0-5 KMKunstwandelingNoord-Brabant

Blind Walls Breda – Wandelingen langs muurschilderingen

Door 17 december 2021 december 19th, 2021 Geen berichten

Wandelingen langs muurschilderingen

Breda, Blind Walls en muurschilderingen

Blind Walls Breda

Blind Walls Breda

Blind Walls Breda

Blind Walls Breda

Blind Walls Breda

Blind Walls Breda

Breda is een prachtige stad en van oudsher Breda is van oudsher de voornaamste stad van West-Brabant, de hoofdstad van de Baronie van Breda. De stad was eeuwenlang een belangrijke garnizoens- en vestingstad en speelt nog steeds een zichtbare rol binnen de Nederlandse krijgsmacht door de aanwezigheid van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) en het hoofdkwartier van de Koninklijke Luchtmacht. Het heeft een hele gezellige binnenstad en wandelen in deze binnenstad is een ontmoeting met leuke pleintjes, historische gebouwen, steegjes en natuurlijk de prachtige Grote kerk. Die rijst hoog boven de stad uit en is het belangrijkste monument van Breda. Het is een kruisbasiliek in de stijl van de Brabantse gotiek, die in de loop der tijd meerdere malen is gerestaureerd.

De stad verkennen via de Blind Walls is een ervaring apart. Nu eens niet de historisch leidraad waarmee je de wandeling maakt maar de muurschilderingen die overal in de stad te zien zijn. Via de website kun je de route plannen en krijg je uitleg over de kunstwerken.

Wandeling langs Blind Walls in Breda

Blind Walls Gallery is een omvangrijke collectie van muurschilderingen in Breda. Iedere mural is geïnspireerd op een verhaal uit de stad. Internationale straatartiesten, kunstenaars, ontwerpers en illustratoren maakten reeds 90 muurschilderingen. Blind Walls Gallery is geïnspireerd op het oudste stadsgezicht van Nederland: een drieluik met daarop een prominent afgebeelde stadsmuur van Breda dat in 2013 ontdekt werd. De stadsmuur bestaat vandaag de dag niet meer. Blind Walls Gallery maakt de verborgen verhalen van de stad opnieuw zichtbaar voor de bewoners en koppelt zo openbare kunst en erfgoed aan elkaar. Blind Walls Gallery werkt, in tegenstelling tot andere street-art galleries, altijd conceptueel: iedere muurschildering die wordt gemaakt vertelt iets over het gebied, de geschiedenis of een ander vehaal van Breda. Voordat een muurschildering wordt geproduceerd, doet het team onderzoek in het stadsarchief of zoekt naar alternatieve bronnen uit de stad. Het onderzoek wordt daarna overgedragen aan de kunstenaar die met het ontwerp voor de schildering aan de slag gaat. Blind Walls Gallery begeleidt bij iedere muurschildering het proces zodat de kwaliteit van het werk wordt gewaarborgd.

Wandeling langs Blind Walls in Breda

Blind Walls

Blind Walls: ‘Blind Walls Gallery is geïnspireerd op het oudst bekende stadsgezicht uit de Nederlandse kunst. Op dit 16e eeuwse drieluik staat de stadsmuur rondom middeleeuws Breda prominent afgebeeld. De stadsmuur bood bescherming en gaf de stad aanzien. Vandaag de dag is de oude muur grotendeels verdwenen en geven blinde muren de stad een grauw en grijs aanzien. Het zorgt er voor dat mensen respectloos met deze plekken omgaan door roekeloos fietsen te parkeren en na het uitgaan dienen de steegjes vaak als openbaar toilet. Blind Walls Gallery wil dit veranderen door te werken aan een nieuw stadsgezicht.

Sinds 2015 nodigt Blind Walls Gallery nationale en internationale kunstenaars uit die zich laten inspireren door de verhalen van Breda. Voor elke muurschildering wordt uitgebreid onderzoek gedaan naar de locatie of het gebouw waar de schildering komt. Dat gebeurt onder andere in het Stadsarchief, maar ook door te praten met Bredanaars die al jarenlang in de stad wonen. De leukste of interessantste verhalen worden naar een kunstenaar gestuurd en hij of zij maakt vervolgens een ontwerp gebaseerd op die verhalen.

Blind Walls Gallery werkt samen met gemeente, woningbouw, bewoners, ontwikkelaars en bedrijven. Inmiddels zijn er ruim 100 muurschilderingen gemaakt, verspreid door Breda. Helaas verdwijnen er soms ook wel eens schilderingen door sloop of aanbouw, maar elk jaar komen er ook weer nieuwe schilderingen bij! De mijlpaal van 100 zichtbare muurschilderingen is inmiddels bereikt met de schildering van Reskate in de wijk Heuvel.

De combinatie van street art en cultureel erfgoed maakt Blind Walls Gallery toegankelijk voor zowel Bredanaars, toeristen en street art liefhebbers. Hierin onderscheid Blind Walls Gallery zich van andere steden waar veel street art te vinden is, zoals New York, Berlijn en Londen.

In 2017 ontving Blind Walls Gallery de Brabantse Erfgoedprijs, voor het op hedendaagse wijze ontsluiten van immaterieel erfgoed.’

Bron: www.blindwalls.galery

Wandeling langs Blind Walls in Breda

Foto's van deze wandeling

Laat een bericht achter