Skip to main content
search

IVN-Wandeling Grote Beek De Tuin – Wandelen op groen landgoed dicht bij het drukke Eindhoven

Landgoed Grote Beek

Struikelstenen

Landgoed Grote Beek

Gedichten op landgoed Groote Beek

Landgoed Grote Beek

Houtkunstwerken

Landgoed Grote Beek

Airbornepad

Landgoed Grote Beek

Bed & Breakfast Groote Beek

Landgoed Grote Beek

De TUIN

IVN-Wandeling Grote Beek

De wandeling gaat over het noordelijke gedeelte van Landgoed de Grote Beek waarbij je veel door bosgebied loopt. Het terrein is onderdeel van een groter gebied dat deel uitmaakt van Natuurnetwerk Brabant. Het gebied ligt dicht bij Eindhoven en door de grootte van het totale natuurgebied is de natuurwetenschappelijke waarde voor de stad Eindhoven aanzienlijk. Het terrein is onderdeel van een groene entree van de gemeente Eindhoven vanuit het noorden.

IVN-wandeling Groote Beek Eindhoven

De wandeling over het terrein van GGzE, geestelijke gezondheidszorg Eindhoven, en verrast door de grote hoeveelheid bos zo dicht bij het centrum. Tussen de gebouwen van de instelling loop je langs kleine watertjes en hoge bomen. Later bij de Tuin, waar dagbesteding plaatsvindt, zie je mooie houtkunstwerken. Ze verrassen, heel mooi, en hierdoor een leuke korte wandeling dicht bij het drukke Eindhoven.

Grote Beek

De Grote Beek is een psychiatrisch ziekenhuis in de stad Eindhoven. Aan het eind van de 19e eeuw nam het rijk de verplichting op zich de zorg voor zwakzinnigen voor haar rekening te nemen. Ze opende daartoe een rijkskrankzinnigengesticht in Medemblik, dat al spoedig te klein werd en een dependance kreeg in Grave. Toen ook die combinatie begin 20e eeuw vol zat werd gekeken naar een nieuwe locatie. Daarbij kwam ze voor het probleem te staan dat niet iedereen een dergelijk gesticht in haar gemeente wilde hebben en anderzijds dat Medemblik deze werkgever niet kwijt wilde. Het rijk leurde jaren met de patiënten, waarbij gestichten in Driebergen, Castricum en Harderijk geopperd werden en weer afvielen. Eindelijk in 1913 kon een aanbesteding plaatsvinden van het Rijkskrankzinnigengesticht Eindhoven.

Het terrein van de Grote Beek is omvangrijk en is aangelegd op een voormalig landgoed, Vredeoord genaamd, dat vanaf 1839 werd ontwikkeld op een stuk droge heidegrond. Het bestaat voornamelijk uit droog naaldhout met enkele vennen.

IVN-wandeling Groote Beek Eindhoven

De Tuin

De Tuin biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hulp en ondersteuning waar mensen kunnen resocialiseren en reintegreren. Er worden groente, kruiden en bloemen gekweekt, tuinen onderhouden en aangelegd en hout gekloofd. Ook voeren ze onderhoudswerk in de bossen uit.

IVN-wandeling Groote Beek Eindhoven

Kerkhof

De begraafplaats is van 1919 tot 1988 in gebruik geweest. Er was een algemeen deel, een katholiek deel, een joods deel en een deel voor personeel. In 2008 is een herdenkingsmonument opgericht met alle namen van de mensen die in de loop van de tijd zijn begraven.

IVN-wandeling Groote Beek Eindhoven
IVN-wandeling Groote Beek Eindhoven

Groote Beek

Het stroompje heeft zijn naam verleend aan het terrein. Het verlaat het terrein gedeeltelijk ondergronds en stroomt daarna richting Dommel. De Groote Beek liep vroeger anders dan nu. Hij ontsprong op landgoed De Wielewaal, stak de Oirschotse Dijk en de spoorlijn over naar Landgoed De Grote Beek. Vanwege vervuiling op het kazerneterrein is de beek omgeleid langs de Oirschotsedijk, Vredeoord en Boschdijk.

IVN-wandeling Groote Beek Eindhoven

Eilandpoel

De oude naam van deze poel is de visserspoel omdat hier vroeger gevist werd. De Groote Beek die het water van de Wielewaal afvoert, loopt hier in een bocht om de poel heen. Reden hiervan is dat vroeger aan de andere kant van de spoorlijn een kazerne was waar militaire voertuigen werden schoon gespoeld. Het water stroomde richting visserspoel en omdat de vissers niet in een vervuilde plas wilden vissen, hebben ze de beek omgeleid.

IVN-wandeling Groote Beek Eindhoven

Zwembadpoel ofwel bomkrater

Tot ongeveer 1990 heeft hier het natuurzwembad voor personeel en patiënten gelegen en er stond zelfs een badhuis. Sindsdien is de poel behoorlijk opgevuld zodat een klein poeltjes is overgebleven. De poel is ontstaan na een bominslag in de 2e W.O. Er komen alpenwatersalamanders voor en zelfs de ijsvogel en watervleermuis is hier gespot.

IVN-wandeling Groote Beek Eindhoven

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Wandelblog Ambulare

Praktische informatie en waardering

Wandelblog Ambulare verzamelt sinds 2007 wandelingen in binnen- en buitenland van LAW’s, streekpaden en wandelpaden met een bijzonder thema.

4

Kilometer

Variatie

45%

Onverhard

80%

Veiligheid

99%

Een wandeling met verrassende houtkunstwerken in het bos

Henrie van Zoggel

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE