Skip to main content
search

Knopenrondje Chaam – Wandelen richting Belgische grens (ontwerproute)

By 1 september 2022september 4th, 20225-10 KM, Knopenrondje, Noord-Brabant

Wandelen richting Belgische grens

Chaam, Bleeke Heide en Chaamse Bekengebied

Knopenrondje Chaam

Toontje Schoen

Knopenrondje Chaam

Herinneringsmonument

Knopenrondje Chaam

Langgevelboerderij Chaam

Knopenrondje Chaam

Protestantse Kerk Chaam

Knopenrondje Chaam

Bleeke Heide

Knopenrondje Chaam

Belgisch paard

Knopenrondje Chaam - 10 KM

Het knopenrondje start rustig waarbij we Chaam verlaten en in landelijk en agrarisch gebied naar een klein bosgebiedje lopen. Hier staat de kapel Onze Lieve Vrouw ter Sneeuw of ook wel ‘kapelleke bij het Teskesbos’. In 1645 vond hier Hendrick van Belle een klein houten Mariabeeldje op de besneeuwde heide tussen Ulicoten en Chaam. We wandelen over landwegen, weliswaar verhard maar overal rustig hier tegen de Belgische grens. We naderen de Belgische grens tot op 150 meter en over zandwegen bereiken we de Bleke Heide. Het weidevogelgebied is rijk aan trekvogels. Het ligt in het Chaamse Bekengebied en hier zijn de perceelgrenzen nog hetzelfde als in de 16e eeuw, kronkelend en authentiek. Je kunt hier nog even vogels spotten via een mooie vogelkijkwand. Via het buurtschap Houtgoor wandelen we terug naar het rustige dorpje Chaam.

Knopenrondje Chaam bij de Bleeke Heide

Een mooie weerzien met oud-collega Ans waar ik in de beginjaren in de zorg lang mee samengewerkt heb. Zij is geboren en getogen in Chaam en fijn gezelschap om het Knopenrondje te testen. Het is in het begin en eind toch wel heel veel lopen over verharde wegen. Weliswaar niet druk qua verkeer maar er moet nog wat gesleuteld worden om hier een mooi Knopenrondje van te maken. Het middenstuk richting België is wel heel mooi. Langgerekte zandwegen richting Bleeke Heide waar nieuwe natuur een aantal jaren geleden prachtige plaatjes opleverde. Wordt vervolgd.

Chaam

Hoewel Chaam omgeven is door landbouwgebied, vindt men op enige afstand een aantal uitgestrekte natuurgebieden, namelijk de Chaamse Bossen in het noordoosten, de Strijbeekse Heide in het westen, en het landgoed Hondsdonk in het noordwesten, alsmede het natuurgebied Chaamse Beken. De naam gaat waarschijnlijk terug op het middeleeuws Latijn ‘canaba’, taveerne of drankkelder, waaraan het middeleeuws Latijnse woord ‘camba’ gekoppeld kan worden, wat mouterij betekent. De plaatsnaam Chaam zou een aanduiding zijn van ‘een plaats waar men gerst laat kiemen’. Van oorsprong was en is Chaam een agrarische gemeente, met veeteelt en tuinbouw waaronder de teelt van asperges. Ook frambozen werden vroeger in Chaam geteeld, en er was eertijds ook een frambozenveiling. Maar al decennialang speelt het toerisme een belangrijke rol.

Knopenrondje Chaam bij de Protestantse Kerk

Kapelleke bij het Teskesbos

De bouw van de kapel heeft een bijzondere geschiedenis. In 1645 zag de rondtrekkende marskramer Willem Verreyt een beeldje op een sneeuwvrije heuvel liggen. Het was vreemd genoeg helemaal droog. Hij raapte het beeldje op en stak het in zijn rugzak en trok rond richting Chaam om zijn spullen te verkopen. Onderweg werd hij op de Caemsen Deyck, nu de Oude Bredasebaan, overvallen door twee struikrovers die dreigend met wapens al zijn geld eisten. Verreyt schakelde met zijn wandelstok een bandien uit. De andere richtte zijn wapen op de borst van Verreyt. Hij riep ‘Maria help’ en wonder boven wonder ging het wapen niet af. Hij bleef ongedeerd en de rovers vluchtten. Dankbaar voor zijn wonderlijke redding plaatste Verreyt vier weken later het beeldje in een eeuwenoude eik in Werbeek bij Retie, ver genoeg van het toentertijd opdringende protestantisme. Het beeldje trok veel aandacht. Het verhaal ging rond dat zieken na een bezoek waren genezen. En vanwege de grote toeloop van gelovigen besloot de prelaat van Tongerlo Augustinus Wichmans in Werbeek een kapel te laten bouwen. De kapel werd op 10 april 1646 in gebruik genomen en toepasselijk toegewijd aan Onze Lieve Vrouw ter Sneeuw.

Knopenrondje Chaam bij de Testes Kapel
Knopenrondje Chaam bij de Testes Kapel

Chaamse Bekengebied

Chaamse Beken is de naam van een natuurgebied dat een aantal beekdalen omvat die nabij de landgoederen Hondsdonk en Valkenberg gelegen zijn. Het reservaat omvat kleinschalig cultuurlandschap in het dal van de Chaamse Beek, de Groote of Roode Beek, de Groote Heikantsche Beek en de Broeksche Beek. De beken meanderen hier en worden omgeven door houtwallen bosjes, poelen en graslanden. Vaak zijn de perceelgrenzen nog hetzelfde als in de 16e eeuw. In de vochtige graslanden vindt men planten als: dotterbloem, kruipend zenegroen en teer guichelheil. Het bermpje is in de beken aanwezig en kamsalamander en alpenwatersalamander worden eveneens aangetroffen.

Knopenrondje Chaam bij de Bleeke Heide

Bleeke Heide

De Bleeke Heide is een weidevogelreservaat gerealiseerd in het kader van het landinrichtingsproject Baarle-Nassau en maakt deel uit van de Chaamsche beken. Het gebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer. De graslanden worden echter nog steeds beweid door vee van plaatselijke boeren en het beheer van poelen en bramenwalletjes gebeurt in samenwerking met de plaatselijke natuurvereniging Mark en Leij.

Wandeling over Groene Wissel Mook-Molenhoek bij voormalige leemput Biesselt

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE