Skip to main content
search
10-15 KMKrijtlandpadLimburgZuid-Limburg

Krijtlandpad – Epen-Vaals – Wandelen langs de Gulp

By 6 januari 2012februari 13th, 2022No Comments

Het riviertje de Gulp, draaihekjes en het drielandenpunt

IN SLENAKEN IS HET RIVIERTJE DE GULP NOG MAAR EEN KLEIN STROOMPJE TERWIJL JE HIER TOCH UITKIJKT OVER EEN DIEP UITGESLETEN DAL. DE HELLINGEN ZIJN STEIL EN HOOG EN DOOR DRAAIHEKJES, ’STEGELKES’, WANDELT U DWARS OVER HET LAND. IN HET BOVEN-GEULDAL MOET JE WEL DENKEN AAN DE WOORDEN VAN BIOLOOG HEIMANS: ‘HET MOOISTE HOEKJE VAN ONS LAND, DE TUIN VAN EPEN’, NA DE GEUL BLIJFT U KLIMMEN TOT AAN HET DRIELANDENPUNT BIJ VAALS OP 322,5 METER BOVEN NAP.

Jaren geleden eens twee etappes in een weekend rond Valkenburg gelopen van het Krijtlandpad in een van de mooiste gebieden van Nederland en dus vandaag het Krijtlandpad volbracht. Ons land is de laatste week gekweld door wateroverlast. In Groningen en Friesland staan dijken op breken en het hele land heeft natte voeten. Een goede wandeling bereid je goed voor zoals ook deze vandaar de keuze om in het hoge Limburg te gaan wandelen. Weersverwachting, route, openbaar vervoer zijn dingen waar je aan moet denken. Dan ook met de noordwestenwind in de rug op gemiddeld 200 meter hoogte dacht ik dat mij niets kon overkomen. Maar toch was het goed nat. De paden waren verzadigd met water en gecombineerd met de leem was het op vele plekken een glibberboel. Maar toch mooi, vanuit Eijsden eerst over een glooiend landschap door holle wegen richting Slenaken: een dassenburcht net buiten Eijsden en de fantastische afdaling over een prachtig paadje richting Noorbeek.

Daarna met bus 57 van Slenaken naar Epen en de wandeling voortgezet over een nog meer geaccidenteerd terrein door mooie bossen en af en toe uitzicht over een weids Limburg. Een aantal reeen schiet weg waarna het toeristische drielandenpunt en de Vaalserberg op de route liggen. De afdaling naar Vaals met de linkervoet in Nederland en de rechtervoet in Duitsland is wederom spectaculair en mooi. De buslijn 50 brengt je weer in Maastricht waarna je met de internationale trein richting Luik weer in Eijsden komt. Kortom zelfs in het hoge Limburg was het nat en glad.

GA NAAR DE KAART

Leave a Reply

Close Menu