Skip to main content
search

Geopad Beek-Elyzeese Velden – Beek-Ubbergen

 

Kenmerken

Lengte: 5 kilometer

Start- en eindpunt: Hotel-restaurant ’t Spijker, Rijksstraatweg 191, Beek-Ubbergen

Landschap: Bos en stuwwal

KIJK ROND BIJ

DE ELYZEESE VELDEN

De Elyzeese Velden, het Kastanjedal en een stuwwal

Je wandelt over een sterk geaccidenteerd terrein in het bebost heuvellandschap. Op verschillende plekken passeer je open weilanden met mooie vergezichten. In het begin van de route loopt dit geopad door het enige watervoerend dal in dit gebied, het Kastanjedal. Even verder loopt het pad langs het brongebied van het beekje, ‘De Oorsprong’. Later loopt de route langs de bovenrand van de stuwwal met de steilste hellingen van het gehele stuwwalgebied en passeer je droogdalen die in de richting van de rivier de Waal lopen. Je kunt ze heel goed in het landschap zien liggen.

 

Geopad Elyzeese Velden bij Beek en Berg en Dal

De wandeling laat een van de mooiste plekjes van Nederland zien. Vlakbij Nijmegen in het prachtige stuwwallengebied loop je over glooiende velden met iets verder sterke hoogteverschillen en imposante kastanjebomen. Een beekje stroomt rustig van de stuwwal af en trappetjes brengen je weer op de stuwwal. De uitzichten zijn fenomenaal, over de velden en over de verder gelegen Ooypolder.

Elyzeese Velden

De Elysese velden is een aanduiding uit de Oud-Griekse godsdienst, die in latere tijden een verscheidenheid aan betekenissen zou krijgen. Elysion was de verblijfplaats van de gelukzaligen, een soort hemel. De Avenue des Champs-Élysées, de zeer beroemde laan in het centrum van Parijs die van de Place de la Concorde in een rechte lijn naar de Arc de Triomphe leidt, is naar de Elysese velden genoemd: het Franse, mannelijke woord champ betekent simpelweg veld.

Van de Heerlijkheid Beek sijpelen uit de stuwwal verschillende beken. Deze Heerlijkheid Beek is een natuurgebied in de buurt van Berg en Dal dat beheerd wordt door stichting Het Geldersch Landschap. Het beslaat een heuvelachtig gebied dat onderdeel vormt van de stuwwal rond Nijmegen. Het landschap bestaat uit bebossing in de hoger gelegen delen en weilanden in de lagere gedeelten die ook wel de Elyzeese velden worden genoemd.

Geopad Elyzeese Velden bij Beek en Berg en Dal
Geopad Elyzeese Velden bij Beek en Berg en Dal

Beek

Beek is een dorp in de Nederlandse gemeente Berg en Da len ligt tussen de stuwwal van het Rijk van Nijmegen en de Ooijpolder. Door de overvloed aan helder water uit de bronnen die ontspringen aan de stuwwal is Beek van de 19e tot ver in de 20e eeuw een dorp van wasserijen geweest voor de rijke burgerij van Nijmegen. Hiervan getuigen nog de witte wasboerderijtjes alsmede enkele spoelputten.

Geopad Elyzeese Velden bij Beek en Berg en Dal

Beekje de Oorsprong

Het beekje de Oorsprong loopt door een droogdal, ontstaan in de laatste of voorlaatste ijstijd. De bodem van het dal is niet of nauwelijks waterdoorlatend en het water zakt dus niet weg in de zandige bodem van de stuwwal. Aan de noordzijde van de stuwwal, waar Beek en Ubbergen liggen, ontspringen overigens verschillende beekjes. Het water van de Oorsprong werd ook gebruikt voor het aandrijven van een watermolen die vroeger aan de Rijksstraatweg stond.

Geopad Elyzeese Velden bij Beek en Berg en Dal
Geopad Elyzeese Velden bij Beek en Berg en Dal

Kastanjedal

Het kastanjedal aan de rand van de stuwwal staat bekend om zijn imposante kastanjes. Hier staat ook de kabouterboom van Beek Ubbergen en is de dikste eenstammige boom van Nederland. De stamomtrek van deze holle boom is tussen de 800 en 900 cm. De boom is al jaren een begrip in Beek en Ubbergen. De stok oude kastanje staat boven aan een moeras. Deze tamme kastanje staat in het prachtige kastanjedal van Beek Ubbergen, aan de oorsprong van een beekje. De eerste tamme kastanjes zijn met de Romeinen meegekomen uit Zuid Europa. De vruchten van deze boom deden het goed in de loss achtige bodem bij Beek. Waarschijnlijk is de boom niet alleen de dikste boom van Nederland maar ook nog eens de oudste tamme kastanje van het land. In januari 2005 werd de boom in brand gestoken. De binnenkant van de stam brandde daardoor uit. De schade is nog steeds duidelijk te zien maar de boom heeft het wel overleefd.

Geopad Elyzeese Velden bij Beek en Berg en Dal

Stuwwallen en droogdalen

Stuwwallen zijn heuvelruggen in het landschap, die zijn opgestuwd door landijs. De voortschuivende gletsjertongen, die enkele honderden meters dik moeten zijn geweest, stuwden aan de voorkant en aan de flanken de bevroren bodem op tot over de 100 meter en vormden daarmee een serie stuwwallen rond Nijmegen.

Gedurende de beide ijstijden was de bodem en het smeltwater kon daardoor, evenals het regenwater, niet gelijkmatig in de zandige ondergrond zakken. Het water sleet geulen in de hard bevroren ondergrond en vormde zo dalen en de dalen die toen werden gevormd, staan nu bijna allemaal droog, want in de grove zanden zakt het water zonder bevroren ondergrond meteen weg. Daarom spreekt men van droogdalen.

Geopad Elyzeese Velden bij Beek en Berg en Dal

Geopaden

Vereniging Geopaden Stuwwal hebben dertien geologische themawandelingen uitgezet in het gebied rond Nijmegen. Als wandelaar maak je kennis  met het mooie natuurlandschap en je krijgt aan de hand van informatie die in de routebeschrijvingen is verwerkt ook inzicht in de geologie van de stuwwal. Zo wordt duidelijk hoe bijvoorbeeld de stuwwal en zijn vele droogdalen zijn ontstaan.

Geopad Elyzeese Velden bij Beek en Berg en Dal

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE