5-10 KMKnopenrondjeNoord-Brabant

Knopenrondje Gemonde – Wandelen door het beekdal van de Dommel

Knopenrondje Gemonde

De Hogert, De Dommel en glooiende akkers

Knopenrondjes

Onlangs zijn op Wandelzoekpagina de Knopenrondjes geïntroduceerd. Een team van routemakers zal de komende jaren 500 wandelingen verdeeld over alle provincies aanbieden. Knopenrondjes zijn wandelroutes op basis van de wandelnetwerken in heel Nederland. Een Knopenrondje is dus van begin tot eind bewegwijzerd. Het zijn kant-en-klare routes. Knopenrondjes zijn gevarieerd, bij voorkeur onverhard, liefst alleen voor wandelaars, verkeersveilig en uiteraard het liefst met een leuke horecagelegenheid aan de route. Bij ieder Knopenrondje vind je een routebrochure met de knooppuntnummers, een overzichtskaartje en praktische informatie als parkeermogelijkheden, openbaar vervoer (voor zover beschikbaar), musea, bezoekerscentra en bezienswaardigheden.

Knopenrondje Gemonde

Voor de gehele provincie Noord-Brabant maak ik de knopenrondjes waarvan Knopenrondje Gemonde de eerste is die deze maand gepromoot wordt en gratis te downloaden is. ‘We maken een mooie wandeling vanuit Gemonde. Het ligt deels in het beekdal van de Dommel en deels in het beekdal van de Beeksche Waterloop. Het is er vanouds dan ook nat doordat de beken buiten hun oevers traden. Over het Brede Pad lopen we naar buurtschap de Hogert, waar de Gemondenaren tot 1825 naar de kerk gingen. Het ligt relatief hoog en hier zat je dan ook hoog en droog. Het Brede Pad dankt zijn naam niet aan ‘breed’ maar aan ‘brei’ dat modder betekent. Het was vroeger dan ook een moeilijk begaanbaar pad. Aangekomen bij de Dommel loop je langs de kronkels van de rivier. Je passeert oude meanders die in de loop der tijd zijn afgesneden. Nu zijn het echte natuurpareltjes. Over glooiende akkers lopen we terug naar Gemonde met onderweg verschillende boomkwekerijen. De bomen gedijen hier goed door de lager gelegen en leemhoudende bodem.’

Gemonde

Gemonde is een echt Brabants kerkdorp midden in de Brabantse Meierij. De oudste kern lag dichter bij de Dommel in buurtschap Den Hogert. Al in 700 heeft daar een houten kapel gestaan en later  werd deze vervangen door een kerkje in tufsteen. Later werd het dorp naar de huidige en drogere plek verplaatst met ook een nieuwe kerk. Nog altijd vindt jaarlijks de Sint-Lambertusdag plaats. Begeleid door twee gilden trekt een processie vanuit de kapel op Den Hogert naar de kerk in Gemonde voor een eucharistieviering. Het knopenrondje loopt deels over deze route.

Knopenrondje Gemonde

De Dommel

De Dommel begint als een klein stroompje in België en komt 120 kilometer verder bij ‘s-Hertogenbosch samen met de Aa. Beide waterlopen stromen samen verder als de Dieze. Verschillende beken komen uit in de Dommel, zoals de Keersop en de Beerze. Langs de Dommel zie je steeds meer flauwe oevers met ruimte voor water- en moerasplanten. En oude rivierarmen, meanders die van de huidige rivier zijn afgesneden. Ze zijn in trek bij water- en moerasplanten. Vlak bij de oevers liggen oude bolle akkers en zogenaamde beemden, graslanden in het beekdal van de Dommel. Hierdoor is een waardevol cultuurhistorisch landschap ontstaan, waar het goed toeven is voor de wandelaar.

Knopenrondje Gemonde

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Laat een bericht achter