Skip to main content
search

Trage Tocht Leusveld – Wandelen over landgoed Groot Engelenburg en Zaaibroek

KIJK ROND BIJ

LANDGOED GROOT ENGELENBURG

Landgoed Zaaibroek, een coulissenlandschap en landgoed Groot Engelenburg

DE WANDELING IS GESITUEERD TUSSEN BRUMMEN EN DIEREN IN EEN INTIEM EN KLEINSCHALIG COULISSENLANDSCHAP. LEUSVELD IS VANOUDS EEN NAT EN VENIG GEBIED WAT GOED TE ZIEN IS AAN DE VEEL RABATTEN IN HET BOS: GREPPELS DIE GEGRAVEN WERDEN OM HET GEBIED TE ONTWATEREN. DE LANDBOUW HEEFT ERVOOR GEZORGD DAT HET GEBIED VAAK DROOG KOMT TE STAAN. REDEN VOOR NATUURMONUMENTEN OM AAN VERNATTING VAN HET GEBIED TE WERKEN. DE WANDELING GAAT VERDER NAAR DE VOGELPLAS EN UITSPANNING DE VROOLIJKE FRANS. VERDER OVER LANDGOED GROOT ENGELENBURG LOOP JE HET LAATSTE GEDEELTE OVER MOOIE EIKENLANEN TUSSEN DE VELDEN NAAR HET APELDOORNS KANAAL EN HET BEGINPUNT.

De rondwandeling laat prachtige gekozen paadjes en paden, veelal onverhard, in een drietal landgoederen die volop afwisseling bieden. Graslanden, natte stroken, rabatbossen, statige beukenlanen en bossen. Het landschap hier tussen de IJssel en Veluwe is ongerept en is nog niet echt aangetast, alleen door de grote golfbaan bij Groot Engelenburg.

Trage Tocht Leusveld bij landgoed Zaaibroek

Landgoed Groot Engelenburg

Groot Engelenburg is eeuwenoud, wat blijkt uit de vondst van eiken palen en funderingen uit de 8e eeuw in de kelder van het huidige kasteel. In de loop der eeuwen heeft het landgoed vele eigenaren gekend die het uiterlijk van het landgoed hebben beïnvloed. Omstreeks 1828 wordt het landgoed conform de Engelse landschapsstijl ingericht. De nog steeds aanwezige slingerende wandelpaden, grote bochtige waterpartijen en de unieke zichtlijn zijn typerend voor deze stijl. In 1910 wordt de commissaris van de Koningin in Gelderland eigenaar van Groot Engelenburg. Hij laat in 1911 aan weerszijden van de oprijlaan een tuin aanleggen naar een ontwerp van de beroemde tuinarchitect L. Springer. Na de oorlog komt het landgoed in handen van de Twentsche Bank (later ABN) en wordt het een vakantieoord voor de werknemers. Midden jaren 70 verliest het landgoed haar functie en staat het kasteel lange tijd leeg. Na jaren van verval wordt het in 1987 een hotel-restaurant en na vele restauraties en verbouwingen heeft het landgoed weer de allure van weleer.

Ik loop rond het golfterrein wat een groot gedeelte van het landgoed heeft opgeslokt. Rondom het terrein statige beukenlanen en onverharde paadjes die er al tientallen jaren lijken te liggen. Tussen de bomen heb je mooie doorkijkjes naar de graslanden waar twee keer een ree voor me aan het grazen is. We kijken elkaar aan en stilstaan betekent dat ik het diertje lang kan aanschouwen.

Trage Tocht Leusveld

Landgoed Zaaibroek

Het Zaaibroek is een bossig en moerassig gebied, best wel gevarieerd en landelijk gelegen. Een grote groep koeien is net gemolken en kijkt me vragend aan. Over een prachtig  pad loop je tussen de eiken door naar het Apeldoorns Kanaal. Hier ontmoeten natuur links, het bos, en cultuur rechts, het grasland van een grote melkveehouderij, elkaar.

Trage Tocht Leusveld bij landgoed Zaaibroek

Landgoed Leusveld

In het voorjaar bloeien in de bossen de bosanemonen en zomers vind je orchideeën in de graslanden. Op het landgoed zie je fraaie lanen met oude bomen, rododendrons en er staat een Rijksmonumentaal jachthuis uit 1911. Dit statig landgoed is door de eeuwen heen een investering geweest van notarissen uit Amsterdam. De boerderij van vroeger is begin vorige eeuw vervangen door een landhuis, onder architectuur gebouwd door de heer Nairac. Het landgoed is veel ouder, met zijn statige lanen, restanten van een slingerlaan en oude hakhoutbossen. Door afwisseling van bos en weilanden heeft landgoed Leusveld een rijke flora en fauna te bewonderen.

Het uitstapje van de route naar de Uutkiek is bijzonder leuk. Je hebt een mooi uitzicht over de prachtig gelegen plas en de orchideeënrijke graslanden ervoor. Je vindt er veel info over de watervogels die hier voorkomen en met enig geluk kun je ze vanachter de kijkwand spotten. De observatiepost is door vrijwilligers gebouwd van hout uit het gebied zelf. Een tien man sterke ploeg voert één keer per week allerlei werkzaamheden uit voor Natuurmonumenten op het Brummens landgoed Leusveld.

Trage Tocht Leusveld bij de Uutkiek bij de Vogelplas

Apeldoorns Kanaal

Het Apeldoorns Kanaal is een kanaal In Nederland. De waterweg loopt van de IJssel bij Dieren naar de IJssel bij Hattem en is in Apeldoorn door dammen met duikers afgesloten. Het had van 1868 tot en met 1961 de functie van ‘lateraal kanaal’ parallel aan de IJssel. Bij lage en hoge rivierstanden was de IJssel zeer moeilijk te bevaren wegens onvoldoende vaardiepte, respectievelijk sterke stroom. De route via het kanaal was dan, met name voor kleine schepen, ook zeer aantrekkelijk.

Nu geen scheepvaart meer over het kanaal. Je ziet dat de oevers ervan profiteren door de weelderige plantengroei. Al snel buig je af richting Knoevenoord met de mooie toegangspoort.

Trage Tocht Leusveld langs het Apeldoorns Kanaal
Trage Tocht Leusveld bij Knoevenoord

Coulissenlandschap

Een coulisselandschap is een halfopen landschap dat door de beplanting en bebouwing het karakter van een toneel met coulissen heeft. Een coulisse is een onderdeel van een toneeldecor aan de zijkant van het toneel. Het is het onderdeel waar de spelers achter vandaan komen (opkomen). De beplantingen bestaan vooral uit houtwallen en heggen. Tijdens een gang door een coulisselandschap ziet men hierachter landschapselementen verdwijnen en even later weer verschijnen.

Trage Tocht Leusveld

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE