Skip to main content
search

Graafschapspad – Ruurlo-Laren – Door een grootschalig ontginningslandschap

By 27 december 2010april 26th, 2021> 25 KM, Gelderland, Graafschapspad

Het 'Galgenveld', Borculo en een grootschalig ontginningslandschap

NA DE LEBBINKBEEK WAAR HET HEIDEVELD ’GALGENVELD’ NOG HERINNERT AAN DE VROEGERE RECHTSPRAAK OP DE SCHEIDING TUSSEN HEERLIJKHEID BORCULO EN HET OLDSAMBT VAN LOCHEM: WIE VANUIT HET WESTEN DE HEERLIJKHEID BETRAD WERD VRIJWEL DIRECT MET DE GALG GECONFONTREERD, JE BENT DUS GEWAARSCHUWD. HET VLAKKE MIDDEN DOORKRUIST EEN VOORMALIG EN MYSTERIEUS MOERASGEBIED WAAR VELE ‘DIJKWEGEN’ JE DOOR EEN GROOTSCHALIG ONTGINNINGSLANDSCHAP VOEREN.

Deze etappe restte nog van het Graafschappad. Vanaf station Ruurlo loop je door een gemoedelijk gebied gedomineerd door bolle akkers over landwegen en landpaden. Het landschap in het wit vormt een mooi decor wat nog niet is aangetast door verkaveling of lelijke moderne boerderijen. Rond Beekvliet is de natuur mooi en een aantal hoeven liggen er vredig bij. Richting Barchem, waar je iets kunt eten of drinken, zie je de accentuering in het landschap toenemen. Via kleine klimmetjes kom je uiteindelijk bij de Lochemse Berg. Prachtige uitzichten, wel oppassen niet uit te glijden in de dooiende sneeuw, maar langzaam nader je Lochem langs de Berkel. Lochem is een mooi plaatsje waarna je over het Twentekanaal door een wat opener landschap met akkers en weilanden naar Laren loopt.

Het lopen vergde meer concentratie op de gladde sneeuw en ook nieuwe wandelschoenen die nog wat moesten worden ingelopen, maakte deze etappe toch wat zwaarder dan ingeschat. Maar blij na de sneeuwperikelen van de laatste weken om weer een mooie etappe te hebben gelopen. De buslijn 54 brengt je naar Zutphen waarna de trein van Syntus je weer in Ruurlo brengt.

GA NAAR DE KAART

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE