Skip to main content
search
5-10 KMGroene WisselLimburgStadswandeling

Groene Wissel Roermond 2 – Wandelen langs kleine delta van de Roer

By 9 november 2022No Comments

De Maas, de Roer en kasteeltje Hattem

Groene Wissel Roermond 2

Sint Christoffelkathedraal

Groene Wissel Roermond 2

Waterpartij bij Hattem

Groene Wissel Roermond 2

Kunstwerk bij kasteeltje Hattem

Groene Wissel Roermond 2

Steelhaven

Groene Wissel Roermond 2

Munsterkerk

Groene Wissel Roermond 2

Natuurpark

Trappistenklooster - Een goudgele beloning - 12 KM

Deze Groene Wissel is een echte groene stadswandeling die je mooie historische gebouwen in de stad laat zien maar ook de groene delta van de Roer net buiten de stad. Omgeven door het water van de Maas en de Roer is de stad Roermond de moeite waard om doorheen te wandelen. Het gezellige centrum met historische gebouwen, ook veel nieuwbouw, met als middelpunt de imposante Munsterkerk. Het zuiden van de stad kenmerkt veel groen met het natuurpark en de delta van de Roer.

Wandeling over Groene Wissel Roermond

Routemaker en bedenker Bart van der Schagt over deze route: ‘Een groene stadswandeling mag je dit zeker noemen: al na ruim een kwartier wandelt u door een prachtig park, langs Kasteeltje Hattem en door een schitterend natuurgebied naar en door de vele groenstroken en parken die de Roer en haar ‘delta-armen’ begeleiden naar haar monding in de Maas. Daar aangekomen wordt het een gezellige wandeling langs de Jachthaven (met terrasje aan het water) en door het oude centrum. U komt daar langs het Prinsenhof, de oude Munsterkerk en over het Abdijhof. Eenmaal op het horecarijke Stationsplein kunt u voldaan neerploffen op een van de talrijke terrasjes. Ondanks dat dit een stadswandeling is, is het toch raadzaam stevige wandelschoenen te dragen.’

Roermond

De stad is de zetel van het bisdom Roermond en was in de late middeleeuwen een Hanzestad, en een van de vier hoofdsteden van het oude hertogdom Gelre, tweede in omvang en grootste qua handel. Roermond werd in 1130 ‘Ruregemunde’ genoemd. Het eerste woorddeel verwijst naar de rivier de Roer, die genoemd zou zijn naar een Keltisch-Germaanse watergodin ‘Rura’. Het tweede woorddeel lijkt te verwijzen naar de ‘monding’ van de Roer, maar dit is minder waarschijnlijk aangezien de Roer en de Maas tot ±1340 aan de Weerd samenkwamen. De stad heeft een beschermd stadsgezicht, het historisch centrum bezit vele monumenten, zoals de Sint-Christoffelkathedraal, de Munsterkerk en meerdere kloosters.

Wandeling over Groene Wissel Roermond

Kasteeltje Hattem

Kasteel Hattem is het kleinste kasteeltje van Nederland en gelegen in een landschapspark. Feitelijk gaat het om een huis met mogelijk een 17e-eeuwse kern, dat in 1710 werd verbouwd door Arnold Harterd van Holthausen. Het betreft een hoofdgebouw met bordes en trapgevel, dat geflankeerd wordt door arkeltorentjes, welke in de 19e eeuw werden toegevoegd. Links en rechts van het hoofdgebouw bevinden zich koetshuizen waarvan de oorsprong teruggaat tot einde 18e eeuw.

Wandeling over Groene Wissel Roermond

Nationaal Indië-monument 1945-1962

Het Nationaal Indië-monument 1945-1962 is een monument in het Nationaal Herdenkingspark in Roermond. Het monument herdenkt de meer dan 6200 Nederlandse militairen die in de periode 1945-1962 vielen tijdens de strijd in het voormalige Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea. Ieder jaar vindt hier op de eerste zaterdag in september een herdenking plaats. De Herdenking wordt door veteranen, nabestaanden en belangstellenden bezocht en er worden ruim honderd kransen gelegd door vertegenwoordigers van veteranenorganisaties en de toenmalige krijgsmachtonderdelen.

Wandeling over Groene Wissel Roermond
Wandeling over Groene Wissel Roermond

De Roer en Roermond

De Roer ontspringt op ongeveer 660 meter boven NAP in de Hoge Venen in de Waalse provincie Luik. Net voorbij Lerop mondt ze bij Roermond via een kleine delta uit in de Maas. De delta bestond oorspronkelijk uit drie mondingen, waarvan er nog twee over zijn: de eigenlijke Roer en de Hambeek. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw was de Roer sterk vervuild door het spoelwater van de vele Duitse steenkoolmijnen. Na de sluiting van de Duitse mijnen werd de rioolzuivering in Duitsland en Nederland sterk verbeterd. Ook werd de overstort uit het riool bij hevige regen opgevangen in bassins. Alleen de bodem is nog vervuild. Het water is nu zo schoon dat er forellen en meer dan 30 soorten vissen terug zijn. Na een afwezigheid van 125 jaar is in 2006 de zalm weer teruggekeerd in de Roer.

Wandeling over Groene Wissel Roermond
Wandeling over Groene Wissel Roermond

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu