20-25 KMFrieslandNederlands KustpadNederlands Kustpad 3

Nederlands Kustpad 3 – Franeker-Wijnaldum-Roptazijl-Sexbierum-Oosterbierum (variant Roptazijl-Fiskerlaene en Dagwandeling van Planetarium tot Fibula)

Door 18 juli 2016 april 23rd, 2021 Geen berichten

Het Friese landschap, pootaardappelen en de Liauckmastate

KILOMETERS LOOP JE OVER DE SEEDYK IN HET FRIESE LANDSCHAP. HET UITZICHT OP DE WADDEN IS WEIDS EN BIJ GOED WEER KUN JE IN DE VERTE DE WADDENEILANDEN ZIEN LIGGEN. BINNENDIJKS WORDEN POOTAARDAPPELEN VAN VERSCHILLENDE RASSEN GETEELT: BILDTSTARS, BORGERS, EIGENHEIMERS EN IRENES. ENIGE ONDERBREKING IN DE ROUTE LANGS DE WADDEN IS HET KORTE UITSTAPJE NAAR SEXBIERUM WAAR DE LIAUCKAMASTATE MET DUBBELE SLOTGRACHT STOND. ECHT DE MOEITE WAARD OM TE BEZOEKEN.

Vanuit de historische stad Franeker waar op een zaterdagmorgen op het kaatsveld door de jeugd fanatiek wordt geoefend voor deze Friese sport, loop je verderop langs de Sexbierumer Vaart. Hier wordt tijdens de Elfstedentocht geschaatst tot je in Wijnaldum een prachtige terp rond de kerk ziet. Verder richting Roptazijl over de Zeedijk. Hier zie je links de wadden en rechts het land ver onder zeeniveau liggen. De wandeling gaat verder naar Sexbierum en Oosterbierum, de ‘Bjirmen’ zoals ze hier worden genoemd. Ontelbare windmolens domineren het landschap tot je over de Slachtedijk, een oude zeepolderdijk, het eindpunt Oosterbierum bereikt. De markering is goed en bus 71 brengt je terug naar Leeuwarden, waarna de Arrivatrein je weer in Franeker brengt.

GA NAAR DE KAART

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: