10-15 KMGegarandeerd OnregelmatigGelderlandTrage tochtenWandelen op de Veluwezoom

Trage Tocht De Steeg – Wandelen van de heuvels van de Veluwezoom naar het IJsseldal

Door 29 augustus 2020 Geen berichten
KIJK ROND IN

DE HAVIKERWAARD

De Steeg, Kasteel Middachten en de Havikerwaard

DE ROUTE IS AFWISSELEND WAARBIJ JE TWEE TOTAAL VERSCHILLENDE LANDSCHAPPEN GAAT ZIEN: DE HEUVELS VAN DE VELUWEZOOM EN DE UITERWAARDEN VAN DE IJSSEL. ONDERWEG KOM JE NOG LANGS HET MOOIE KASTEEL MIDDACHTEN. DE ROUTE START DOOR DE GLOOIENDE BOSSEN VAN HET NATIONAAL PARK VELUWZOOM EN GAAT VERDER NAAR DE ROUWENBERG WAAR OOIT EEN JACHTHUIS VAN DE ORANJES LAG. LANGZAAM DAAL JE AF NAAR DE MIDDACHTERALLEE EN VIA LANDGOED MIDDACHTEN KOM JE IN HET MEER OPEN GEBIED VAN HET IJSSELDAL. DE ROUTE GAAT IN DE HAVIKERWAARD OVER GRASLANDEN EN LANGS SLOTEN IN EEN GEVARIEERD LANDSCHAP VAN WEILANDEN, AKKERS, OMZOOMD DOOR HAGEN, STRUWEEL EN KNOTBOEMEN. MAAR OOK LANGS DE IJSSEL, VOLGENS SOMMIGEN DE MOOISTE RIVIER VAN NEDERLAND. TENSLOTTE KEER JE TERUG NAAR DE STEEG.

Wandeling over Trage Tocht De Steeg bij Lappendeken

Hoe koppel je de mooiste rivier van Nederland aan het mooiste natuurgebied van Nederland? Door de Trage Tocht de Steeg te gaan lopen, door de Havikerwaard, langs de IJssel en over de Veluwezoom. De start bij kasteel Middachten is al overweldigend mooi, het statige kasteel ligt verborgen achter hoge muren en een klein doorkijkje laat het imposante kasteel zien. Oude Gelderse boerderijen in de buurt en een uitzicht over landgoed Middachten. Het plaatsje De Steeg volgt, statige huizen, een mooie kerk en kreatieve bankjes op het plein met dichtregels tot je de dichte bossen van de Veluwezoom induikt. Behoorlijke hoogteverschillen met enorme bomen, de een nog hoger dan de andere, over kronkelende bospaden. De gletscherdalen onder je, de varens kleuren al bruin als teken dat de herfst in aantocht is. Op het Lappendeken is het landschap weer totaal anders met glooiende weilanden en grazende koeien. Alsof het nog niet genoeg is, volgt na de Middachter Allee het mooie landgoed Middachten. Paarden galopperen in de weides en komen nieuwsgierig naar je toegelopen. Een lang kanaal richting kasteel en ijsvogeltjes die met hun felblauwe rug langs me scheren. In de verte de Havikerwaard, je struint er door het hoge gras langs slootjes, dan dwars door het weiland en reeën die opschrikken en wegrennen. Als toetje volgt weer de IJssel, in mijn ogen de mooiste rivier van Nederland. Kronkelend door het landschap, mijn zaterdagmorgen kan niet meer stuk.

De Steeg

De Steeg is een van de zeven dorpen in de gemeente Rheden in Gelderland. Het dorp ligt in het IJsseldal aan de rand van het Nationaal Park Veluwezoom. In De Steeg bevindt zich het Kasteel Middachten. Veel woningen in en rond De Steeg hebben elementen die verwijzen naar Middachten, zoals de kleuren rood en wit. Een treffend voorbeeld hiervan is het monumentale postkantoor van De Steeg. In het verleden verbleven bekende mensen als Louis Couperus (woonde er drie maanden tot zijn overlijden), Wim Kan en Simon Carmiggelt met enige regelmaat in De Steeg. Het nieuwe gemeentehuis bevindt zich tweehonderd meter verwijderd van de plek waar vroeger het gerenommeerde hotel De Engel stond. Dit hotel mocht landelijke coryfeeën uit de naoorlogse jaren als Wim Kan en Simon Carmiggelt tot zijn stamgasten rekenen. Het favoriete plekje van het echtpaar Carmiggelt was het bankje tegenover het voormalige hotel De Engel, dat een weids uitzicht bood op de IJssel. Op diezelfde plek bevindt zich nu het bronzen beeld van Carmiggelt en zijn vrouw, dat is vervaardigd door de Rhedense kunstenaar Wim Kuijl.

Wandeling over Trage Tocht De Steeg bij de kerk in De Steeg

De Rouwenberg

De Rouwenberg is een heuvel in de gemeente Rheden. Op de hoge heuvel aan de rand van de Veluwe liet Willem II, sinds 1647 eigenaar van de Hof te Dieren, een jachthuis met jachtopzienerswoning bouwen. Het maakte onderdeel uit van het grote jachtgebied van de stadhouder prins. In 1838 werd de Rouwenberg opgekocht door Arnhemmer A.F. Bouricius, stammende uit het Deventers geslacht Bouwer, dat in de zeventiende eeuw de naam in Bouricius veranderde. Voor zijn dochter Rolina bouwde hij op de berg een nieuw landhuis met de naam Bouwerszathe. De kleine buitenplaats werd in 1844 en 1846 op een openbare veiling te koop aangeboden. Nieuwe eigenaar werd mr. Jacob P.Th. Brantsen, eigenaar van Rhederoord. Hij liet het landhuis slopen.

Wandeling over Trage Tocht De Steeg

Landgoed Middachten

Landgoed Middachten is een landgoed op de Veluwezoom en in de IJsselvallei in de gemeente Rheden tussen De Steeg en Ellecom in Gelderland. Het vormt een onderdeel van het bezit van Kasteel Middachten. Middachten behoort met zijn 900 ha tot de grootste particuliere landgoederen van de Veluwe. Het Kasteel Middachten ligt te midden van grote tuinen op korte afstand van De Steeg. Dit dorp is gedeeltelijk op het landgoed ontstaan. De landbouwgronden van het landgoed beslaan een groot deel van de Havikerwaard langs een wijde zuidwaartse bocht van de Gelderse IJssel. Een belangrijk deel van het landgoed bestaat uit landbouwgrond op de rivierklei en veengrond van de Havikerwaard langs de IJssel en op de lössgrond op de hellingen van het Veluwemassief. Deze zone wordt doorsneden door een spoorweg en de Middachter Allee, een lange laan met zware beuken.

Wandeling over Trage Tocht De Steeg bij landgoed Middachten
Wandeling over Trage Tocht De Steeg bij landgoed Middachten

Havikerwaard

Tussen de heuvels van het Nationale Park Veluwezoom en de rivier de IJssel ligt de Havikerwaard. Deze uiterwaarden bestaan uit een gevarieerd landschap met weiden en akkers, omzoomd door hagen, struweel en stokoude knotbomen. Historisch gezien is de Havikerwaard belangrijk geweest voor de steenfabriek en opvallend veel vlierbessenstruiken kom je hier op je wandeling tegen.

Wandeling over Trage Tocht De Steeg in de Havikerwaard
Wandeling over Trage Tocht De Steeg in de Havikerwaard

De IJssel

De IJssel is een Nederlandse aftakking van de Rijn. De loop van de rivier volgt de vallei tussen de Veluwe in het westen en de Sallandse Heuvelrug in het oosten, die het IJsseldal genoemd wordt. De IJssel is een aftakking van de Rijn die tussen 1500 en 2000 jaar geleden is ontstaan na een avulsie, een plotselinge natuurlijke wijziging van de rivierloop. De IJssel wordt vaak genoemd als mooiste rivier van Nederland, een diverse rivier met alle mooie dorpjes en plekjes langs de zijkant en natuurlijk de Hanzesteden.

Wandeling over Trage Tocht De Steeg langs de IJssel
Kaart wordt geladen, even geduld a.u.b....

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: