Skip to main content
search

Wandelen buiten de binnenstad van Almere – Herdenkingspad

Almere Herdenkingspad

Wandelen door de groene noordzoom van Almere

 

Kenmerken

Lengte: 13 kilometer

Start- en eindpunt: Station Almere Centrum

Landschap: Stad, park en plassen

Onlangs werd de wandelgids Wandelen buiten de binnenstad van Almere uitgegeven, met wandelingen in en rond de stad Almere. De gids van routemaker Mari Smits laat het ‘urban’ wandelen zien in een stad die ontstond op de voormalige zeebodem van het IJsselmeer, of Zuiderzee. De eerste kennismaking met Almere en deze gids laat een aaneenschakeling van parken en groenstroken zien ten noorden van het station. Ongetwijfeld zal de wandeling in het voorjaar mooier zijn, maar ook nu is het verbluffend dat in de 8e stad van Nederland zoveel groen is. Het Mandelapark, Hanny Schaftpark, Bos der Onverzettelijken, de Leeghwaterplas, Koggepark, Beatrixpark en Joop den Uylpark, het is een langgerekt lint door de stad.

Wandeling over het Herdenkingspad in Almere bij de Leeghwaterplas

Bedenker Mari Smits over de wandeling: ‘De wandeling verbindt het vele groen aan de noordzijde van Almere Stad. Vanaf de noordzijde van het station Almere Centrum wandelen we via het fraai aangelegde Mandelapark rond de hoogbouw naar het Hanny Schaftpark. Via het Bos der Onverzettelijken, de Leeghwaterplas, het Koggepark en de begraafplaats van Almere Stad keren we via het Beatrixpark en het J.M. den Uylpark terug in het centrum van Almere Stad. Maar voordat we het centrum bereiken doorkruisen we nog een gerenoveerd deel van de oudste woonwijk van Almere Stad: de Stedenwijk. De parken en plassen maken het mogelijk een verrassend groene wandeling te maken. Het ene park is zorgvuldig aangelegd en ingedeeld, in een ander park – zoals het Hanny Schaftpark en delen van het Beatrixpark – overheerst de natuur. Wat sommige parken ook bijzonder maakt is het herdenkingskarakter. Dat is het duidelijkst zichtbaar in het Bos der Onverzettelijken, dat is ingericht als verzetsherdenkingsbos. Verder komen we onderweg een buste tegen van de Salvadoraanse aartsbisschop Oscar Romero, een kunstwerk ter ere van de bemanningsleden van een neergestort Brits oorlogsvliegtuig en een standbeeld van oud-premier Joop den Uyl.’

Almere

Almere is in het laatste kwart van de twintigste eeuw opgezet als tweede grotere stad in de provincie Flevoland. Het oudste gedeelte van Almere is Almere Haven; de eerste woningen werden er opgeleverd in 1976. De stad Almere is vernoemd naar het water genaamd Almere. Dit was in de middeleeuwen een meer of binnenzee, ongeveer waar nu het IJsselmeer ligt. Volgens sommigen is ‘Almere’ een Germaanse naam voor ‘groot meer’. Van oorsprong waren de IJsselmeerpolders vooral, of zelfs uitsluitend, bedoeld als landbouwgrond. Na de Tweede Wereldoorlog kwam men echter tot het inzicht dat de snel groeiende bevolking van met name Amsterdam voor een deel elders gehuisvest zou moeten worden. Zo ontwierp men twee steden in de polders waaronder de stad Almere.

Wandeling over het Herdenkingspad in Almere

Oorspronkelijk was Almere opgezet als een stad met meerdere kernen. Dit beleid is gedeeltelijk losgelaten. Almere Buiten en Almere Stad zijn via de wijk Tussen de Vaarten aan elkaar gegroeid. Tussen de oudste en de nieuwste woonwijken ziet men duidelijk een andere bouwstijl die samenhangt met toen heersende woningbouwbeleid. Waren de woningen eerst heel functioneel en gelijkvormig, later waren het meer exclusieve en opvallende woningen.

Wandeling over het Herdenkingspad in Almere bij de Nieuwe Bibliotheek

Mandelapark

Het Mandelapark is een groene oase in de stedelijke omgeving ten noorden van het station van Almere. Het wordt gevormd door een licht glooiend landschap met waterpartijen, siergrassen, vaste planten en bloeiende heesters. Met ruim 200 meter lengte is het Mandelapark een van de grootste dakparken van Nederland.

Wandeling over het Herdenkingspad in Almere in het Nelson Mandelapark
Wandeling over het Herdenkingspad in Almere in het Nelson Mandelapark

Hanny Schaftpark

Het park is genoemd naar verzetsheld Hannie Schaft en is gelegen tussen Verzetswijk en de Leeghwaterplas in Almere. Aan de oostzijde ligt het Bos der Onverzettelijken. Er zijn verschillende bosvakken maar ook open gedeeltes met dieren van Stadsboerderij De Kemphaan. Het grenst aan het Bos der Onverzettelijken, dat een eerbetoon is aan alle verzetsstrijders die in de periode 1940-1945 vanwege hun verzetsactiviteiten zijn gefusilleerd. Het bos is rijk aan vele verschillende soorten bomen en struiken en wordt doorkruist door paden en lanen. Op wegwijzers staan teksten over allerlei facetten van het nationaal verzet zoals 1940-1945 en de April-Meistaking.

Wandeling over het Herdenkingspad in Almere in het Hanny Schaftpark
Wandeling over het Herdenkingspad in Almere in het Bos der Onverzettelijken

Leeghwaterplas

De Leeghwaterplas in Almere is genoemd naar een waterbouwkundige uit de 17de eeuw: Jan Adriaens. De Leeghwaterplas is gelegen tussen Hannie Schaftpark en de wijk Waterwijk en is een parkgebied met water. In 1973 had de Rijksdienst Zuiderzeewerken zand nodig voor de bruggen over de Hoge Vaart en de Lage Vaart. Het te zuigen gat zou een wateroppervlakte krijgen van 16 tot 20 hectare. Ter bescherming van de waterkwaliteit werden nog een aantal kleinere plasdelen gegraven waarvan de weggegraven grond werd gebruikt om de grote diepe zandput ondieper te maken.

Wandeling over het Herdenkingspad in Almere bij de Leeghwaterplas
Wandeling over het Herdenkingspad in Almere

Koggepark

Het Koggepark is vernoemd naar een bijzondere gebeurtenis in de geschiedenis van omlggende Kruidenwijk. Toen de Kruidenwijk in 1986 werd gebouwd, zijn er in de grond de resten van een oud Koggeschip gevonden. Het is vroeger op de Zuiderzee vergaan. Een koggeschip is een eenvoudig middeleeuws vrachtschip, waarmee schippers ladingen vervoerden over de Zuiderzee. Ze voeren met zout, hout, turf, graan en nog veel meer, naar de verschillende havenstadjes aan de Zuiderzee. Het schelpenpad in het Koggepark heeft de vorm van de Zuiderzee van vroeger en bij elke donkere boom staat een bordje te staan met de naam van een oude havenstaden als Monnickendam en Enkhuizen.

Wandeling over het Herdenkingspad in Almere in het Koggepark
Wandeling over het Herdenkingspad in Almere in het Koggepark

Begraafplaats en crematorium Almere

De begraafplaats bestaat uit vijf opgehoogde grafvelden met een centraal pad. Het is eind jaren ’80 ontworpen en aangelegd door Rijkswaterstaat. In 2005 werd de begraafplaats uitgebreid met een crematorium, een urnentuin, gedenktuin en een strooiveld. Ook heeft het een joods gedeelte en een islamitische begraafplaats, genaamd Raza Ul Mawa.

Wandeling over het Herdenkingspad in Almere bij de begraafplaats

Den Uylpark

Het is een klein park in Almere Stad dat deel uitmaakt van de stadsbossen van Almere. In het park staat sinds 1992 een beeld van oud-minister-president Joop den Uyl, naar wie het park sinds die tijd is genoemd.  Het hardstenen beeld werd gemaakt door Kees Buckens. Ook het Den Uylpad is naar deze politicus genoemd. In het park staat sinds 2008 een kinderboerderij.

Wandeling over het Herdenkingspad in Almere in het Joop den Uylpark

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE