorspronkelijk bestemd voor armlastige Joodse bewoners. Maar zij hebben er nooit gewoond omdat die het centrum niet wilden verlaten. Daardoor werden de woningen toegewezen aan andere Hagenaars die krap bij kas zaten.

Wandelen in Den Haag in het Wijnand Esserhof

Dunne Bierkade

Op de Dunne Bierkade werd vanuit Delft het dunne, licht alcoholische bier aangevoerd. Hier werden vervolgens de accijnzen geheven en er mochten dan ook alleen bierstekers wonen. Zij stelden de vathoeveelheid vast en controleerden het alcoholpercentage. Er staan vele historische panden waaronder het monumentale Spinozaspoortje, een houten poort met smeedijzeren hek met de mooie tekst: ‘Deez smalle poort leidt onvermoed naar ruimte tot ons geestelijk goed.’

Wandelen in Den Haag bij de Dunne Bierkade
Wandelen in Den Haag bij het Spinozapoortje

Zuiderpark

In 2011 kreeg het Zuiderpark de status van beschermd stadsgezicht. Het is het eerste Nederlandse voorbeeld van een volkspark. Natuurhistorische waarden worden toegekend aan de parkaanleg, de eendenkooi, het Scheepstra- en Ligthartmonument (Ot en Sien) en de hoofdentree aan het Veluweplein. Het park werd aangelegd als een werkverschaffingsproject. Het ontwerp dateert uit 1908, toen architect H.P. Berlage het Plan tot uitbreiding van ‘s-Gravenhage maakte. Met de aanleg werd begonnen in 1923, de officiële opening was in 1936. Pieter Westbroek, directeur van de Gemeentelijke Plantsoenendienst, en tuinarchitect D.F. Tersteeg veranderden veel aan het ontwerp. De kern van het park bestaat uit een grote vijver en speelweiden. Daaromheen zijn andere, bijna zelfstandige parken met educatieve en sportieve voorzieningen. Aan de noordkant van het park staat het monument van Ot en Sien, omringd door enkele banken. Het monument is het eerste litteraire monument van Nederland en werd op 29 september 1930 onthuld, dus ruim voor de officiële opening van het park. De beeldjes werden gemaakt door Frits van Hall. Het monument herinnert aan het werk van Jan Ligthart en Hindericus Scheepstra.

Wandelen in Den Haag in het Zuiderpark
Wandelen in Den Haag in het Zuiderpark

Gandhi

Op het centrale plantsoen van het Hobbemaplein siert het beeld van de Indiase verzetsheld Mahatma Gandhi. Het standbeeld is onderdeel van het nationaal Hindoestaans Immigratiemonument dat verder bestaat uit twee panelen in brons waarop de immigratiehistorie van de Hindoestaanse gemeenschap staat afgebeeld.

Wandelen in Den Haag bij het beeld van Gandhi

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Het is een wandeling door een kleurrijke en multiculturele wijk in Den Haag.

Henrie van ZoggelWandelblog Ambulare

Leave a Reply

Close Menu