0-5 KMDuitslandRuhrgebiedWandelingen juli 2020

Op de bergen van het Ruhrgebied – Wandelen over slakkenbergen met prachtige panorama’s

Door 31 juli 2020 december 21st, 2020 Geen berichten
KIJK ROND OP

DE SLAKKENBERGEN VAN HET RUHRGEBIED

Himmelstreppe, Tetraëder, Horizont en Tiger und Turtle

IN HET RUHRGEBIED ZIJN DOOR DE MIJNBOUW EN DE INDUSTRIE MEER DAN 250 SLAKKENBERGEN ONTSTAAN. ZE ZIJN TOT WEL 140 METER HOOG EN ZIJN ONTSTAAN DOOR HET OPHOGEN VAN AARDE, SLAK EN BOUWAFVAL. ZE ZIJN HERKENNINGSPUNTEN IN HET LANDSCHAP WAAROP JE PRACHTIG KUNT WANDELEN EN WAAROP JE MOOIE PANORAMA’S OP HET OMLIGGENDE LANDSCHAP HEBT. EEN AANTAL IS GEBRUIKT VOOR NIEUWE GEBRUIKSDOELEINDEN EN HEEFT EEN NIEUWE FUNCTIE GEKREGEN. VAN RECREATIE TOT GROENGEBIED EN VAN UITZICHTPLATEAU TOT TRIMBAAN.

Tetraëder - Bottrop

De tetraëder op de slakkenberg Beckstraße in Bottrop is in 1995 ontstaan ter gelegenheid van de IBA Emscherpark. Het is het oriëntatiepunt van Bottrop en behoort tot de meest populaire bezienswaardigheden en uitzichtpunten in het Ruhrgebied. Je kunt de top van de slakkenberg met zijn ongeveer 80 meter te voet via een serpentinepad of via de bijna 400 treden tellende trap bereiken. De in 1994 door Wolfgang Christ ontworpen piramide, gemaakt van 210 ton staal, heet officieel ‘Haldenereignis Emscherblick’ (slakkenbergbelevenis met een blik op de Emscher). Op de 50 meter hoge stalen constructie heb je een indrukwekkend uitzicht op de Emscher-regio en het centrale Ruhrgebied. Je kunt hier de Gasometer in Oberhausen, de Arena auf Schalke in Gelsenkirchen, diverse slakkenbergen in de omgeving en de skyline van Essen ontdekken.

Wandeling op slakkenberg bij Bottrop naar de Tetraëder

Himmelstreppe - Slakkenberg Rheinelbe

Een aantal paden brengt je naar de top van de slakkenberg in Gelsenkirchen, die gelijk uit twee bergen bestaat. Op de als  tafelberg ontstane slakkenberg Rheinelbe werd een puntige kegel van slak opgehoopt. Als je de slakkenberg beklimt, kom je steeds dichterbij het kunstwerk op de top van de kegel. Hier staat het door Hermann Prigann gecreëerde 10 meter hoge ‘Himmelstreppe’, gemaakt van op elkaar gestapelde betonblokken.

Wandelen op slakkenberg de Himmelstreppe in het Ruhrgebied

Slakkenberg Hoheward in Herten - Het Horizont Observatorium Herten (sterrenwacht)

Al van heel ver zie je de ronde stalen boog van het Horizont Observatorium. Het zijn niet alleen indrukwekkende blikvangers, maar vormen op de slakkenberg-platform de lokale meridiaan, zodat je van hieruit perfect de loop van de zon, de maan en de sterren kunt volgen. Een ander hoogtepunt van de Hertener slakkenberg is de horizontale zonnewijzer met de grote obelisk. De slakkenberg is immens groot en je kunt je bijna niet voorstellen dat deze berg kunstmatig is aangelegd.

Je bereikt de slakkenberg Hoheward via de in 2008 aangelegde drakenbrug de ‘Drachenbrücke’. De brug vormt een drakenskelet, hoofd en de nek van de draak kijken op je neer.

Wandeling op slakkenberg bij Herten in Ruhrgebied bij de Horizont

Heinrich-Hildebrand-Höhe met Tiger and Turtle - De bewandelbare achtbaan in Duisburg

Een van de mooiste slakkenbergen in het Ruhrgebied en paradepaardje van de regio is de Heinrich-Hildebrand-Höhe met de bewandelbare sculptuur Tiger and Turtle. Het kunstwerk werd gepresenteerd ter gelegenheid van de evenementen rondom de cultuurhoofdstad Ruhr in 2010. De sculptuur is een werk van de kunstenaars Heike Mutter en Ulrich Genth en is ongeveer 20 meter hoog. Je kunt zelfs over de achtbaan wandelen. De naam van het werk verwijst naar de natuur: Het kunstwerk in zijn vorm lijkt op een tijger, maar je kunt het alleen maar met een schildpaddentempo beleven.

Wandeling naar slakkenberg Tiger and Turtle in Ruhrgebied

Laat een bericht achter