10-15 KMGelderlandKlompenpaden

Klompenpad- Nywelepad – Op ontdekking in het rivierengebied

Door 29 december 2018 juli 5th, 2019 Geen berichten
Pony's in de Breemwaard op een wandeling op Klompenpad Nywelepad bij Gameren

Het rivierengebied, de Breemwaard en nevengeulen van de Waal

ONDEK HET RIVIERENGEBIED VAN ZALTBOMMEL MET HAAR HISTORISCHE GEBOUWEN, OUDE KADEN EN VOCHTIGE HOOILANDEN. LANGS DE WAAL EN DOOR DE BREEMWAARD DIE GELEGEN IS TUSSEN WAALDORPEN, ZUILICHEM EN NIEUWAAL TEN ZUIDEN VAN ZALTBOMMEL. DE UITERWAARD HEEFT EEN OPPERVLAKTE VAN 130 HA EN BESTAAT DEELS UIT OPEN WATER, ZACHTHOUTOOIBOS EN STROOMDALGRASLAND. DOOR HET GEBIED LOOPT EEN STRANG ALSMEDE EEN AANTAL NEVENGEULEN DIE BIJ EXTREEM HOOWATER MET DE RIVIER MEESTROMEN.

Een traditionele wandeling met mijn vrienden om het jaar af te sluiten en vooruit te kijken naar het nieuwe jaar. Persoonlijke verhalen komen voorbij, ellende, tegenslag, mooie dingen. De toestand in de wereld komt voorbij, wat zijn de plannen en wat willen we anders. Er komt één centraal onderwerp naar voren: rust. Rust in het gezin, rust op het werk en rust in de wereld.

De wandeling start in het streng gelovige Gameren. Het ligt dicht tegen de Waal ten westen van Zaltbommel. Op de Waaldijk zien we de uiterwaarden volstromen, het water is nog steeds stijgende en dat is nu heel belangrijk gezien de droge zomer en de lage waterstanden. Iets verderop ploeteren gigantische duwboten met steenkool tegen de sterke stroming richting Duitsland. Het is hier druk op de Waal, schepen, groot en klein, passeren hier links en rechts van elkaar. Maar goed dat er ooit een radar is uitgevonden. Een kudde wilde pony’s graast in de Breemwaard, kleine hekjes passeren we, lopen dwars door weilanden waar honderden ganzen foerageren. Langs sloten en loopbruggetjes komen we uiteindelijk weer in Gameren waarna de biertoost op het nieuwe jaar in Zaltbommel weer vanouds gezellig is.

Foto’s van deze wandeling

GA NAAR DE KAART

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: