Skip to main content
search

Ons Kloosterpad – Uden-Paalgraven – Wandelen door de uitgestrekte Maashorst

Kruisherenklooster, Slabroek en De Kanonsberg

Ons Kloosterpad - Uden-Paalgraven

Ziekenhuis Bernhoven

Ons Kloosterpad - Uden-Paalgraven

Eikenlaan

Ons Kloosterpad - Uden-Paalgraven

Kabouters op het Kabouterpad

Ons Kloosterpad - Uden-Paalgraven

Slabroekse Heide

Ons Kloosterpad - Uden-Paalgraven

Handwijzer

Ons Kloosterpad - Uden-Paalgraven

Kanonsberg

Ons Kloosterpad - Uden-Paalgraven - 12 KM

Op de route ontdek je het gebied tussen Uden en Paalgraven bij Oss. De wandeling start bij de Abdij Maria Refugie en Museum Krona in Uden. Onderweg kom je langs diverse locaties zoals de Sint-Petrus kerk en het voormalige Kruisherenklooster. Zo verken je ook natuurcentrum De Maashorst. Deze route is onderdeel van Ons Kloosterpad, serie van 15 etappe wandelingen.

Wandeling over Ons Kloosterpad van Uden naar Paalgraven

Op de route ontdek je het gebied tussen Uden en Paalgraven bij Oss. De wandeling start bij de Abdij Maria Refugie en Museum Krona in Uden. Onderweg kom je langs diverse locaties zoals de Sint-Petrus kerk en het voormalige Kruisherenklooster. De wandeling start in Uden en gaat verder door één groot natuurlint aan de westflank van natuurgebied de Maashorst. Veel bos, kleine akkertjes en ontluikende natuur. Dit gedeelte van Ons Kloosterpad doet niet veel katholiek erfgoed aan, niet minder mooi.

Abdij Maria Refugie

De oorsprong van de abdij Maria Toevlucht in Uden ligt in Rosmalen, op het terrein dat bekend staat als Coudewater. Op deze plek vestigden de eerste stichting van de Orde van de Heilige Birgitta zich al in 1434. De zusters moesten daar weg toen ‘s-Hertogenbosch ingenomen werd door de protestanten. De toenmalige overste zocht een geschikt toevluchtsoord. Haar keuze viel op Uden, waar een oud en vervallen klooster leegstond. In 1714 werden het bakhuis en het schoolhuis gebouwd. In dit schoolhuis was het pensionaat voor jonge meisjes gevestigd dat tachtig jaar lang als onderwijsinstelling een goede faam zou genieten. Een deel van het klooster wordt nog bewoond. De birgittinessen zijn slotzusters, ze belijden hun geloof in afzondering.

Het Kruisherenklooster

Zij bouwden in 1652 het klooster aan de Vorstenburg dat ze later aan de Birgittinessen zouden verkopen. Rond 1700 werd een nieuw klooster gebouwd naast de kapel O.L. Vrouw ter Linden dat veel bedevaartgangers trok. De kruisheren zetten zich in voor de Mariaverering. In 1743 stichtten zij een Latijnse school, bedoeld om priesters op te leiden. Na opheffing in 1879 van de Latijnse school werd zeven jaar later het College van het H. Kruis opgericht met sinds 1922 een internaat wegens de enorme toeloop van leerlingen. Het oude klooster werd begin 20e eeuw vervangen door een gebouw in neogotische stijl met rode baksteen. De kruisheren zorgden voor het onderwijs op het college, voor het pastoraat en de liturgie en voor het katholieke maatschappelijk leven.

Literaire wandeling Bibliotheek Uden

Natuurcentrum De Maashorst

Het Natuurcentrum De Maashorst is gevestigd in een oude boerderij in het gehucht Slabroek, gelegen in Natuurgebied De Maashorst. Aan de balie kun je terecht voor informatie over wandelingen, fietstochten, flora en fauna. Er zijn o.a. wandelkaarten te koop, maar ook natuurboeken, fietsroutes en lokale producten. In het Natuurcentrum kun je de tentoonstelling ‘Bewogen landschap in beweging’ bezoeken. Deze tentoonstelling geeft je een indruk van het Natuurgebied De Maashorst en zijn bijzondere kenmerken.

Wandeling over Ons Kloosterpad van Uden naar Paalgraven in natuurcentrum Maashorst

Kanonsberg

De Kanonsberg is een heidegebied in de Maashorst. De naam stamt uit de tijd van Napoleon. Rond 1800 viel Napoleon Nederland binnen via Duitsland. De hoofdverkeersader, om zijn legers van munitie en verdere benodigdheden te voorzien, liep van Nijmegen via Heesch naar ’s-Hertogenbosch. Dit gebied was in die tijd een groot  heidegebied dat door zijn hoge ligging strategisch gezien belangrijk was voor het opstellen van de kanonnen. Van hieruit konden deze een groot deel van de regio bestrijken. De hoogte van ‘t Loo (gebied waar de kanonsberg in ligt) is 17+ N.A.P.

Wandeling over Ons Kloosterpad van Uden naar Paalgraven bij de Kanonsberg
Wandeling over Ons Kloosterpad van Uden naar Paalgraven bij de Kanonsberg

Grafheuvel

Op de Maashorst komen nog verschillende grafheuvels voor. Het zijn heuvels uit de prehistorie die werd gebruikt als begraafplaats. De heuvels werden opgeworpen over menselijke resten in een kuil, boomkist, hunebed, steenkist, grafkist, urn, tombe of grafkamer.De grafheuvel werd gebruikt voor het begraven van een persoon of meerdere overledenen van de gemeenschap. Vaak werd de grafheuvel daarna ook nog gebruikt voor het begraven van resten van later overleden mensen. Deze personen werden in de bestaande grafheuvel begraven, waarbij de grafheuvel soms werd verhoogd. Onlangs zijn op het nieuwe archeologiepad op de Maashorst enkele grafheuvels gereconstrueerd.

Wandeling over Ons Kloosterpad van Uden naar Paalgraven bij paalgraven

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE