Skip to main content
search

Trage Tocht Steenderen – Wandelen naar kleinste stadje van Nederland

Trage Tocht Steenderen

Kerk Steenderen

Trage Tocht Steenderen

Giesbeek

Trage Tocht Steenderen

Bronckhorster Molen

Trage Tocht Steenderen

Slotheuvel Bronckhorst

Trage Tocht Steenderen

Handwijzers Bronckhorst

Trage Tocht Steenderen

Bronckhorst

Trage Tocht Steenderen - 9 KM

Rob Wolfs, bedenker en de routemaker van deze Trage Tocht, noemt het een echte boerenlandwandeling: ‘We wandelen voornamelijk over graspaden langs sloten en soms over akkerranden. Het landschap is open, maar wel gestoffeerd met bomen, heggetjes en knotwilgen.’ Je komt langs de Bronkhorstermolen, een zogenaamde ‘dwangmolen’, en loopt vervolgens door Bronkhorst, met zijn 155 inwoners het kleinste stadje van Nederland. Bronkhorst lijkt wel een openluchtmuseum door het centrale kerkje en de 18e en 19e eeuwse woningen en boerderijen er omheen. Zelfs het plaveisel, de straatverlichting en de handwijzers die de afstanden aangeven in ‘uren lopen’, zijn in oude stijl gehouden. Van hieruit wandel je weer over graspaden en langs eikenbomen door het boerenland terug naar Steenderen, de plaats van de Aviko-fabrieken.

Trage Tocht Steenderen

Wandelen om even de zinnen te verzetten, daar was deze korte Trage Tocht voor bedoeld. Vroeg op om het boerenland op te zoeken alvorens vanmiddag afscheid te nemen van een jonge dierbare. Het leven is vaak oneerlijk …

Steenderen

Steenderen is vooral bekend omdat hier de fabrieken van Aviko en een kaasfabriek van Friesland Campina staan. Aviko is een acroniem voor ‘Aardappel verwerkende industrie Keppel en omstreken’. Het bedrijf werd in 1962 opgericht in Hoog-Keppel en verhuisde in 1970 naar Steenderen. De naam Steenderen werd rond het jaar 1000 voor het eerst genoemd. In 1782 verwoestte een grote brand de Sint-Remigiuskerk, de school, het meestershuis en twintig andere huizen. Oorzaak was een blikseminslag in de kerktoren. De Tachtigjarige Oorlog had een grote impact op het dorp en de omgeving. Boeren werden verjaagd en het platteland bleef vervolgens enkele jaren vrijwel onbewoond. Door modernisering, sanering en ruilverkaveling daalde in de 20e eeuw de werkgelegenheid ten gunste van de industrie.

Trage Tocht Steenderen
Trage Tocht Steenderen

Groote Beek

De beek ontspringt in het dal tussen de hoogten van de Zelhemse Enk en de rivierduinen van de Kruisbergsche Bosschen. Vervolgens stroomt de beek in noordwestelijke richting om bij Steenderen uit te monden in de IJssel.

Trage Tocht Steenderen bij de Giesbeek

Bronkhorstermolen

De Bronkhorster Molen is een in 1844 gebouwde korenmolen. Deze beltmolen ligt aan de Spaensweertweg, even buiten Steenderen. Tot 1844 stond op deze plaats een standerdmolen die in de nacht van 17 op 18 mei dat jaar afbrandde. De heren van Bronkhorst hadden tot 1795 het recht op gebruik van de wind. De inwoners van Bronkhorst waren verplicht hun koren in hun dwangmolen te laten malen. In de molenwinkel worden verschillende soorten meel verkocht.

Trage Tocht Steenderen bij de Bronckhorster Molen

Bronkhorst

Bronkhorst is een stadje gelegen aan de IJssel en is ontstaan als boerennederzetting bij het voormalige kasteel Bronkhorst, het stamslot van de Heren van Bronckhorst die in de middeleeuwen vooraanstaande edellieden waren. Van het kasteel is alleen de heuvel bewaard en zijn enkele kleine restanten te zien. Door een brand in 1633 zijn alle middeleeuwse huizen verwoest; Bronkhorst heeft daarentegen enkele goed gerestaureerde stadsboerderijen. De Hervormde kerk is na de brand hersteld. Het plaatsje, dat nooit meer dan een gering aantal huizen en inwoners heeft geteld, kreeg in 1482 stadsrechten. Het profileert zich toeristisch als kleinste stad van Nederland, hoewel meerdere kleine plaatsen alle eveneens stadsrechten hebben gehad en minder inwoners tellen. Een deel van Bronkhorst is aangewezen als rijksbeschermd gezicht. De plaats telt 38 rijksmonumenten waaronder een joodse begraafplaats.

Trage Tocht Steenderen in Bronckhorst
Trage Tocht Steenderen in Bronckhorst
Gaplaveide straat in Bronkchorst

Molenkolk

De route komt langs de Molenkolk, een overblijfsel van meanders van de rivier de IJssel. Ze duiden op oude tijden toen de rivier nog de vrije loop gelaten werd.

Trage Tocht Steenderen bij de Molenkolk

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Volgens Rob Wolfs, bedenker van deze Trage Tocht, een typische boerenlandwandeling.

Henrie van ZoggelWandelblog Ambulare

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE