Skip to main content
search
10-15 KMNoord-HollandWestfriese Omringdijk

Westfriese Omringdijk – Schoorldam-Krabbendam – Langs het Noordhollandsch Kanaal (onderdeel Groot Frieslandpad Oudkarspel-Bergen aan Zee)

By 24 april 2015januari 26th, 2020No Comments

Westfriese Omringdijk, oude boerderijen en een terpdorpje

IN DIT GEBIED IN NOORD-HOLLAND WAT VROEGER EEN GEHEEL VORMDE MET FRIESLAND ZIJN NOG MAAR WEINIG OVEREENKOMSTEN MET DE FRIESE OVERBUREN OVERGEBLEVEN. HIER SLINGERT DE WESTFRIESE OMRINGDIJK ALS EEN CHINESE MUUR PRACHTIG DOOR HET OPEN LAND. UITGESTREKTE AKKERS, WEILANDEN MET GRAZENDE KOEIEN, OUDE BOERDERIJEN EN GROEPJES BOMEN TREKKEN AAN U VOORBIJ. U PASSEERT HET SFEERVOLLE TERPDORPJE EENIGENBURG, WIER NAAM IN HET OUD-FRIES EENINGE IS.

De start was al meteen betoverend, een pad waar alleen wandelaars mogen komen, zelfs geen honden, waar narcissen in bossen langs de Ringvaart bloeien en je richting Dirkshorn loopt. Het Noord-Hollandse landschap met molens, vaarten en uitgestrekte velden waar nu in het voorjaar miljoenen tulpen bloeien. Hoe kan het Hollandser. In de verte zie je de duinenstrook bij Schoorl al liggen en het was nog vroeg in de dag toen ik hier aankwam. Wel wat gevoelige voeten door deels natte voeten opgelopen in het natte gras langs de ringvaart, maar nieuwe sokken gekocht, een capucino en besloten om naar Bergen aan Zee door te lopen. Uitgestrekte bos- en duinpartijen passeer je waarna een uitstapje langs de Noordzee volgt en je in Bergen aan Zee de etappe eindigt. Vanaf Schoorl heb ik zelfs zonder kaart of route-info gelopen en de markering was dus perfect. Buurtbus 401 brengt je van Natuurvriendhuis het Zeehuis naar Egmond aan Zee waarna bus 165 je naar Alkmaar brengt. Hier ga je met bus 215 naar Oudkarspel.

GA NAAR DE KAART

Leave a Reply

Close Menu