KIJK ROND BIJ
TEKSTEN IN DE STAD UTRECHT
Utrecht, teksten en straatgedichten
DE WANDELING GAAT LANGS POËZIE EN PROZA EN HIERMEE KUN JE KIJKEN OF UTRECHT RECHT OP DE TITEL UNESCO LITERATUURSTAD, DIE DE STAD SINDS 2018 HEEFT. DIT IS EEN ERETITEL VOOR STEDEN DIE ZICH BIJZONDER INZETTEN VOOR DE LITERATUUR. DE WANDELING GAAT NAAR HET DOMPLEIN, DE OUDEGRACHT EN EEN STUKJE DOOR WIJK C. MAAR OOK LANGS DE SINGELS TOT HET MUSEUMKWARTIER.
Een wandeling die behalve kleine verborgen plekjes en straatjes mooi teksten op gevels in de stad Utrecht laat zien. Het geeft weer eens aan dat een wandeling bijzondere thema’s kan hebben en de gids ‘Utrecht acht keer anders’ laat dat maar weer eens zien.
Utrecht en literatuur
De straatpoëzie die je in de stad Utrecht ziet, past ook bij de titel Unesco Literatuurstad, die Utrecht in 2017 verwierf vanwege het ‘gunstige literaire klimaat’, dat onder meer tot uiting komt in grote evenementen als de Nacht van de Poëzie en het International Literature festival. Utrecht is de bakermat van schrijvers als Ina Boudier-Bakker, Nicolaas Beets, Arthur Japin, Ronald Giphart en Manon Uphoff en van dichters als Hendrik Marsman, Jacob Bellamy en Jan Engelman. Maar de stad heeft ook een aantal literatoren (gekend) die je ‘typisch Utrechts’ zou kunnen noemen, zoals de schrijver C.C.S. Crone en de hedendaagse ‘stadsdichter’ Ingmar Heytze. Van beiden zijn op de gevels teksten te vinden.
Ingmar Heytze - Tivoli Vredenburg

'Een schuimgedicht' van Marsman

'Bemuurde Weerd'

'Zeeroep' van J. Slauerhoff

Jan Engelsman

'Het mannetje met de grote voet'

'De ontmoeting' van Eddy Lie
