Rob Wolfs: 'We lopen van Wageningen naar Rhenen en verlaten daarmee de Veluwezoom. Na een mooi slinger door de uiterwaarden van de Bovenste Polder gaan we Wageningen uit en zoeken leuke onverharde paadjes op. De route vervolgt door een meer open gebied in de richting van de Utrechtse Heuvelrug. Het slotakkoord zal vandaag het meest imposant zijn: zicht op de Blauwe Kamer en beklimming van de Grebbeberg.'
De vierde etappe van De Traagste Tocht bracht ons vandaag van Wageningen naar Rhenen waarbij collega-auteur van wandelgidsen Wim Huyser ons bij het busstation uitzwaait. Voor we Wageningen verlaten, maken we eerst een mooi rondje door de Wageningse Uiterwaarden. We tippen even de Rijn aan en lopen daarna in Wageningen via groene stroken onder imposante bomen de stad uit. Dit alles met gastwandelaar en burgemeester van Wageningen, Floor Vermeulen. Hij begeleidt ons tot bijna de gemeentegrens van Wageningen vlakbij buurtschap Oud Nude. Na een korte ontmoeting met Carel Brendel, die de Traagste Tocht al in Amsterdam begon, steken we de Gelderse Vallei over. Voor ons het begin van de Utrechtse Heuvelrug waar we na een kort klim bij de Koningstafel ons vergapen aan het uitzicht over de Betuwe. Het slotakkoord gaat over de noordrand van de Grebbeberg naar Rhenen van een etappe die onder de voorjaarszon weliswaar fris maar zonnig was en voorbij was voor we er erg in hadden. Op naar etappe 5 richting Amerongen.
Wageningen
Wageningen ligt waar de Veluwerand, de Gelderse Vallei en de Nederrijn aan elkaar grenzen. De stad telt onder zijn inwoners vele studenten van de Wageningen University & Research. Wageningen is ook de stad waar aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in hotel De Wereld de geallieerden onderhandelden over de wijze waarop de Duitse militairen zich dienden te gedragen na de capitulatie.

Kasteel van Wageningen
Het voormalige kasteel lag op een strategische plek waar de Veluwerand, de Gelderse Vallei en de Nederrijn aan elkaar grenzen. In 1500 verwierf Karel van Gelre een stuk grond in de stad Wageningen, en bouwde hier in de volgende jaren een kasteel met garnizoensgebouwen. Op het voormalige kasteelterrein werd aan het einde van de 19e eeuw het met herenhuizen bebouwde Bowlespark aangelegd, dat nog steeds bestaat.

Wageningense Uiterwaarden
Bij hoog water loopt de Bovenste Polder, ook wel Wageningse uiterwaarden, beneden Wageningen vol met water. Het is dan ook een rijk vogelgebied waar je de ijsvogel, roerdomp, tafeleend en waterral kunt zien.

Oude Nude
Nude is een buurtschap ten westen van Wageningen. Een verlaten boerderij in de Nude zou de plaats zijn geweest waar op 6 mei 1945 door opperbevelhebber Johannes Blaskowitz van de Duitse troepen in Nederland enige praktische afspraken rond de capitulatie werden bekrachtigd.

Binnenveld – Gelderse Vallei
Het Binnenveld is het zuidelijke deel van de Gelderse Vallei, tussen de plaatsen Wageningen, Bennekom, Ede, Veenendaal en Rhenen. Het is in de late middeleeuwen ontgonnen en ingericht, en wordt gekenmerkt door lange rechte wegen en gebruik als weidegrond. Het is nu aangewezen als weidevogelgebied en stiltegebied.

Valleikanaal
Het Valleikanaal is een kanaal van ongeveer 40 km lang waarvan de naam is ontleend aan de Gelderse Vallei. Het kanaal werd aangelegd in de periode 1935-1941 in het kader van de werkverschaffing en dient ter verbetering van de afwatering van het gebied.

Grebbelinie
De Grebbelinie was een voorverdediging van de Hollandse Waterlinie gebaseerd op inundatie. Aan het einde van de 16e eeuw werd deze strategische waarde van de moerassige Gelderse Vallei al onderkend. In 1951 werd de Grebbelinie als verdedigingswerk opgeheven en in 2011 kreeg het de status van rijksmonument. In het Fort aan de Buursteeg bij Renswoude is een bezoekerscentrum gevestigd.

Blauwe Kamer
Het gebied ontleent zijn naam aan een voormalige hofstede die al op een kaart van 1636 voorkomt. Hier is tussen 1880 en 1975 klei afgegraven ten behoeve van de steenfabricage. In 1992 werd Plan Ooievaar uitgevoerd: de zomerkade van de uiterwaard werd doorgestoken om zo de natuurlijke dynamiek van het rivieroeverlandschap te herstellen. Hierdoor loopt het laag gelegen gebied al bij een geringe verhoging van de waterstand in de Nederrijn onder water. Het water en de drassige weilanden zijn het leefgebied van vele vogelsoorten.

Grebbeberg
De 52 meter hoge stuwwal vormt de zuidoostelijke punt vormt van de Utrechtse Heuvelrug. De heuvel is vooral bekend door de Slag om de Grebbeberg in mei 1940. De naam Grebbeberg is afgeleid van de Bisschop Davidsgrift of ‘Grebbe’, een historisch kanaal en voorloper van het Valleikanaal dat aan de voet van de Grebbeberg uitkwam in de Nederrijn.

Koningstafel
De Koningstafel op de Grebbeberg is een plek waar voormalige vorsten graag kwamen. Volgens de verhalen keken vroegere koningen vanaf deze plek uit over het omliggende land. Hier hielden zij hun jachtfeesten en boden op de Koningstafel hun jachtmaal aan de aanwezigen aan.

Militair Erveveld Grebbeberg
is de laatste rustplaats voor meer dan 800 militairen en 1 burger die zijn gesneuveld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het ereveld heeft een bijzondere betekenis omdat het precies gelegen is op de plek waar in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog het hevigst gevochten is. Sinds 1946 doet deze begraafplaats dienst als nationale herdenkingsplaats.

Rhenen
Rhenen verkreeg in 1258 stadsrechten nadat de plaats in 855 als ‘villa Hreni’, buurtschap Rhenen, voor het eerst werd genoemd. Rhenen ligt op de zuidoostpunt van de Utrechtse Heuvelrug. De stad is mede bekend om Ouwehands Dierenpark, dat is gebouwd op de Laarschenberg aan de oostzijde van de stad.

Foto's van de wandeling
Kenmerken van de wandeling
De Traagste Tocht is een samenwerking tussen Rob Wolfs, Rutger Burgers en Henrie van Zoggel.
Op Wandelzoekpagina vindt je nog meer Trage Tochten.
Afstand
16 kilometer
Soort wandeling
Lijnwandeling
Landschap
Bos, uiterwaarden, heuvel en polder
Beoordeling
7 (7/10)
Start- en eindpunt
Busstation Wageningen/Station Rhenen
Datum
12-3-2025