Skip to main content
search
0-5 KMNoord-IerlandStadswandeling

Stadswandeling Londonderry

By 14 augustus 2019augustus 18th, 2019No Comments

Protestanten, katholieken en de rivier Foyle

DE STAD SPEELDE SAMEN MET BELFAST EEN BELANGRIJKE ROL IN DE ONLUSTEN, DE TROUBLES, TUSSEN KATHOLIEKEN EN UNIONISTEN IN HET LAATSTE DERDE DEEL VAN DE TWINTIGSTE EEUW. DE SLAG VAN DE BOGSIDE VAN 12 TOT 14 AUGUSTUS 1969 WORDT VAAK AANGEHAALD ALS HET STARTSCHOT VAN DIE ONLUSTEN. OOK BLOODY SANDAY, EEN DRAMATISCH HOOGTEPUNT IN DE ONLUSTEN, VOND IN DERRY PLAATS. WANDELEN IN LONDONDERRY IS VOORAL WANDELEN IN HET BROEINEST VAN DE ENORME SPANNING DIE ER HEERST TUSSEN DE KATHOLIEKEN EN PROTESTANTEN. MAAR DE STAD HERBERGT OOK VELE MOOIE MONUMENTALE PANDEN ZOALS HET OUDE GEMEENTEHUIS EN DE IMPOSANTE KERKEN. OVER DE STADSWALLEN VAN DE OUDE VESTING MAAK JE EEN MOOI RONDJE IN DE STAD VAN BLOODY SUNDAY.

De wandeling is overweldigend en heeft een diepe indruk op mij gemaakt. Ik ken Berlijn met de Muur maar Londonderry overtrof dit. Niet puur om de schoonheid van de schoonheid maar de dieper liggende haat tegen elkaar, tussen protestanten en katholieken. Het is veel meer dan een geloofsconflict en gaat terug naar de Oranjemarsen en een sociaal probleem waar groepen zich achtergesteld voelen. Ik was op de avond van 15 augustus in het stadsdeel Bogside. Op de dag van de herdenking van het feit dat 25 jaar geleden Britse militairen naar Noord-Ierland werden gestuurd, voelde ik de spanning tijdens een groots feest georganiseerd door de gemeente met vuurwerk en lichtshows. Maar honderd meter verderop brandde een hoge brandstapel van pallets met vlaggen van Engeland, Fuck Soldiers en de vlag van de Unionisten. De haat was overal voelbaar, tegen Engeland, tegen Boris Johnsson, en het was beangstigend om te zien hoeveel mensen erop af kwamen en hoeveel symphatiseerden met deze groep achtergestelden.

Peacebridge

Wandelling door Londonderry Noord-Ierland

De Peace Bridge is een fiets- en voetbrug over de rivier de Foyle in Derry, Noord-Ierland. Het werd geopend op 25 juni 2011 en verbindt Ebrington Square met de rest van het stadscentrum. Het is de nieuwste van de drie bruggen in de stad, de andere zijn de Craigavon-brug en de Foyle-brug.

Op maar een paar meter van de Guildhall en de stadsmuren ligt deze mooie brug over de rivier. Sinds de opening in 2011 is de elegante en kronkelende Peace Bridge een icoon van de stad Derry-Londonderry geworden. Het is een fraaie plek om de indrukwekkende rivier de Foyle te zien stromen naar het noorden om uiteindelijk uit te komen in het gelijknamige Lough Foyle.

De Guildhall

Wandelling door Londonderry Noord-Ierland

De Guildhall in Derry, Noord-Ierland, is een gebouw waarin de gekozen leden van de districtsraad van Derry en Strabane samenkomen. Het werd gebouwd in 1890.

De Guildhall herbergt een grote hal waar veel evenementen van sociale en politieke aard zijn gehouden. Het was de thuisbasis van de Feis Doire Colmcille – een evenement dat de Ierse cultuur viert – en de nu stopgezette Londonderry Feis. Het was ook de thuisbasis van het Saville-onderzoek naar de evenementen van Bloody Sunday 30 januari 1972 in Derry.

Dit mooie gebouw is opgebouwd uit prachtige kastanjekleurige baksteen is het middelpunt van het bedrijvige Guildhall Square en is fraai gelegen binnen de stadsmuren. Het mooiste onderdeel van dit voormalige gildehuis is wel de serie prachtige gebrandschilderde ramen. Ze waren een geschenk van de London Companies en vertegenwoordigen allerlei beroepen van visverkopers tot musici. En de klok van de de Guildhall werd nagemaakt van de Big Ben.

De vestingmuren

Wandelling door Londonderry Noord-Ierland

Ruim 400 jaar geleden begon de bouw van de muren, in de tijd dat koning Jacobus I van Engeland op zoek was naar een goede verdediging om de nieuw overgebrachte Engelse bevolking te beschermen tegen de Ierse rebellen die de stad belegerden. Met hun omtrek van 1,5 km en op sommige plekken met een dikte van 10 meter klaarden de stadsmuren deze klus. Het is zelfs zo dat de muren van Derry~Londonderry nooit doorbroken zijn.

Het is de best bewaarde ommuurde stad op het Ierse eiland en is een van de mooiste voorbeelden van een ommuurde stad in Europa. De muren waren af in 1618, en zijn tot 8 meter hoog en 10,5 meter dik op plekken waar de wachttorens en kanonnen staan.

Bogside

Wandelling door Londonderry Noord-Ierland

De Bogside is een wijk buiten de stadsmuren van Derry, County Londonderry, Noord-Ierland. De grote muurschilderingen door de Bogside-artiesten, Free Derry Corner en de Gasyard Féile (een jaarlijks muziek- en kunstfestival in een voormalige gastuin) zijn populaire toeristische attracties. De Bogside is een overwegend katholiek/Iers republikeins gebied en deelt een grens met de protestantse/Ulster loyalistische enclave van de fontein.

Het gebied is een focuspunt geweest voor veel van de gebeurtenissen van de problemen; in 1969 werd een felle driedaagse strijd tegen de RUC en lokale protestanten – bekend als de Slag om de Bogside – een startpunt van de problemen. Tussen 1969 en 1972 werd het gebied samen met de Creggan en andere katholieke gebieden een no-go-gebied voor het Britse leger en de politie. Zowel de officiële als de voorlopige IRA patrouilleerden openlijk in het gebied en de lokale bewoners betaalden vaak abonnementen op beide.

Op 30 januari 1972 organiseerde de Civil Rights Association in Noord-Ierland een mars tegen internering die het jaar daarvoor in werking werd gezet en werd omgezet in een bloedbad dat bekend staat als Bloody Sunday. Het British Parachute Regiment doodde 14 demonstranten en verwondde 14 meer; dit resulteerde in een grote toename van werving voor beide vleugels van de IRA in de stad. Na operatie Motorman en het einde van Free Derry en andere no-go-gebieden in Noord-Ierland, ondervond de Bogside samen met het grootste deel van de stad frequente straatrellen en sektarische conflicten die duurden tot het begin van de jaren negentig.

In 1974 verklaarde de officiële IRA een einde aan hun gewapende campagne, en met vrijwilligers ter plaatse al gek op het staakt-het-vuren medio 1972, dat de grens overschreed naar hardliners. Als gevolg daarvan vormden Seamus Costello en andere socialistische militanten de Ierse republikeinse socialistische beweging. Deze nieuwe beweging omvatte het Ierse nationale bevrijdingsleger, de paramilitaire vleugel van de IRSM. Derry en vooral de Bogside werden een van de vele bolwerken voor de INLA; in feite waren alle drie de vrijwilligers die stierven in de Ierse hongerstaking van 1981 uit Derry of County Londonderry. De Irish People’s Liberation Organisation, een afgescheiden groep van de INLA, maakte een kleine maar effectieve aanwezigheid in Derry die van 1987 tot 1992 ruzie maakte met de INLA in de stad samen met andere gebieden in Ierland. en het vermoorden van het belangrijkste leiderschap in Belfast terwijl de rest van de organisatie in de rest van Ierland zou verdwijnen. Gedurende de rest van de jaren 1990 werd de Bogside relatief vredig in vergelijking met andere plaatsen van Noord-Ierland in die tijd zoals Belfast, hoewel straatrellen nog steeds frequent waren.

Leave a Reply

Close Menu