Skip to main content
search

Brabants Rondje Koevering – Wandelen over de Vlagheide

Vlagheide, Koeveringse Molen en Miss Hyacinth

Brabants Rondje Koevering

Vogelkijkhut

Brabants Rondje Koevering

Eendenkooi

Brabants Rondje Koevering

Bamboe en rododendrons

Brabants Rondje Koevering

Visvijver

Brabants Rondje Koevering

Zandweg richting Eerde

Brabants Rondje Koevering

Waterpartij bij Miss Hyacinth

Brabants Rondje Koevering - 10 KM

We maken een mooie wandeling in het Brabantse land vanuit buurtschap Koevering tussen Eerde en Sint-Oedenrode. Startpunt is de herdenkingsplek waar van 24 tot 26 september 1944 een bloedige veldslag plaatsvond in het kader van Operatie Market Garden. Het resultaat was dat belangrijke versterkingen in Brabant blijven steken wat  de doodsteek bleek voor Operatie Market Garden. We volgen de contouren van kleine bossen die bij het buurtschap liggen. Kronkelend lopen we op de rand van bos en boerenland richting de voormalige afvalberg de Vlagheide. ‘Vlag’ kom van ‘vlaggen’, dat is de toplaag van de heide hakken. Dit materiaal werd in veestallen gebruikt als strooisel en samen met was het een goede bodemverbeteraar voor de akkers. De berg is nu omgetoverd tot recreatie- en wandelgebied en vormt een belangrijke verbindingszone tussen de natuurgebieden Geelders, Wijboschboek en de Hazenputten bij Nijnsel. Bovenop de berg is het uitzicht fantastisch over het Brabantse land. Over onverharde wegen lopen we in een lus terug naar het startpunt waar je het verhaal van de 2e W.O. uitgebreid kunt lezen.

Brabants Rondje Koevering

De wandeling met vriend Kees laat een best wel gevarieerd landschap zien tussen de drukte van de snelweg A50, industrie bij Veghel en de plaatsen Sint-Oedenrode, Eerde en Schijndel. Op de Vlagheide heb je een weids uitzicht tot aan Eindhoven en Den Bosch. Grazende schapen en koeien op de oude afvalberg en daaromheen kleinschalig landschap richting Veghel en een wat grotere landbouwgebied richting Schijndel. Maar hier zie je leuke initiatieven zoals bloemstroken langs weiland en akkerland en overal initiatieven om de natuur een kans te geven.

Koevering

In 1456 werd het gebied al vermeld als ‘die wintmoelen ter couveringen’. De betekenis van de naam is onzeker maar wordt veel in verband gebracht met de waterhuishouding in het gebied. Het is de bedoeling dat de Koeveringse Molen hier snel weer een bezienswaardigheid wordt. Er zijn namelijk plannen voor herbouw van deze middeleeuwse, in 1944 afgebrande molen. Het ligt op de grens van drie voormalige gemeentes: Veghel, Sint-Oedenrode en Schijndel, nu allemaal gemeente Meierijstad. Op de plek hangt nog een molensteen van de voormalige standerdmolen.

Brabants Rondje Koevering bij de voormalige Koeveringse Molen
Brabants Rondje Koevering bij de voormalige Koeveringse Molen

Tweede Wereldoorlog

Van 24 tot 26 september 1944 vindt er een bloedige veldslag plaats in de heuvels rond Koevering en Eerde in het kader van Operatie Market Garden. Het Duitse Jungwirth bataljon slaagt er hier in de geallieerde opmars bijna 40 uur tot staan te brengen. Het resultaat is dat belangrijke versterkingen in Brabant blijven steken. Deze vertraging blijkt de doodsteek voor Operatie Market Garden. De weg wordt uiteindelijk op 26 september heroverd. Op die zelfde dag besluiten de Britten hun troepen uit Oosterbeek bij Arnhem te evacueren. Het gewaagde plan om Noord-Duitsland te veroveren via de Nederlandse rivierbruggen gaat niet door: Operatie Market Garden is mislukt.

Brabants Rondje Koevering op de Vlagheide

Vlagheide

Op de Vlagheide werd tijdens de Tweede Wereldoorlog door de geallieerden een vliegveld aangelegd in het kader van de Operatie Market Garden. In februari 1945 werd het geopend en kreeg de naam B.85 Schijndel. Na de bevrijding werd dit vliegveld overbodig. Het terrein bleef militair in gebruik door de aanwezigheid van een drietal Militaire opslagplaatsen (MOB-complexen). Deze stammen uit de tijd van de Koude Oorlog. Ze zijn aangelegd in 1971. Na de beëindiging van hiervan werden ze door Defensie afgestoten, gesloopt en in 2001 aan de gemeente Veghel overgedragen. Later werd er op het terrein een grote vuilstortplaats aangelegd die in 2004 werd gesloten. Hierdoor is op het terrein een tientallen meters hoge heuvel ontstaan die een oppervlakte bezit van 46 ha. De hoogte is 36,9 meter boven NAP.

Brabants Rondje Koevering op de Vlagheide
Brabants Rondje Koevering op de Vlagheide

Miss Hyacinth

De bloementuin is hier in 2011 gestart door Ans Dekkers, Miss Hyacinth. Je mag je eigen bloemen plukken in de pluktuin en de prijs wordt bepaald door de omvang van het boeket. In de theetuin kijk je uit over de vijver en de pluktuin. Het is een perfecte tussenstop op deze wandeling.

Brabants Rondje Koevering bij Miss Hyacinth

Overzichtskaart

Foto's van deze wandeling

Leave a Reply

Close Menu
CHOOSE YOUR LANGUAGE