Skip to main content
search

Trage Tocht Eindhoven (Stadse Tocht) – Wandelen door groene long van Eindhoven

Trage Tocht Eindhoven

Genneper Watermolen

Trage Tocht Eindhoven

De Dommel

Trage Tocht Eindhoven

Beeld van Frits Philips

Trage Tocht Eindhoven

De Tongelreep

Trage Tocht Eindhoven

Van Abbemuseum

Trage Tocht Eindhoven

Genneper Park

Trage Tocht Eindhoven - 12 KM.

Rutger Burgers van Trage Tochten: ‘Dankzij twee oer-Brabantse stroompjes kunnen we langs de waterkant door het groen de stad uitlopen. Vlakbij het drukke station van Eindhoven pikken we de Dommel op. Het centrum van de stad is dichtbij, maar dat merken we alleen in de buurt van het Van Abbemuseum. Daarna worden de parkjes langs het water steeds wat natuurlijker. Bij de splitsing van de riviertjes wisselen we de Dommel in voor de Tongelreep. We betreden het gebied van de Genneper Parken, waar de Tongelreep lieflijk meandert en waar de vegetatie steeds uitbundiger wordt. Na een prachtig bosje verlaten we het stroompje en wandelen we verder door waterwingebied Velddoornweg. Via een alleraardigst doorsteekje bereiken we de Genneperweg. Langs veld en beemd gaat de tocht verder naar de Genneper Watermolen, een pareltje in de route. We lopen aan de achterzijde van het Clarissenklooster door Dommelparkjes terug richting centrum. De laatste kilometer nemen we de bekende horecastraten van Eindhoven mee om de dorst te kunnen lessen.’

Trage Tocht Eindhoven bij de Dommel

De wandeling laat op een mooie manier zien hoe je vanuit hartje stad Eindhoven via de groene long van Dommel en Tongelreep de stad uit kunt lopen. Wat je daarna ziet is een kriskras aan paadjes langs weilanden, natte stroken, bossages en vooral het water van de twee riviertjes. Een echte aanrader als je in Eindhoven bent, de stad die behalve Philips, technologie en heel veel high-tech-industrie ontzettend mooie groene gebieden kent.

Dommel

De Dommel is een beek en stroomafwaarts een kleinere rivier in de Kempen en de Meierij van ‘s-Hertogenbosch. Hij meet 120 kilometer, waarvan 35 kilometer op Belgisch (Limburgs) grondgebied en 85 op Nederlands (Noord-Brabants) grondgebied. Langs de Dommel zijn nog verschillende watermolens bewaard gebleven, zowel op Belgisch als op Nederlands grondgebied. Vaak betreft het hier zeer oude molens. Zo werd de Wedelse Molen al in 710 vermeld.

Trage Tocht Eindhoven bij de Dommel

Van Abbemuseum

Het Van Abbemuseum is een museum voor moderne en hedendaagse kunst in het centrum Eindhoven. Het museum werd in 1936 geopend. Het Van Abbemuseum is vernoemd naar zijn oprichter Henri van Abbe. Van Abbe was een liefhebber van moderne kunst en wilde Eindhoven daar van mee laten genieten. De collectie van het museum herbergt anno 2010 ruim 2700 kunstwerken, waarvan ongeveer 1000 werken op papier, 700 schilderijen en 1000 sculpturen, installaties en videowerken. Het museum is in het bezit van een van de grootste collecties kunstwerken wereldwijd van de Rus El Lissitzky. Tevens beschikt het over werken van Pablo Picasso en Wassily Kandinsky.

Trage Tocht Eindhoven

NV Linnenfabriek

Linnenweverij opgericht in 1871 door de Bladelse dominee E.J.F. van Dissel. [1827 overleden te Eindhoven op 27-12-1922]. Hij begon een fabriekje in Bladel om wat extra inkomsten te genereren voor zichzelf en een aantal arme boeren. In 1873 kwam hij naar Stratum bij Eindhoven en in 1875 startte daar de linnen- en pellenfabriek. Het familiebedrijf groeide vanaf 1875 tot 1963 uit tot een belangrijk onderdeel van textielindustrie in Eindhoven. Van Dissel bouwde niet alleen een fabriek aan de Tongelresestraat 54 maar ook voor zichzelf een dubbelvilla aan de Parklaan 60. Dit deed hij samen met een andere textielfabrikant Bisdom die op 58 gaat wonen. Ze  fuseren zelfs in 1963 met elkaar om de textielindustrie te redden die langzaam verdween uit Eindhoven.

Tongelreep

De Tongelreep is een zijriviertje van de Dommel, dat in België ontspringt bij Neerpelt en via Valkenswaard en Aalst in Eindhoven bij de Dommel samenkomt. De Tongelreep stroomt onder meer langs de Achelse Kluis, het Leenderbos, de Valkenhorst met de visvijvers, en de Genneper Parken. Hoewel al sinds de middeleeuwen wijzigingen aan de bedding van de Tongelreep werden uitgevoerd, en in 1890 het deel ten westen van het huidige Leenderbos werd gekanaliseerd ten behoeve van de aanleg van visvijvers, terwijl het deel ten zuiden daarvan werd gekanaliseerd door de monniken van de Abdij van Achel, is de Tongelreep een relatief natuurlijk, landschappelijk aantrekkelijk en helder riviertje gebleven. De naam Tongelreep is afgeleid van tonge en reep. Tonge staat voor zandrug in een hoogveengebied terwijl reep staat voor strook land. Wanneer we naar het stroomgebied van de Tongelreep kijken zien we dat deze grenst aan een aantal hoger gelegen zandheuvels zoals de Stepkesberg en Wolfsberg. De naam Tongelreep moet ontstaan zijn in een gebied waar deze bergen zichtbaar waren. Het is dus aannemelijk dat deze voor het eerst gebruikt is op de Zeelberg, nu een buurtschap van de gemeente Valkenswaard.

Trage Tocht Eindhoven bij de Tongelreep

Genneper Watermolen

De Gennepermolen bevindt zich in de Genneper Parken. De huidige molen is een onderslagmolen met één waterrad. De functie was korenmolen, eerder was er ook een tweede rad voor een oliemolen. Het is een rijksmonument dat eigendom is van de gemeente Eindhoven. Vrijwillige molenaars malen met de molen en staan bezoekers te woord, ook worden er biologische producten en meel verkocht. De oudste vermelding is van 21 april 1249, het betreft de schenking van de molen door ene Lodderken en zijn vrouw uit ‘s-Hertogenbosch aan de Norbertijnerpriorij van Postel. Het was een dwang- of banmolen. De molen werd geheel verwoest in 1583 tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Herbouw kwam in 1587 gereed. De molen is in november 1884 enkele malen vastgelegd door Vincent van Gogh.

Trage Tocht Eindhoven bij de Genneper Molen
Trage Tocht Eindhoven bij de Genneper Molen

Genneper Parken

Het Genneper park is absoluut dé groene long van Eindhoven en ligt besloten tussen twee rivieren, de Dommel en de Tongelreep. Gennep is de naam van een plaats waar twee rivieren in elkaar stromen. Dat is hier ook het geval, richting het centrum van de stad stromen Dommel en Tongelreep in elkaar en gaan enkel als Dommel verder. Het landgoed is bezaaid met prachtige wandel paden, die de bezoeker op steeds weer verrassende plekjes brengen. We spreken hier van een echt beekdal landschap, volledig authentiek gebleven, omdat het nooit verkaveld is geweest. Behalve het agrarische landgoed, bevat het Genneper park nog drie andere delen, te weten; het stadswandelpark, het landschapspark en het bekende sportpark. Met name in het agrarische park, Landgoed Gennep, en het landschapspark, wordt veel gedaan aan natuureducatie.

Trage Tocht Eindhoven bij de Genneper Parken

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Door een groene long loop je op een prachtige manier de stad uit.

Henrie van ZoggelWandelblog Ambulare

2 Comments

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE