5-10 KMNoord-BrabantWandelen rond UdenWandelspecials Nederland

Ommetje Rijsingen- Sint-Oedenrode – Over oud kerkepad door het Dommeldal

Door 3 november 2019 april 19th, 2020 One Comment
KIJK ROND IN

BUURTSCHAP RIJSINGEN BIJ SINT-OEDENRODE

Buurtschap Oud-Rijsingen, de Dommel en een kerkepad

HET OMMETJE RIJSINGEN VERBINDT STREEKPARK DE KIENEHOEF VIA HET MOOI DOMMELDAL MET HET HISTORISCHE CENTRUM VAN SINT-OEDENRODE. JE KOMT ONDERWEG MOOIE LANDSCHAPPEN. VIA HET LANDGOED RONDOM HOEVE ARBEIDSLUST LOOP JE OVER EEN OUD KERKPAD LANGS OUDE DOMMELARMEN ZOALS DE KOPPELKENS. MAAR OOK LANGS MARKANTE HUISJES, EEN SMEDERIJMUSEUM VAN DE KAMP EN ARBEIDERSHUISJES OP HONK.

De wandeling rond het buurtschap Oud-Rijsingen gaat door het bekoorlijke Dommeldal. Het riviertje stroomt snel door de regenval van de afgelopen dagen en op het smalle pad langs de Dommel ontmoet je kunstwerken van de plaatselijke Kunststichting. Verder de Kienehoef, een oase van rust, waar toch ook weer van alles te beleven is en waar de capucino goed smaakt. Een erg mooi initiatief van Oud-Rijsingen om dit ommetje te maken, erg de moeite waard, met historie, cultuur en natuur.

Sint-Oedenrode

Sint-Oedenrode, in de volksmond Rooi, is een plaats en voormalige gemeente in de provincie Noord-Brabant. De plaats had van 1232 tot 1851 vrijheidsrechten, en werd in het verleden als vlek bestempeld. De eerste sporen van menselijke aanwezigheid dateren uit de periode tussen 10.000 en 9000 jaar voor Christus. De eerste nederzettingen waarvan restanten zijn gevonden tijdens het afgraven van een dommeloever ter hoogte van de Hazenputten dateren uit een periode tussen 8000 en 9000 voor Christus. In de bronstijd vestigden de eerste boerenbedrijfjes zich in en rond Sint-Oedenrode. Over de daarop volgende periode is niet veel bekend.

Volgens de overlevering dankt Sint-Oedenrode zijn naam aan de heilige Oda van Brabant. Deze vrouw maakte rond het jaar 700, samen met enkele volgelingen, een start met de ontginning van de heide. Deze werd Rode (gerooide plek) genoemd.

Wandeling Ommetje Oud-Rijsingen bij Sint-Oedenrode bij de Ahrend fabriek

Buurtschap Rijsingen

‘Ga de van Rooi naar Olland, dan kom de er doorheen ….’ Zo begint de website van het buurtschap Oud-Rijsingen. Het buurtschap ligt in het buitengebied van Sint-Oedenrode en heeft een hechte gemeenschapszin.

Wandeling Ommetje Oud-Rijsingen bij Sint-Oedenrode bij Rijsingen

Kerkepad

Rond 1950 noemden de mensen van het buitengebied het centrum van Sint-Oedenrode ‘De Straat’. Ze gingen hier niet zo vaak naar toe want ze hadden hun eigen producten en daarnaast waren er kleine winkeltjes en straatventers die wat verkochten. Wie wel naar het centrum, ging met name naar de school of de kerk. Men koos hiervoor de kortste route te voet en dit werd een kerkepad, een voetpad langs weilanden en akkers. Wie vanaf Olland kwam of het buurtschap Rijsingen kwam, nam het kerkepad Rijsingen.

Wandeling Ommetje Oud-Rijsingen bij Sint-Oedenrode

De Kienehoef

De Kienehoef werd genoemd naar Jacobus Kien, oud Stadhouder.  Hij was een belangrijk man die eind 18e eeuw veel goederen en grond bezat. In de jaren dertig heerste er crisis en werkeloosheid. Als werkverschaffingsproject werd op deze plek een zwembad, park en vijver aangelegd.

Na de Tweede Wereldoorlog stond er bij de ingang van het park een houten theepaviljoen, dat in die tijd veel bezoekers trok. Men had een mooi uitzicht op het park, de vogelvolière, de speeltuin en de roeivijver en in het achterste gedeelte konden vissers hun hart ophalen. Nu zijn er sportfaciliteiten, een park met de kinderboerderij, speeltuin en vijvers, en een camping De Helden van Kien.

Wandeling Ommetje Oud-Rijsingen bij Sint-Oedenrode bij de Helden van Kiene

Lochtenburg Katoenbrug

Bij Ahrend ligt de kunstburg Katoenbrug waar plannen van de Kunststichting Sint-Oedenrode liggen voor een snoer van kunstwerken. Op de westelijke Dommeloever zal hiermee het ‘Duizendjarige Woud’ verrijzen.

Wandeling Ommetje Oud-Rijsingen bij Sint-Oedenrode op de Lochtenburg Katoenbrug
Wandeling Ommetje Oud-Rijsingen bij Sint-Oedenrode bij Lochtenburg Katoenbrug
Kaart wordt geladen, even geduld a.u.b....

MIJN LANDENSPECIALS

Duitsland - Rothaarsteige

Der Weg der Sinne

Portugal Madeira

Op bloemeneiland langs levada's

Noord-Ierland

Tussen protestanten en katholieken

Spanje - Mallorca

Op de parel van de Balearen

Duitsland - Hermannsweg

In het land van de Germaanse sagen

Spanje - La Gomera

Op de parel van de Canaren

Eén reactie

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: