Skip to main content
search
10-15 KMGegarandeerd OnregelmatigNoord-BrabantTe gek om los te lopenWandelen rond Uden

Te gek om los te lopen – Handel – Over grondgebied van Padua en naar bedevaartsplaats Handel

By 23 juni 2019april 19th, 2020No Comments
KIJK ROND BIJ

HUIZE PADUA

Een dekzandrug, Huize Padua en kluizenaars

TUSSEN HANDEL EN BOEKEL LIGT DE DEKZANDRUG DIE DE GRENS MARKEERT MET DE PEEL. DE ZANDRUG IS BEBOS EN VORMT EEN MOOI CONTRAST MET DE LANGGEREKTE SLOTEN EN ZANDWEGEN VAN DE PEELONTGINNINGEN. HET GEBIED WAS TOT ANDERHALVE EEUW GELEDEN EEN WOEST EN ONDOORDRINGBAAR GEBIED. HIER IN HET KATHOLIEKE BRABANT ZORGDE DE BROEDERS EN ZUSTERS OOK VOOR DE KRANKZINNIGENZORG. EN IN BEDEVAARTSOORD HANDEL ZIJN ZELFS WONDEREN GEBEURD DIE WERDEN TOEGESCHREVEN AAN ONZE LIEVE VROUW. KLUIZENAARS LEGDEN HIER DE BASIS VOOR HET EERSTE KATHOLIEKE GESTICHT, HUIZE PADUA.

Huize Padua

Wandeling uit de gids Te gek om Los te Lopen in Handel bij Huize Padua

De geschiedenis van Huize Padua voert terug tot het eind van de 17e eeuw, toen zich in 1694 in het nabijgelegen Handel een kluizenaar vestigde, Hogaert Verhofstad geheten, die tevens koster was in de Handelse kapel. Hij trad in 1708 toe tot de Broeders Penitenten. Hij was ook boekbinder, hostiebakker en vervaardiger van ex voto’s. In 1719 overleed hij en werd hij begraven voor de Mariatroon in de Handelse kerk, wat een grote eer was.

In 1723 kwamen Daniël Vervest (Daniël de Brouwer), Peter Moescops en Peter Teurlings naar Handel en gingen wonen in het huisje van Hogaert Verhofstad om in 1734 naar Huis Bloemendael, eveneens te Handel. Ze waren koster van de kapel aldaar en beoefenden ambachten als brouwen, kaarsenmaken en het vervaardigen van ex voto’s. Omstreeks 1725 begonnen ze met het geven van onderwijs, ook aan aanzienlijke Hollandse families, aangezien dezn in Holland geen katholiek onderwijs mochten ontvangen.

In 1742 werd hier het Huize Padua gesticht. De gemeenschap hield zich met dezelfde zaken bezig als voorheen, namelijk onderwijs, kosteren, hosties bakken, kaarsen maken, brouwen en de land- en tuinbouw. In 1826 begon men met de krankzinnigenzorg. Deze groeide spoedig uit tot het eerste instituut voor behandeling van psychiatrische patiënten in Nederland. Van hier uit werden nog zes andere dergelijke instituten gesticht zoals Huize Assisië in Udenhout. De Broeders Penitenten trokken zich in de loop van de jaren 60 geleidelijk terug uit de psychiatrische zorg en droegen dit over aan seculiere instellingen. Huize Padua werd een locatie van GGZ Oost-Brabant. De broeders hebben daarna nog een tijd lang in een huis Nieuw Bloemendael gewoond, dat zich vlak naast de kerk van Handel bevond. In 2003 trokken de inmiddels hoogbejaard geworden broeders ook daar weg om in bejaardentehuizen opgenomen te worden.

Handel

Wandeling uit de gids Te gek om Los te Lopen in Handel

Handel is het oudste Maria-bedevaartsoord in Noord-Brabant. De geschiedenis daarvan gaat terug tot 1368. Mogelijk stamt de devotie uit nog vroeger tijd, maar bij een brand in 1709 is het archief verloren gegaan, zodat niets met zekerheid meer valt te achterhalen. Jaarlijks komen er duizenden bezoekers. Achter de kerk ligt een processiepark, waarin het ‘wonderbare putje’ ligt, waarvan het water geneeskrachtige werking zou hebben. Een andere legende vertelt dat het Mariabeeld dat in de kerk staat gevonden is in een boom. Deze zogenaamde “Mariaboom” werd getroffen door de bliksem en spleet open. In het midden van de boom is toen het Mariabeeld gevonden. De inmiddels dode Mariaboom staat nog steeds in het bos.

Een meer gangbaar verhaal betreft de doren stock ofwel de Meidoorn, waarin het Mariabeeld zou zijn verschenen aan een herder, wiens schapen spontaan gingen knielen.

Een van de bekendste en grootste bedevaarten naar Handel is de Handelse Processie, die jaarlijks door ca. duizend bedevaartgangers te voet vanuit het 40 km verderop gelegen Valkenswaard wordt afgelegd.

GA NAAR DE KAART

Leave a Reply

Close Menu