Knopenrondje Sint-Oedenrode
Wandelen langs vele Dommelarmen
Kenmerken
Lengte: 7 kilometer
Start- en eindpunt: Markt Sint-Oedenrode
Landschap: Beek en park
Knopenrondje Sint-Oedenrode - Wandelen langs vele Dommelarmen
Als je de sfeer van een echt Brabants stadje wil ontdekken moet je het Knopenrondje Sint-Oedenrode wandelen. Met het centrale marktplein en de hieromheen liggende historische gebouwen als startpunt zie je niet alleen veel groen maar ook veel historie. Je ontmoet meerdere keren de Dommel die als een lange ecologische verbindingszone door de plaats stroomt. Met onderweg als eerste het kasteel Henkenshage, een voormalige edelmanswoning die tot kasteel is omgebouwd. Het omliggende park en groenstroken leiden je weer naar de Dommel bij het buurtschap Eerschot. Hier prijkt de Knoptoren met ommuurde tuin en kijk je uit over de velden langs de Dommel. Oude beddingen van de rivier zijn verderop hersteld. Geniet van het vele groen langs het slingerende riviertje waar je doorheen wandelt. En proef de Brabantse gezelligheid in een van de cafés op het eindpunt rond het marktplein met de nostalgische kiosk en de hoge Sint-Martinuskerk. De wandelaar moet nog even wachten tot de werkzaamheden rond de Dommel zijn afgerond. Hierna komt het Knopenrondje online op Wandelzoekpagina.
Achtergrondinformatie
Sint-Oedenrode
Als je de sfeer van een echt Brabants stadje wil ontdekken moet je het Knopenrondje Sint-Oedenrode wandelen. Met het centrale marktplein en de hieromheen liggende historische gebouwen als startpunt zie je niet alleen veel groen maar ook veel historie. Je ontmoet meerdere keren de Dommel die als een lange ecologische verbindingszone door de plaats stroomt. Met onderweg als eerste het kasteel Henkenshage, een voormalige edelmanswoning die tot kasteel is omgebouwd. Het omliggende park en groenstroken leiden je weer naar de Dommel bij het buurtschap Eerschot. Hier prijkt de Knoptoren met ommuurde tuin en kijk je uit over de velden langs de Dommel. Oude beddingen van de rivier zijn verderop hersteld. Geniet van het vele groen langs het slingerende riviertje waar je doorheen wandelt. En proef de Brabantse gezelligheid in een van de cafés op het eindpunt rond het marktplein met de nostalgische kiosk en de hoge Sint-Martinuskerk.
Kasteel Henkenshage
Oorspronkelijk was het een versterkt herenhuis of edelmanswoning en had het geen militaire functie. Het werd gebouwd voor de edellieden uit het geslacht Van Rode, waarschijnlijk in de 12e of 13e eeuw. In 1850 wordt het verbouwd tot een kasteel. Er werden hoektorens, stallen en dienstwoningen gebouwd en de gracht werd verlegd zodat het een echt verdedigingswerk werd. De door Leonard Springer ontworpen tuin met eeuwenoude eiken bevat ook de kapel van Onze Lieve Vrouw ter Troost en is een prachtige wandelplek.
De Dommel
De Dommel stroomt via Sint-Oedenrode naar Den Bosch. De plaats ligt in een grote lus van deze rivier en daardoor was er bij hoge waterstanden van de Dommel veel wateroverlast. Om ‘Rooi’ te beschermen tegen overstromingen is de waterbedding van de rivier verbreed tot wel 25 meter. Oude beddingen zijn hersteld waardoor de rivier meer ruimte kreeg en één ecologische verbindingszone in de plaats is gecreëerd. Het Knopenrondje maakt gebruik van nieuwe paden die door deze herinrichting zijn aangelegd.
Knoptoren
Eerschot en Rode zijn de twee kernen waaruit de plaats Sint-Oedenrode is ontstaan. Eerschot was de oudste van de twee en de kerk van dit buurtschap was toegewijd aan Sint-Martinus of Sint-Maarten. De kerk werd als een houten kapel gesticht rond het jaar 1000 aan de oevers van de Dommel. Rond 1400 werd de kapel vervangen door een stenen kerk. De relatief grote kerk kwam in bezit van de hervormde gemeente, maar was moeilijk te onderhouden voor de kleine gemeente. De kerk werd daarom grotendeels gesloopt en in plaats hiervan werd een nieuwe, kleinere kerk gebouwd. De knop van de toren werd vervangen door een lantaarn die nog steeds op de spits prijkt. Toch wordt de toren in de volksmond nog altijd de ‘Knoptoren’ genoemd. De muren van de oude Sint-Maartenskerk vormen sindsdien de ommuring van de kerktuin.