Skip to main content
search

Trage Tocht Wekerom – Wandelen over de mooiste stuifzandheuvels

By 21 maart 2021januari 1st, 202410-15 KM, Gelderland, Trage tochten

Trage Tocht Wekerom Zand

Landgoed de Valouwe

Trage Tocht Wekerom Zand

Zwerfstenen

Trage Tocht Wekerom Zand

Wekeromse Zand

Trage Tocht Wekerom Zand

Wildobservatiehut

Trage Tocht Wekerom Zand

Wekeromse Zand

Trage Tocht Wekerom Zand

Vennetje bij Wekeromse Zand

Trage Tocht Wekerom Zand

De Trage Tocht Wekerom laat je een gebied zien met heel veel rust aan de rand van de Veluwe. Over de stuifzandheuvels die je twee keer oversteekt en waar je even later bij de wildobservatiepost mogelijk moeflons kunt spotten. De route gaat verder over heidevelden waar het Jutlandras vaak graast. Het tweede gedeelte loop je over landgoed de Valouwe. Hier worden rhododendronstruiken in alle soorten en maten gekweekt. Het laatste deel van de tocht gaat door een bos op begroeide stuifduinen en tot slot wandelen we via enkele onverharde weggetjes over de Wekeromse Eng.

Wandeling over Trage Tocht Wekerom bij het Wekeromse Zand

Rust en ruimte, woorden van mijn voetbalidool Johan Cruyff, die ook op deze wandeling van toepassing waren. Na twee dagen binnen met een griepje en klussen in huis kwam de drang om naar buiten te gaan weer volop boven. De rust in het gebied, bijna geen wandelaars en de ruimte in de weidsheid van het stuifzand van het Wekeromse Zand en het grote landgoed De Valouwe, dat samen maakte het tot een mooie wandeling. Met soms een blik op de rand van het natuurgebied over de Wekeromse Eng en mooie paden op de rand van bos en boerenland.

Wekeromse Zand

Het Wekeromse Zand is een ruim 500 hectare groot gebied ten zuidwesten van het dorp Wekerom. Het bestaat uit bos, heide en bouwland en een uniek zandverstuivingsgebied, dat ooit 300 ha groot is geweest. Ook liggen er enkele vennetjes en een gedeelte van het gebied is rustgebied voor het wild. Het is een actief stuivend zandgebied wat buiten Nederland bijna niet meer voorkomt in Noordwest Europa. In de afgelopen 200 jaar is de zandverstuiving langzaam dichtgegroeid waardoor de oppervlakte afnam van 170 hectare in 1900 tot 40 ha in 1960 en 14 ha in 1993. Er is in dat jaar op grote schaal gekapt om het zand weer meer ruimte te geven. In delen van het Wekeromse Zand is het zand weggeblazen tot onder de grondwaterspiegel waardoor vennetjes zijn ontstaan.

Wandeling over Trage Tocht Wekerom bij het Wekeromse Zand
Wandeling over Trage Tocht Wekerom

Wekeromse Eng

De noordoostrand van het Wekeromse Zand bestaat uit een hoge randwal, die ontstaan is door inwaaiing van zand in begroeiing. Deze begroeiing is opzettelijk aangebracht, ter bescherming van de erachter liggende landbouwgronden: de Wekeromse Eng en de Wekeromse Meent. De bouwlanden waren in bezit van de Wekeromse boeren.

Wandeling over Trage Tocht Wekerom bij het Wekeromse Zand
Wandeling over Trage Tocht Wekerom bij de Wekeromse Eng

Wildobservatiepunt

De post ligt in het noordelijk deel van het Wekeromse Zand en met een beetje geluk kunnen je moeflons en reeën spotten.

Wandeling over Trage Tocht Wekerom bij de wildobservatiepost

De Valouwe

Het landgoed De Valouwe is particulier bezit en eigendom van de familie Schlimmer. Het gebied heeft een totale oppervlakte van ongeveer 560 ha. De heer J.W. Schlimmer kocht het terrein in 1928. Hij had in Doorn een landgoed van ongeveer 41 ha. Dit was hem te klein. De grote liefhebberij van de heer Schlimmer, zijn vrouw, hun twee zonen en hun dochter was paardrijden. Er werd een flink buitenhuis gebouwd, met een tuinmanswoning en een koetshuis. De hoofduitgang lag aan de Apeldoornseweg. In de richting van de Wekeromseweg kwamen paardestallen, met een woning voor de beheerder en een woning voor de jachtopziener. Op het landgoed is een klein vliegveld met een vliegschool geweest. Het Valouwegebied is vrij toegankelijk voor wandelingen op wegen en paden en lanen. Rondom het eerst gebouwde buitenhuis werden ook wat rododendrons geplant, om pricacy te garanderen.

Wandeling over Trage Tocht Wekerom op landgoed Valouwe
Wandeling over Trage Tocht Wekerom op landgoed Valouwe

Zwerfkeien

Tijdens de IJstijd schoof een grote laag landijs over de noordelijke helft van ons land. Enorme massa’s ijs wierpen heuvels op en namen stenen mee. Op deze manier ontstond eigenlijk het landschap van de Veluwelandschap met zijn heuvels en valleien. Hier en daar bleven zwerfstenen achter die door het landijs vooruit waren geschoven. Op de Immenweg zijn op de wandelingen enkele van deze stenen te zien.

Wandeling over Trage Tocht Wekerom bij zwerfstenen

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Een wandeling door het prachtige stuifzandgebied.

Henrie van ZoggelWandelblog Ambulare

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE