Varik, een vloedschuur en de Heesseltse Uiterwaarden
Klompenpad Dikke Torenpad - 12 KM
Op de wandeling struin je door de uiterwaarden, langs de Waal en boerenland in het mooie buitengebied van Varik en Heesselt. Je ontdekt het afwisselende buitengebied van Varik en Heesselt. Tenzij het hoogwater is ervaar je hier van dichtbij de aanwezigheid van de Waal met haar uiterwaarden.
Het spiksplinternieuwe Klompenpad Dikke Torenpad bij Varik is er eentje om in te lijsten. Het kenmerkende aan Klompenpaden, lokale initiatieven om plaatselijk paden open te houden en over boerenland te mogen lopen, komen hier echt naar voren. Vanuit Varik verlaat je prachtig over een knus pad het dorpje en doet al snel een lokale zorgtuin aan. Na de Waaldijk duik je bij Heesselt de prachtige uiterwaarden in. De waterbuffer die ontstaan is door Ruimte voor de Rivieren is groots en weids. Over de drijvende vlonderbrug loop je over de licht verhoogde zomerdijk naar de theetuin. Proef hier de carottetaart! En langs de Waal langs oeverwanden waar zwaluwen nestelen, zandstrandjes, schelpen onder je voeten en grasland keer je terug naar de imposante Dikke Toren. En als toetje overal prachtige bloesem van vele fruitbomen.
Varik
Varik was in de middeleeuwen een heerlijkheid en toen woonde de heer van Varick in een kasteel aan de dijk. Het plaatsje had toen zelfs drie kastelen. Rond de plaats staan heel veel fruitbomen, waaronder peren, kersen en appels. Varik en de fruitteelt kregen bekendheid door een oude kersensoort, de Varikse zwarte. Varik heeft een 15e-eeuwse kerktoren. Deze Dikke Toren is het enige restant van de middeleeuwse dorpskerk. In het dorp staat de korenmolen De Bol en het heeft een voet-/fietsveerverbinding met Heerewaarden op de zuidoever van de Waal.
Dikke Toren
De huidige toren van 35 meter dateert van ongeveer 1250 en wordt de Dikke Toren genoemd. Het oorspronkelijke dorp Varick zal hieromheen gelegen hebben. Maar door overstromingen en dijkverleggingen staat deze toren nu vrij ver van het huidige centrum van Varik. De gemeente Varik, later Neerijnen, heeft langere tijd geprobeerd geld te krijgen voor een restauratie van de toren. Dat lukte niet. In 1996 bood de gemeente ten einde raad de toren met restauratieverplichting te koop aan. Als de verkoop niet zou lukken, zou de toren gesloopt worden. Het zorgde voor heel wat publiciteit, en dit had effect. De financiering kwam rond en in 1997 begon de restauratie. Op 11 september 1999 vond de feestelijke heropening plaats.
Stokerij Lubberhuizen
Stokerij Lubberhuizen is een Nederlandse stokerij van eau de vie, gevestigd in Varik. Het was de eerste stokerij in Nederland die volledig ambachtelijk werkte. Inmiddels werken meer stokerijen zo die samen zijn verenigd in het Genootschap der Warme Stokers. De stokerij destilleert fruit uit de Betuwe tot pure Eau de Vie zonder smaaktoevoegingen of essences. In 2009, 2010 en 2019 nam de stokerij deel aan de internationale Destillatawedstrijd. Diverse smaken zijn bekroond met de Destillata award. Eau de Vie is een verzamelnaam voor allerlei sterkedranken, die vaak worden gemaakt van vergiste en daarna gedestilleerde vruchten, maar ook van granen en zelfs van bier. Letterlijk betekent het ‘levenswater’.
Protestantse kerk van Heesselt
De protestantse kerk in Heesselt is in 1887 gebouwd. De éénbeukige neogotische kerk met driezijdige koorsluiting onder zadeldak is aangebouwd tegen de laat 15e-eeuwse toren. De kerk dient tevens als historisch cultureel centrum, waar regelmatig exposities zijn van kunstenaars uit de omgeving.
Vloedschuur
Vloedschuren werden gebouwd op een natuurlijke of door mensen aangelegde verhoging in het landschap. De schuren diende voor het onderbrengen van het vee en de oogst bij overstromingen van het omliggende land. Van binnen is de schuur nog in oorspronkelijke staat bewaard gebleven en onder de vloedschuur is nog een aardappelkelder aanwezig.
Heesseltse uiterwaarden
De Heesseltsche uiterwaarden liggen in het rivierengebied tussen de dorpen Heesselt en Opijnen en het is een overloopgebied van rivier de Waal. De Heesseltsche uiterwaarden zijn van 2016 tot 2019 compleet op de schop gegaan voor het project Ruimte voor de Rivieren. Ruim 200 ha van de Heesseltsche uiterwaarden is in eigendom van Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat en bestemd als dynamische riviernatuur. Hier lopen het hele jaar Hereford runderen en Konik paarden te grazen. In de waarden kun je een nevengeul van de Waal oversteken middels een unieke drijfbrug. De delen drijven op het water en stijgen mee bij hoog water.