10-15 KMDe mooiste bergwandelingen van NederlandGegarandeerd OnregelmatigLimburg

De mooiste bergwandelingen van Nederland – Plasmolen – Kiekberg

Door 26 december 2019 2 Reacties
KIJK ROND BIJ

HET ZEVENDAL

De Mookerheide, de Sint Jansberg en het Zevendal

DE KIEKBERG IS MET BIJNA 77 METER BOVEN NAP HET FYSIEKE HOOGTEPUNT VAN DEZE WANDELING. LATER VOLGEN DE GRANDIOZE UITZICHTEN OVER DE OUDE GLETSJERBEKKEN VAN GROESBEEK EN OP DE MOOKERHEI OVERZIE JE HET DAL VAN DE MAAS. EEN MOOIE BERGWANDELING DOOR EEN VAN NEDERLANDS’ MOOISTE BERGGEBIEDEN.

Een wandeling die een beetje on-Nederlands aandoet. Het is klimmen en dalen op de ‘bergwandeling’ Kiekberg uit de gids van Gegarandeerd Onregelmatig die ik onlangs van Rol Wolfs kado kreeg. De mist moest nog optrekken vanmorgen op tweede kerstdag dus de uitzichten waren minder weids dan gebruikelijk. Maar het maakte het plaatje niet minder mooi. Het is een fantastisch mooi wandelgebied met heuvels en hele mooie oude bossen die nu door de herfstkleuren prachtig bruin kleuren. Er zijn weinig plekken in Nederland die nog zoveel hoogteverschillen laten zien. In de verte de Maas richting Noord-Brabant die je op de Mookerhei ziet liggen. De historische grond waar ooit de Spanjaarden vochten, ligt er mysterieus bij. Het Zevendal loopt licht glooiend richting Sint Jansberg en de klim naar de Sint Maartensberg is nog fors. Zo worden de kerstcalorieën van Eerste Kerstdag ook weer verbrand, op naar het tweede feestmaal op tweede Kerstdag.

Bergwandeling Kiekberg bij Plasmolen op de Mookerhei

Sint Jansberg

De Sint-Jansberg is een natuurgebied (Natura 2000-gebied) en voormalig landgoed gelegen bij Plasmolen en Milsbeek in Noord-Limburg. Een van de heuvels in het gebied is de Sint-Jansberg die ook Kloosterberg wordt genoemd.

De Sint-Jansberg verbindt de Mookerheide met het Duitse Reichswald en grenst in het oosten aan de gemeente Groesbeek. Het gebied is een stuwwal ontstaan in de voorlaatste ijstijd. De Jansberg is de enige plek in Nederland waar de ligging van een gletsjertong uit de ijstijd (Salien) is vastgesteld. Het gebied kenmerkt zich door beboste hellingen en vele beekjes. Ook zijn er enkele moerasgebieden (De Geuldert, De Diepen en het Koningsven) aan de voet van de Jansberg.

Bergwandeling Kiekberg bij Plasmolen

De Mookerheide

De Mookerheide of Mookerhei is een bos- en heidegebied ten oosten van Mook in de Nederlandse provincie Limburg op een hoogte van ca. 50 meter, ten zuiden van Nijmegen. Het overgrote deel van het gebied is verworden tot een bosgebied.

Op de Mookerheide vond in 1574 de Slag op de Mookerheide plaats. Lodewijk van Nassau en Hendrik van Nassau, twee jongere broers van Willem van Oranje, vochten hier tijdens de Tachtigjarige Oorlog tegen de Spanjaarden. Het bosgebied tussen Nijmegen en Mook was eerder een grote heide, die in zijn geheel de Mookerheide werd genoemd. Ter hoogte van Molenhoek is de Heumense Schans nog terug te zien in het landschap.

Bergwandeling Kiekberg bij Plasmolen op de Mookerhei

Zevendal

Het Zevendal is een smeltwaterdal waarvan de oorsprong op het stuwwalplateau ligt. Het is van het type droogdal waar het regenwater snel in wegzakt, een langgerekte laagte die aan een beekdal doet denken maar die ontstaan is door de erosie van afstromend regenwater of, zoals in stuwwallen, door afstromend smeltwater. Het Zevendal is een mooi open landschap met graslanden met veel verschillende soorten planten. Het dal is ontstaan in de voorlaatste ijstijd, toen het smeltwater van de in het bekken van Groesbeek gelegen gletsjertong over de stuwwal naar het zuiden stroomde.

Bergwandeling Kiekberg bij Plasmolen bij het Zevendal
Kaart wordt geladen, even geduld a.u.b....

2 Reacties

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: