5-10 KMNoord-BrabantNS-wandeling

NS-wandeling – Vughtse Lunetten – Naar Fort Isabella en terug naar de Sint Jan

Door 20 februari 2017 juli 23rd, 2019 Geen berichten

Den Bosch, Isabellakazerne en Bossche bollen

WANDELEN DOOR HET CENTRUM VAN ’S-HERTOGENBOSCH EN LANGS DE VERDEDIGINGSLINIE VAN DE STAD. JE LOOPT OVER DE MARKT EN LANGS DE SINT-JANSKATHEDRAAL EN AL SNEL STA JE OP DE HISTORISCHE STADSWALLEN MET EEN BIJZONDER UITZICHT OVER DE DOMMEL EN HET BOSSCHE BROEK. DE ROUTE PASSEERT VOORMALIG FORT ISABELLA EN DE VOORMALIGE LUNETTEN IN VUGHT VERTELLEN HET VERHAAL VAN DE ENORME VERDEDIGINGSWERKEN RONDOM ’S-HERTOGENBOSCH.

Een mix van cultuur, veel historie en natuurschoon, dat typeert deze bijzondere NS-wandeling. Vanaf Den Bosch waar het Centraal Station deze weken is omgedoopt tot Oeteldonk Centraal loop je langs Bakker de Groot, beroemd om zijn overheerlijke Bossche Bollen, naar de binnenstad van Den Bosch. De Sint-Jan torent boven de bebouwing uit, steegjes loop je door en eindigt bij de stadswallen waar je langs kanonnen met uitzicht op het Bossche Broek naar Vught loopt. Eens was de Fort Isabella nog in Spaanse handen. Het fort werd vernoemd naar aartshertogin Isabella Clara Eugenia, hertogin van Brabant en dochter van de Spaanse koning Philips II.

De wallen zijn toen afgegraven en de gebouwen gesloopt. Alleen de toegangspoort, waar in 1703 een poortgebouwtje bovenop werdgebouwd, bleef gespaard. Later was het fort onderdeel van de Stelling van Vught. Verderop langs het Drongelens Kanaal loop je naar Kamp Vught met het herinneringsmonument. Even om echt bij stil te staan en stil van te worden. Via de Lunetten eindig je tenslotte langs kapitale huizen bij station Vught waar de trein je weer snel naar station Den Bosch brengt.

GA NAAR DE KAART

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: