Skip to main content
search

Kankorter Persingen Thornse Molen – Wandelen naar het Wylerbergmeer

Thornse Molen, kunstwerk O, P, E, N en het Wylerbergmeer

Kankorter Persingen Thornse Molen

O, P, E, N

Kankorter Persingen Thornse Molen

Grenssteen

Kankorter Persingen Thornse Molen

Handwijzer Wylerbergmeer

Kankorter Persingen Thornse Molen

Querdamm

Kankorter Persingen Thornse Molen

Hoogwegtpad

Kankorter Persingen Thornse Molen

Ooijsche Graaf

Kankorter Persingen Thornse Molen - 8 KM

Wandelen door een van de mooiste polders van Nederland, het verveelt nooit. Dit keer een mooi rondje van KANkorter, de onlangs verschenen wandelgids, met relatief korte wandelingen. Het begint over het mooie dijkje langs de Ooijsche Graaf. Een zilverreiger is op zoek naar voedsel, snel hierna grazende koeien langs het achtergebleven wiel waarna je over prachtige boerenpaden naar het Wylerbergmeer loopt. Cultuurhistorisch hoogtepunt, de Querdam, en het eindpunt bij de Thornse Molen waar het kunstwerk Landmark indruk maakt. Een kort maar prachtig rondje in de Ooypolder die laat zien hoe afwisselend het hier is.

KANkorter wandeling Thornse Molen Persingen

Routemaker Rob Wolfs over deze route: ‘Grenswandeling in het weidse landschap van de Ooijpolder op de rand van Nederland en Duitsland. De Thornsche Molen is een markant herkenningspunt in deze omgeving. Het is een wipkorenmolen, die in 2016 volledig is gerestaureerd. De naam T(h)orn is afgeleid van toren: een hoge verdedigingstoren die vanaf haar plek aan de Kapitteldijk het riviergebied beheerste. Bij de molen maken we een heen-en-weertje naar twee bijzondere kunstwerken, pal op de grens. Paul de Kort maakte een landmark, een kunstmatig eiland en vormde met water, gras, zand, klei en baksteen de letters O, P, E, N. Daarnaast staan de ’30 Menschenkinder’ van Anne Thoss uit het naburige Kleef. De dertig koppen op houten stammen herinneren voorbijgangers aan het oorlogsgeweld in de polder. Langs de wetering Het Meer die bij Nijmegen uitmondt in de Waal lopen we naar recreatiegebied het Wylerbergmeer. Aan de ene kant vooral zwemplas, aan de andere kant met uitzicht op het langgerekte Wylermeer meer natuurlijk. Een paar jaar geleden werd hier nog een nieuwe grenspaal gezet om de broederschap tussen NL en D te benadrukken. Na de plassen hebben we mooi uitzicht op de Querdamm of Dwarsdijk, in de periode 1853-1855 aangelegd om het dorp Zyfflich te beschermen tegen overstroming van de Waal. Over ruige graspaden tussen de velden lopen we naar de kronkelende Kerkdijk. Ook hier wijzen wielen, moerasbosjes en plassen op het stroomgebied van de Waal.’

Thornse Molen

De Thornsche Molen is een wipkorenmolen in de Ooijpolder bij Wercheren. De oorspronkelijke molen stamde uit de vijftiende eeuw en stond aan de Kapitteldijk, bij de grens met Duitsland (grenspaal 642). De molen werd door een storm in november 1940 zwaar beschadigd en in 1941 hersteld. In september 1944 werd de molen tijdens de operatie Market Garden geheel verwoest. De molen werd op dezelfde plek aan de Kapitteldijk herbouwd en is sinds najaar 2015 weer draaivaardig en maalvaardig als korenmolen.

KANkorter wandeling Thornse Molen Persingen bij de Thornse Molen

Kunstwerk Menschenkinder

Menschenkinder is onderdeel van de historische grensoverschrijdende wandelroute die sinds 20 maart 2020 officieel bestaat. De ruim zes kilometer lange wandeling leidt langs Zyfflich, het Wylerbergmeer en De Thornsche Molen die ook het initiatief voor dit route- en kunstproject heeft genomen. Het thema is ‘Herinnering 75 jaar Vrijheid’. De dertig figuren heten Menschenkinder en zijn gegroepeerd vlakbij De Thornsche Molen en de Querdamm in de Ooijpolder. Kunstenares Thoss: ‘Ze ontvluchten oorlog, waanzin en onmenselijkheid in verleden en heden. Ze zijn geen man en geen vrouw, geen kind en geen grijsaard. Ze lijken op grote schaakstukken die door een onzichtbare hand heen en weer geschoven worden. Ze hebben geen keuze en geen doel, maar staan machteloos in tijd en ruimte.’

KANkorter wandeling Thornse Molen Persingen bij het kunstwerk Landmark OPEN
KANkorter wandeling Thornse Molen Persingen bij het kunstwerk Landmark OPEN

Dwarsdijk

De Dwarsdijk of Querdamm is van 1853 tot 1855 aangelegd om Zyfflich te behoeden voor het wassende water van de Waal. In 1926 kwam het water echter zo hoog, dat het toch de dwarsdijk over ging. De Querdamm speelde een grote rol bij strategische spelletjes tijdens de oorlog. Het Duitse leger blies deze dijk op, net als het dat deed met de Kapitteldijk, Duffeltdijk en Erlecomse Dam. Het gebied overstroomde na al die explosies tot aan Kranenburg toe en zelfs de kapotgeschoten Leuthse kerk en omgeving kwamen onder water te staan.

KANkorter wandeling Thornse Molen Persingen bij de Querdamm

Wylerbergmeer

Het Wylerbergmeer is een meer en recreatiegebied in de gemeente Berg en Dal, direct ten noorden van het Wylermeer. Het recreatiegebied wordt beheerd en geëxploiteerd door Leisurelands. Het was tot 1973 onderdeel van het Wylermeer. Op de plaats van het meer was eerst een zwembad gelegen. In 1973 is een omleidingskanaal tussen het Wylermeer en Het Meer gegraven waardoor het Wylerbergmeer werd afgesplitst. Er zijn een strand, weide, parkeerplaats en sanitaire voorzieningen aangelegd. Het gebied is vernoemd naar de Wylerberg.

KANkorter wandeling Thornse Molen Persingen bij het Wylerbergmeer
KANkorter wandeling Thornse Molen Persingen bij het Wylerbergmeer

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE