Skip to main content
search

Trage Tocht Wageningen – Wandelen door ruige uiterwaarden

By 9 april 2022december 28th, 202310-15 KM, Gelderland, Trage tochten

Trage Tocht Wageningen

Oude spoorkar bij steenfabriek

Trage Tocht Wageningen

Watertoren

Trage Tocht Wageningen

De Rijn

Trage Tocht Wageningen

Steenfabriek

Trage Tocht Wageningen

Oranje Nassau's Oord

Trage Tocht Wageningen

Wageningse Berg

Trage Tocht Wageningen

De wandeling met het aangename gezelschap van bedenker van de route Rob Wolfs is ontzettend gevarieerd en elke meter de moeite waard. Te beginnen het verrassende centrum van Wageningen waar zoals dat in een studentenstad hoort, vele kroegen rond de kerk te vinden zijn. Maar de grachten, oude vestingmuren en imposante bomen mogen er ook zijn. Samen zorgt dit voor een gezellig en historisch mooi rondje tot je de uiterwaarden induikt. Natte stroken, plassen, beversporen en verrassend mooi kronkelende paadjes brengen je bij de Rijn. Hierna volgt een steenfabriek waarvan ik er nog niet een zo mooi en intact gezien heb. Mooie houtverbindingen en oude toegangen tot de vuurkamers geven een indruk van dit kleine maar complete gebouw. Door de uiterwaarden en grazende koeien bereik je de Wageningse Berg. Het unieke Bergpad, bekend van vele andere paden, leidt je langs de flanken van de stuwwal. Je hebt mooie doorkijkjes naar het lager gelegen rivierengebied en de Betuwe. De eerste bomen kleuren groen en boven maak je een rondje door het Arboretum. De eerste bloesem kleurt de prunus lichtpaars en in de rhododendrons zijn de eerst felrode bloemen te zien. Het laatste gedeelte door Oranje Nassau’s Oord en de Dorschkamp met de lange lanen en imposante beuken en eiken zijn het slotakkoord van een werkelijk prachtige en afwisselende wandeling. Als toetje mag je op de terugweg naar het centrum nog een keer over het Bergpad genieten van het uitzicht over het rivierengebied.

Bedenker en routemaker Rob Wolfs over deze wandeling: ‘Het lukt niet vaak om in één route zoveel variëteit aan te brengen. Maar deze keer hebben we geluk. We maken een mooie wandeling op de rand van de Zuidwest Veluwezoom vanuit de studentenstad Wageningen. We verkennen een deel van het centrum langs de stadsgracht en komen al snel op de dijk langs de uiterwaarden. Volgt een prachtig stuk door de ruige uiterwaarden, waar we koeien, paarden en schapen tegenkomen. Terug naar de rand van de bebouwing en verder over het kilometerslange Bergpad op de flank van de Wageningse Berg met steeds doorkijkjes op de uiterwaarden van de Rijn. Na oversteek van de provinciale weg maken we een flinke ronde door de bossen van Oranje Nassau’s Oord en De Dorschkamp. We wandelen door het Arboretum van de Wageningse Universiteit en weer omlaag over het Bergpad langs enkele monumentale, voormalige universiteitsgebouwen. Terug bij de stadsgracht passeren we de kasteelmuur van de oude burcht en keren we via het horecarijke centrum terug naar het busstation.’

Wageningen

Wageningen ligt waar de Veluwerand, de Gelderse Vallei en de Rijn aan elkaar grenzen. Waar de Utrechtse Heuvelrug in Rhenen eindigt met de Grebbeberg, heeft Wageningen nog een laatste uitstulping van de Veluwe in de vorm van de Wageningse Berg. Wageningen is onlosmakelijk verbonden met de Tweede Wereld Oorlog. In Wageningen werd op 5 mei 1945 in Hotel de Wereld de capitulatie getekend. De oprichting van de Rijkslandbouwschool in 1876 in Wageningen, later werd dit de Landbouwhogeschool, Landbouwuniversiteit en in 2016 Wageningen University & Research, was het begin van een bijzondere ontwikkeling van een kleine vestingstad tot een bijzondere universiteitsstad met de tegenwoordige Wageningen University.

Trage Tocht Wageningen bij de kerk in Wageningen
Trage Tocht Wageningen langs de grachten

Wageningse Uiterwaarden

De Wageningse Bovenpolder is een natuurgebied in de uiterwaarden bij Wageningen. Het bestaat uit kreken, geulen, stroken met riet, wilgenbosjes en stukken grasland. Het gebied is een walhalla voor vogels en het is al sinds 1635 een buitenpolder. Hier broeden grutto’s, tureluurs en bosruiters. Voor de inpoldering bestond het uit een eiland ingeklemd tussen twee stroomgeulen van de Nederrijn. De laatste jaren vond er natuurontwikkeling plaats. In 1998 is er een nevengeul gegraven met drassige oevers. Er is nu een moerasbos waarin onder andere blauwborstjes broeden.

Trage Tocht Wageningen in de Wageningse uiterwaarden

Steenfabriek De Bovenste Polder

De steenfabriek is in 1923 gebouwd met een zigzagringoven naar ontwerp van J.J. Wentink. De steenfabriek was tot in de jaren 60 in gebruik. Hierna heeft de steenfabriek een herbestemming als atelier, woonhuis en opslag gekregen. Gelukkig is de fabriek gered en ging de sloop niet door. Er waren plannen van de gemeente om in de uiterwaarden te gaan bouwen. Men besluit de sloop van ‘De Bovenste Polder’ nog even af te wachten. Nadat in 1976 de Raad van State besluit dat er niet meer in de uiterwaarden gebouwd mag worden blijft de steenfabriek behouden. Nadat de steenfabriek behouden is wordt in de jaren 80 de ‘Vereniging tot Behoud van De Bovenste Polder’ opgericht. In 1986 wordt begonnen met het opknappen van de fabriek. In 1995 werd de vereniging die zich voor het behoud inzette omgedoopt tot de “Stichting De Bovenste Polder”. In 2000 verkreeg de steenfabriek de status van Rijksmonument. In het gebouw van de steenfabriek zijn enkele woningen, er is atelierruimte voor kunstenaars en oefenruimte voor muziekgroepen. Daarnaast zijn kanovereniging ‘WKV De Bovenste Polder’ en Waterscouting ‘Musinga-Rijn’ er gevestigd.

Trage Tocht Wageningen in de Wageningse uiterwaarden bij de Steenfabriek
Trage Tocht Wageningen in de Wageningse uiterwaarden bij de Steenfabriek

Arboretum Belmonte

Het Belmonte Arboretum is een botanische tuin in Wageningen. Het landgoed Belmonte werd eind achttiende eeuw gesticht door Thierry Juste, baron De Constant Rebecque de Villars. Hij bouwde rond 1845 een pompeuze villa in Italiaanse stijl op het hoogste punt van Belmonte. Zijn schoonvader kocht stukken grond. In 1951 is het landgoed overgegaan naar de toenmalige Landbouwhogeschool Wageningen die het terrein als arboretum inrichtte. Tot augustus 2009 werd de bomentuin wetenschappelijk beheerd. Het arboretum heeft met 850 soorten de grootste rhododendroncollectie van de Benelux. Daarnaast bestaat de collectie onder meer uit verzamelingen appelbomen, sierkersen, esdoorns, magnolia’s en berken.

Trage Tocht Wageningen in het Arboretum Wageningen
Trage Tocht Wageningen in het Arboretum Wageningen

Oranje Nassau's Oord

Oranje Nassau’s Oord, lokaal bekend onder de afkorting ONO, is een landgoed gelegen vlak bij het dorp Renkum. Het bestaat uit weiland in het Renkums Beekdal en bos gelegen op de oostflank van de Wageningse Berg. Aan de rand van het bos ligt het oude sanatorium, ontworpen door Roelof Kuipers, tegenwoordig het verpleeghuis Oranje Nassau’s Oord. Tot en met 2007 leverde het landgoed op grote schaal kerstbomen aan particulieren. Door de toegenomen concurrentie uit het buitenland beperkt men zich sinds 2008 tot groot formaat kerstbomen. De voormalige moestuin van het landgoed is sinds ongeveer 2000 in gebruik als biologische moestuin. Door de omheining bestaande uit gemetselde muren heeft deze tuin de naam ‘Ommuurde tuin’.

Trage Tocht Wageningen in Oranje Nassau's Oord

De Dorschkamp

Landgoed De Dorschkamp bestaat voornamelijk uit bos. De laatste particuliere eigenaren van het landgoed waren de erven E. Pabst-Brink. Vervolgens maakte De Dorschkamp deel uit van de Boswachterij Oostereng van Staatsbosbeheer, hoewel het eigendom wel bij de familie bleef. Veel bosvakken zijn nog herkenbaar als verwilderde proefvelden. Huize De Dorschkamp aan de oostrand van de Wageningse Eng werd in 1906 samen met het boswachtershuis ontworpen door architect Albert Kool uit Ede voor C.F.Pabst. Een deel van de familie Pabst sprak van de Dorstkamp of Dorkamp, omdat al het water wegzakte in de zandige bodem. Een meer optimistisch deel van de familie gebruikte de naam Dorschkamp, naar het dorsen van graan.

Trage Tocht Wageningen in Oranje Nassau's Oord

Wageningse Berg

De Wageningse Berg is het zuidelijkste gedeelte van de stuwwal. De Wageningse Berg werd in de voorlaatste ijstijd gevormd door een ijslob die vanuit de Gelderse Vallei het bodemmateriaal naar twee zijden toe wegdrukte. Aan de westzijde werd de Grebbeberg gevormd, aan de oostzijde de Wageningse Berg. Op de Wageningse berg ligt het Belmonte Arboretum. Belmonte betekent ‘mooie berg’. Dit vroegere landgoed is tegenwoordig een vrij toegankelijke bomentuin. Vanuit dit park heeft men uitzicht over de Nederrijn en de Betuwe.

IVN-wandeling Groote Beek Eindhoven

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE