Skip to main content
search
10-15 KMAchterhoekAchterhoekpadGelderland

Achterhoekpad – Winterswijk-Bredevoort – Zwerven langs de Boven Slinge en in Bekendelle

By 6 juli 2019februari 19th, 2021No Comments
KIJK ROND IN

DE BEKENDELLE

Play Video

Boekenstadje Bredevoort, De Miste en Bekendelle

DE WANDELING GAAT VAN BREDEVOORT, HET BOEKENSTADJE, NAAR WINTERSWIJK. HET GAAT DOOR HET ONBEDORVEN LANDSCHAP VAN DE ACHTERHOEK NAAR DE BOVEN SLINGE EN DE BEKENDELLE. JE WANDELT ER LANGS DE OEVER VAN DE MEANDERENDE RIVIER EN DE BERENSCHOTSE WATERMOLEN.

Ik wandel in een gebied wat ik ken van het Scholtenpad, een fenomenaal mooi gebied. Het coulissenlandschap is uniek in Nederland, de Boven Slinge stroomt rustig naar het noorden, de watermolens worden rustig aangedreven door het stromende water en de mensen begroeten je hier vriendelijk. Langs graanvelden en de Slingeplas bereik je het boekenstadje Bredevoort, uniek, rustig en knus.

Bekendelle

Wandeling over het Achterhoekpad van Winterswijk naar Bredevoort langs de Boven Slinge

De Bekendelle of Bekkendelle is een natuurreservaat ten zuiden van Winterswijk. Het maakt deel uit van het in 2005 als zodanig aangewezen Nationaal Landschap Winterswijk (een gebied van bijna 22.000 hectare groot) en het is in 2010 aangewezen als Natura 2000-gebied. Bekendelle is een oud beekbegeleidend loofbos waardoorheen de Boven-Slinge meandert. Hier komen onder andere de ijsvogel, de grote gele kwikstaart en de zeldzame middelste bonte specht voor. In het loofbos groeien onder meer els, es, iep en eik en bosgeelster, slanke sleutelbloem, pinksterbloem en dotterbloem. In de dode meanders van de beek komen waterviolier en beekpunge voor. Langs de beek loopt een wandelpad. De naam Bekendelle betekent Beek en Dal, toepasselijk voor dit gebied.

De Miste

Wandeling over het Achterhoekpad van Winterswijk naar Bredevoort bij scholtenboerderij in De Mist

Miste is een buurtschap in de gemeente Winterswijk en ligt ten zuidwesten gelegen van Winterswijk en kent in het oosten een bosrijk gebied. De basisschool van Miste wordt gedeeld met het kleinere Corle. De basisschool is niet het enige wat gedeeld wordt. Zo is voetbalclub MEC ook gedeeld tussen de twee buurtschappen. Vroeger leefden de bewoners vooral van de landbouw, maar begin 21e eeuw is dat duidelijk een stuk minder. Miste kent tegenwoordig een groot aantal campings. Miste geniet enige bekendheid bij geologen in Nederland en daarbuiten. Het gebied is een paleontologische vindplaats die rijk is aan schelpen (meer dan 500 soorten) en haaientanden uit het Midden Mioceen. In Miste staat een korenmolen, De Meenkmolen uit 1851.

Ten zuiden van Miste loopt de spoorlijn Winterswijk – Zevenaar die eind 19e eeuw is gerealiseerd en door de GOLS werd geëxploiteerd. Ter hoogte van Miste, bij de Halteweg, was er een spoorweghalte voor bewoners uit Miste, te weten Halte Miste. Deze is in 1933 gesloten.

Bredevoort

Wandeling over het Achterhoekpad van Winterswijk naar boekenstadje Bredevoort

Omstreeks 1990 kampte Bredevoort met leegstand en een kwijnende middenstand. In een poging het tij te keren is vervolgens het plan opgevat een Boekenstad van Bredevoort te maken. Na werkbezoeken aan de boekensteden Hay-on-Wye (Wales) en Redu (België) en een peiling onder mogelijke belangstellenden werd het project Bredevoort Boekenstad gestart met als doel het weer meer leefbaar maken van de historische kern Bredevoort. Dat leidde er uiteindelijk toe dat Bredevoort in 1993 daadwerkelijk een boekenstad werd met talloze antiquariaten en boekenmarkten. In de loop van de tijd verplaatste een groot deel van de handel naar het internet, waardoor het aantal antiquariaten afnam. Op het hoogtepunt waren er bijna dertig boekenwinkels, anno 2015 waren daar er nog zo’n zes van over. Daarentegen zijn er nu wel meerdere boekenmarkten per jaar. Na 2015 fungeert de voormalige Koppelkerk, omgebouwd tot cultureel centrum en Boekencafé, als het centrum van de talloze boekenactiviteiten. Sindsdien is er ook meer aandacht voor de historie, kunst en cultuur in Bredevoort.

GA NAAR DE KAART

Leave a Reply

Close Menu