20-25 KMDuitslandGroot FrieslandpadWandelingen september 2020

Groot Frieslandpad – Papenburg (D)-Leer (D) – Wandelen langs de Ems

Door 14 september 2020 december 21st, 2020 Geen berichten
KIJK ROND LANGS

DE EEMS

Papenburg, de Eems en Leer

DE ETAPPE GAAT KILOMETERS LANGS DE RIVIER DE EMS OVER BREDE HOGE GRASDIJKEN. DE GETIJDENRIVIER MAAKT FLINK WAT BOCHTEN EN HET LANDSCHAP IS OPVALLEND AFWISSELEND. NADAT JE DE RIVIER DE LEDA BENT OVERGESTOKEN, EINDIGT HET GROOT FRIESLANDPAD IN LEER. DE HANZESTAD BIEDT EEN MOOI HISTORISCH CENTRUM MET OUDE PANDJES.

Wandeling over het Groot Frieslandpad in Duitsland van Papenburg naar Leer

Een wandeling in Ost-Friesland die kilometers de rivierdijk van de Ems volgt. Eerst kijk je je ogen uit bij de scheepswerf van Meyer in Papenburg. Immens grote cruiseschepen worden hier gebouwd, overal bedrijvigheid en hamerslagen van metaalbewerkers. De rivierdijk komt langs kleine buurtschappen zoals Mark, Driever en Esklum. Het lijkt alsof hier het leven aan de dorpjes voorbijgaat, een boer die zijn hond uitlaat en verder alleen stilte. De schapen op de riverdijk houden je bezig, kijken je vragend aan of trekken een sprintje. Bij de monding van de Leda in de Ems maakt de dijk een scherpe bocht waarna je uiteindelijk de plaats Leer inloopt. Het einde van het Groot Frieslandpad, met een gedeelte dat zeker niet zo mooi is als in Nederland. Maar een LAW die er mag zijn met een prachtig thema en pareltjes van gebieden op haar pad.

Papenburg (Duitsland)

Papenburg is een stad en gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen, gelegen in het Landkreis Emsland. In Papenburg bevindt zich het grootste overdekte droogdok ter wereld: de Meyer Werft. Deze is bij goed weer reeds te zien vanuit het Oost-Groningse Oldambt. De Meyer Werft heeft zich toegelegd op het bouwen van speciale schepen zoals cruiseschepen, veerboten, gastankers, passagiersschepen en schepen voor het transport van dieren. Van de twintig scheepswerven die in 1920 in Papenburg waren gevestigd is de Meyer Werft als enige overgebleven.

Wandeling over het Groot Frieslandpad in Duitsland van Papenburg naar Leer bij de scheepswerf Meyer

De Eems

De Eems (Duits: Ems) is een rivier die stroomt door het noordwesten van Duitsland en bij haar monding via de Dollard en Westereems aan het noordoosten van Nederland grenst. Zij loopt door de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen (Eemsland). Zij ontspringt in de Senne (bij het Teutoburgerwoud in Duitsland, zuidelijk van Bielefeld) en mondt via de Waddenzee uit in de Noordzee. In de Waddenzee loopt hoofdarm van de Eems over het wad als Westereems tussen de eilanden Rottumeroog en Borkum door; het zeegat aan de andere zijde van Borkum, tussen dit eiland en Juist heet Oostereems.

Wandeling over het Groot Frieslandpad in Duitsland van Papenburg naar Leer bij Dena
Wandeling over het Groot Frieslandpad in Duitsland van Papenburg naar Leer bij de rivier de Ems

Leer (Duitsland)

Leer is een gemeente in Oost-Friesland gelegen in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Het is tevens de kreisstadt van het gelijknamige Landkreis. Deze Oostfriese handels- en havenstad werd gebouwd op het kruispunt van de rivieren Leda en Ems (Eems). Leer herbergt een aantal fraaie historische koopmanshuizen uit de 18e eeuw. In deze huizen zijn tegenwoordig allerlei leuke snuisterijwinkeltjes ondergebracht. Wie van thee houdt, moet beslist eens een bezoekje brengen aan het “Bünting Teemuseum”. Hier exposeert men een grote verzameling oude theeblikken, theepotten, lepeltjes en andere thee-accessoires.

Wandeling over het Groot Frieslandpad in Duitsland van Papenburg naar Leer
Wandeling over het Groot Frieslandpad in Duitsland van Papenburg naar Leer bij het station

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: