Skip to main content
search

De mooiste Vinex-wandelingen – Haverleij – Kastelenwandeling

KIJK ROND IN

VINEXWIJK HAVERLEIJ

Haverleij, kastelen en de Dieze

DE WANDELING BEGINT IN HET DORPJE ENGELEN WAARNA JE NAAR DE RIVIER DE DIEZE LOOPT. DEZE GAAT OVER IN HET KANAAL HENRIËTTEWAARD WAAN JE VANAF DE DIJK DE KASTELEN VAN HAVERLEIJ ZIET LIGGEN. JE LOOPT HIERNA TUSSEN DE KASTELEN. HEET NIEUWE LANDSCHAP EN DE NIEUWE WIJKEN MAKEN VERDEROP PLAATS VOOR HET ENGELENMEER.

Na een korte eindejaarswandeling met vrienden nog een korte wandeling gemaakt in Vinexwijk Haverleij bij Engelen, Den Bosch. Ik zou er niet willen wonen, de kastelen zijn weliswaar architectonisch mooi en bijzonder en er is best veel groen en water tussen de kastelen, maar het heeft toch geen ziel. Het ademt nog echt niets uit en misschien is de locatie ver van het stadse leven van Den Bosch hier wel de grootste oorzaak van. Tussen de kastelen wel lekker veel groen en het Engelenmeer met overal holes van de plaatselijke golfbaan. Een beetje een dubbel gevoel bij deze wandeling maar wel apart om hier door deze nieuwbouwwijk te wandelen.

Haverleij

De Haverleij is een nieuwbouwwijk van 181 ha in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, op een locatie ten noordwesten van ‘s-Hertogenbosch, tussen Engelen en Bokhoven. Het stedenbouwkundig ontwerp is van Sjoerd Soeters en Paul van Beek. In augustus 2000 is begonnen met de bouw. De woonwijk kan 2500 tot 3000 inwoners huisvesten en bevat nieuwe natuur.

Wandeling in Vinexwijk Haverleij bij Engelen Den Bosch

De Haverleij is geen woningbouwproject zoals veel Vinex-wijken uit dezelfde bouwperiode. Dit gebied heeft een structuur en invulling gekregen waarbij gezocht is naar een specifieke andere verhouding tussen stad en land. Er is bos gemaakt, een golfterrein, een park en het wonen is ondergebracht in 10 verschillende bouwblokken verspreid op het land. Bij het concept is uitgegaan van een landgoed. Bij de vormgeving van het wonen is uitgegaan van het begrip ‘castle air’ en deels ook van het principe van een vestingstad. Het grootste object is het Slot Haverleij dat een klein dorpje vormt, gelegen bij de schutsluis van het Diezekanaal. Hier omheen zijn in de open polder negen ‘kastelen’ geplaatst, in de vorm van een appartement rond een binnenplaats, omgeven door een “gracht”. Voor elk “kasteel” is een aparte architect aangetrokken; in meer of mindere mate zijn typische middeleeuwse elementen in de architectuur aanwezig, zoals ophaalbruggen, torentjes en kantelen. Ook is er een golfbaan op het terrein aanwezig, waarbij de kasteelbewoners uitkijken op het golfterrein.

Wandeling in Vinexwijk Haverleij bij Engelen Den Bosch

Het project was door de gemeente bedoeld om zowel het fraaie landschap ter plaatse te sparen – nog in 1972 gingen de bestemmingsplannen uit van de vestiging van zware industrie – als zo veel mogelijk nieuwe welgestelde inwoners te lokken met een rustieke en door het landgoed- en kastelenconcept zeer veilige woonomgeving. Net zoals naar Brandevoort in Helmond wordt vaak naar de Haverleij verwezen als een symptoom van afnemende sociale cohesie in de Nederlandse samenleving. De reden voor deze verwijzing is dat vormen van afgeschermd wonen worden gecombineerd met een welgestelde doelgroep, wat doet denken aan een gated community of hekwerkwijk. Maar het hier toegepaste gesloten bouwblok is niks anders dan het gesloten bouwblok uit de normale stedelijke omgeving. Volgens de betrokken architecten de belangrijkste en duurzame bouwsteen voor de stad en dito voorwaarde voor het samenleven.

Wandeling in Vinexwijk Haverleij bij Engelen Den Bosch

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE